ABD'nin Ankara Eski Büyükelçisi'nden Önemli Açıklama

1915 olaylarına yönelik sözde soykırım iddiası açıklamaları yapan ABD Başkanı Joe Biden'in Türkiye'ye karşı izlediği politikalar hakkında değerlendirmelerde bulunan ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi ve eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin açıklamalarını gündeme getiren Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar, bölgesinde önemli kazanımlar elde eden Türkiye'yi yanına almayan ABD'nin Ortadoğu'da başarılı olamayacağı tezini ön plana çıkardı.

 

GÜVENLİK VE TERÖR UZMANI ABDULLAH AĞAR'IN AÇIKLAMASI

 

Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''James Jeffrey bakın ne demiş: ABD'nın küresel liderliğini yeniden kurmaya çalışan Biden bu tehditlerle ciddi şekilde yüzleşmek istiyorsa Türkiye'siz başarılı olamaz. Sadece haritaya bakmanız yeter. Üstelik Türkiye son 14 ayda Suriye'de İran ve Rusya ile, Libya ve Kafkasya'da ise Rusya ile tek başına karşı karşıya geldi, kazanımlar elde etti. Türkiye Ukrayna ve Afganistan'ın önemli bir destekçisi, İran füzelerine odaklanmış hayati bir NATO radarına ev sahipliği yapıyor.'' dedi.

 

ABD ESKİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ JAMES JEFFREY'İN AÇIKLAMASI

 

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi ve eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ''Ermeni Soykırımı Bildirgesi: Gerileme mi Fırsat mı?'' başlıklı makalesiyle, ABD ve Türkiye ilişkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 

 

(NOT: JAMES JEFFREY'İN AÇIKLAMALARINI OLDUĞU GİBİ YAYIMLADIK. TÜM GÖRÜŞLERİNE KATILIYOR DEĞİLİZ.)

 

ERMENİ SOYKIRIMI BİLDİRGESİ: GERİLEME Mİ FIRSAT MI?

 

Başkan Biden’in Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermenilere yönelik soykırımı resmen kabul etme kararı, Amerikalılar ve Türkler arasında kırk yıl öncesine uzanan bir tartışmayı sona erdirir. Jeopolitik nedenlerle bundan kaçınmak isteyenlerin her zaman bildiği gibi, karar er ya da geç kaçınılmazdı. Aşağıda özetlenen nedenlerden ötürü, Türkiye’nin tepkisi sert olacaktır, ancak asıl önemli olan şu ki, her iki taraf da kartlarını iyi oynarsa, her iki ülke için de hayati olan ancak uzun süredir sıkıntılı bir ilişki yoluyla olumlu bir şok gönderebilir.

 

KARAR HER KESİMDEN TÜRK'Ü ÇİLEDEN ÇIKARDI

 

Karardan sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan değil, her kesimden Türk çileden çıktı. Kırk yıl öncesinden soykırımın tanınmasının Türklere karşı yeni Ermeni terörü yaratacağına dair korkular veya tazminat çağrıları, onlarca ülke suçlamayı ciddi bir yankı olmaksızın resmen kabul ettiğinden, on yıllar boyunca azaldı. Ancak etkiyi değerlendirmek yabancılar değil, Türklerin işidir. Pek çok kişi, soykırım adını yüz yıl önceki olayları çarpıttığı için sakıncalı buluyor - çok az Türk, Osmanlı Ermenilerinin yaşadığı dehşeti inkar ediyor - ama bunu Türkiye'nin 'Atlantik' ortaklarının Türkiye'yi masada bir koltuktan mahrum etme çabası olarak gördükleri için. 70 yıl önce Batı'ya katıldığından beri olağanüstü başarıları ve katkıları. Daha ziyade, Nazi suçlarını tanımlamak için yaratılmış bir kelime olan 'soykırım' lekesi, Türkiye'yi Batı toplumunda ikinci sınıf statüye mahkum edilmiş ebedi 'öteki' olarak konumlandırıyor. Amerikalıların veya Avrupalıların nesnel olarak böyle düşünmemesi, pek çok Türk'ün düşündüğünden daha az önemli.

 

SÖZDE SOYKIRIM KARARININ ŞOKU

 

 Ancak bu kararın şoku, Türkiye'nin kaçınılmaz olarak sert tepkisi geçtikten sonra olumlu bir sonuç doğurabilir. Şu anda sorunlu olan ve her iki tarafın da yanlış varsayımlarını temel alan ilişkiden daha iyi bir ilişkiye doğru ilerleyebiliriz. Böyle bir sonucun itici gücü, Biden yönetiminin yeni yayınlanan 2021 "ABD İstihbarat Topluluğu Yıllık Tehdit Değerlendirmesi" nde bulunabilir. Bu belge, Soğuk Savaş sonrası mutlu dönemden uzaklaşan bir dünyanın korkunç bir resmini ortaya koyuyor. Spesifik olarak, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Moskova… nüfuzunu artırıyor (artırıyor), ABD liderliğinin altını çiziyor (ve kendisini vazgeçilmez bir arabulucu olarak sunuyor). "İran," ABD nüfuzunu aşındırmaya çalışırken ... komşu devletlerde nüfuzunu sağlamlaştırmaya ve gücünü yansıtmaya çalışırken ABD ve müttefik çıkarlarına yönelik sürekli bir tehdit "sunarken.

 

ABD TÜRKİYE OLMADAN BAŞARILI OLAMAZ. ANLAMANIZ İÇİN HARİTAYA BAKMANIZ YETERLİ

 

Amerika'nın küresel liderliğini yeniden kurmaktan bu kadar endişe duyan Biden yönetimi, bu tehditlerle ciddi bir şekilde yüzleşmek istiyorsa, Türkiye olmadan başarılı olamaz. Haritaya bak. Üstelik Türkiye son 14 ayda Suriye'de İran ve Rusya ile, Libya'da ve Kafkasya'da Rusya ile tek başına karşı karşıya geldi. Türkiye aynı zamanda Ukrayna ve Afganistan'ın önemli bir destekçisidir ve İran füzelerine odaklanmış hayati bir NATO radarına ev sahipliği yapmaktadır. Buna karşılık Türkiye, kuzeyi ve güneyinde herhangi bir acil durumda kesinlikle NATO ortaklarına, özellikle de ABD'ye güvenmeyi gerektiren bir dizi tehditle karşı karşıyadır.

 

YARALARIN SÜREKLİ OLARAK YENİDEN KANATILMASI

 

Bu tür bir işbirliğinin başarılı olması için iki devletin üç adım atması gerekiyor: Birincisi, Türkiye'nin Rus S-400 füzelerini satın almasından ve çoğu zaman alçakça olan iç insan hakları ihlallerinden ABD'nin Suriye'deki ortaklığına kadar ikili çatışmalar dizisinin ötesine geçmek. PKK şubesi, Suriye Savunma Güçleri (SDG) ve 2016 Türk darbesinin sanık organizatörü Fethullah Gülen'e ev sahipliği yapıyor. Bunların hepsi artık 'dondurulmuş anlaşmazlıklar'. Her iki taraf da ABD'nin S-400 yaptırımlarından SDG'ye karşı sınırlı bir Türk operasyonuna kadar misilleme yaptı ve bunlardan herhangi birinde çok az şey iyileşecek veya zorunlu olarak daha da kötüye gidecek. Kabuklarının sürekli olarak yeniden açılması yerine bir kenara bırakılmaları gerekir.

 

ERDOĞAN'IN DİKKATLİ DİLİNİN İYİ BİR MODEL OLUŞU

 

İkincisi, kontrasttan öğrenin. ABD-Almanya ilişkileri, eşit derecede ciddi anlaşmazlıklara (Kuzey Akımı Rus gazı, ticaret tarifeleri, askeri konularda acınası Alman davranışı, Merkel üzerinde ABD casusluğu) rağmen sağlıklı kalıyor çünkü her iki taraftaki liderler ve dış politika kadroları politika farklılıklarına rağmen sivil söylemi kararlılıkla sürdürüyorlar. Türkiye ve ABD için durum tam tersi. Washington, eski Türk yanlısı Pentagon da dahil olmak üzere, sözde bir günah için "sadakatsizlik" mırıldanmadan "Türkiye" yi duyamaz. Bu arada Erdoğan ve onunla ittifak halindeki siyasi güçler, değerlerine ve davranışlarına aralıksız hakaret ederken, eşzamanlı olarak Batı'yı savunmaya çağırmaya çalışıyor. Bunların hepsi politika çatışmalarını şiddetlendiriyor, ancak her iki lider de ne kendilerinin ne de halkının rutin olarak diğerine saldırmayacağını açıkça belirtmedikçe devam edecek. Erdoğan'ın açık askeri çatışmalara rağmen Rusya ile dikkatli dili iyi bir model.

 

ERDOĞAN VE BİDEN'İN GÖRÜŞMESİ

 

Son olarak, artı yukarı iletişim. Türkiye nasıl bir misilleme yaparsa yapsın, diğer ülkeye atanan olağanüstü büyükelçiler kalmalıdır. Cumhurbaşkanı Biden'in Erdoğan'la görüşmesi gerekiyor. Arkadaşlıkla değil, ilgi alanlarıyla ilgili. Her liderin danışmanlarının kanallarının yeniden canlandırılması gerekiyor, özellikle de S-400 ve SDF gibi yeni anlaşmazlıklardan kaçınmak için. Normalde 'biçim' diplomasi içindeki özün yerini almaz, ancak bu ilişkide, genellikle kötü olan 'biçim', birçok madde üzerindeki yakın uyumu bozmaktadır.