ABD askerlerinin Suriye sınırından çekilmesiyle birlikte, Amerika'nın siyasileri ve bürokratları operasyona itiraz ederek, operasyonun durdurulması için kamuoyunu ve dünya siyasetini yönlendirmek için düğmeye bastı.
AMERİKA'NIN İKİNCİ YÜZÜ TEPKİLERE BAŞLADI
ABD Başkanı Trump'ın ABD askerlerini Suriye sınırından çekilmesi konusundaki açıklaması ve Türkiye'nin harekata başlamasıyla birlikte, ABD'nin ikinci yüzü bir kez daha ortaya çıktı. Bir yandan ABD Başkanı Trump Türkiye ekonomisiyle ilgili ilginç mesajları verirken, öte yandan tüm Amerikalı PKK sevicileri operasyonun durması için peşpeşe açıklamalar yapmaya başladı.
HİLLARY CLİNTON, HAREKATI KÜRTLERE İHANET OLARAK GÖRDÜ
ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Başkanı'nın kararını mide bulandırıcı olarak değerlendirerek, "Açık olalım. Başkan sadık müttefiklerimiz ve ABD'nin çıkarları yerine Türkiye ve Rusya'nın otoriter liderlerinin tarafında yer alıyor. Mide bulandırıcı kararı hem ettiği yemin ve makamına hem Kürtlere ihanet niteliğindedir." dedi.
NİKKİ HALEY, TÜRKİYE'NİN DOSTLARI OLMADIĞINI SÖYLEDİ
ABD'nin eski BM Temsilcisi Nikki Haley, "Her zaman müttefiklerimizin arkasını kollamalıyız, Kürtler Suriye'de DAEŞ'e karşı başarılı mücadelemizde etkili oldu. Onları ölüme terk etmek büyük bir hata. Türkiye bizim dostumuz değil" dedi.
SENATÖR GRAHAM HAREKATI FELAKET OLARAK DEĞERLENDİRDİ
ABD Güney Carolina senatörü Lindsey Graham, ABD'nin Suriye'den askeri varlığını çekmesini felaket olarak değerlendirerek, "Başkan Trump'ın kuzey Suriye ile ilgili aldığı kararın tüm detaylarını bilmiyorum. Eğer haberler doğruysa felaket geliyorum diyor. Bu DAEŞ'in geri dönüşü demektir. Kürt güçlerinin Esad ve İran safına geçmesi demektir. Türkiye ile ABD kongresinin ilişkilerinin mahvedilmesi demektir. Kürtlerin terk edilmesi ABD'nin onurunun lekelenmesi demektir.Eğer bu plan devam ederse beraberinde kararın tersine çevrilmesini ve sorulmasını isteyen bir Senato kararını getirecek."dedi.
MCGURK, PKK'YI MÜTTEFİK GÖRDÜ
ABD'nin eski Suriye Temsilcisi Brett McGurk, "Trump başkomutan değil, kafa yormadan bilinçsizce fevri kararlar alıyor. Zor durumda kaldığında müttefiklerimizi açığa çıkarıyor.Türkiye'nin önerdiği güvenli bölge, Hristiyanlar, Kürtler ve diğer hassas azınlıklar dahil olmak üzere, Türkiye'nin 30 km sınırını Suriye'ye etkili bir şekilde genişletecektir. Diplomatlarımız böyle bir hainliği önlemek için bir plan üzerinde çalışıyorlardı. Pompeo nerede?" dedi.
RUBEN GALLEGO: İSTİKRARSIZLAŞTIRICI HAMLE
ABD Kongresi Arizona Eyaleti Üyesi Ruben Gallego, harekatı değerlendirerek, "Ortadoğu'da yapılabilecek en istikrarsızlaştırıcı hamlelerden birisidir. "Kürtler bir daha asla Amerika'ya güvenmeyecek. Kendilerini korumak için yeni ittifaklar veya bağımsızlık arayacaklar. Pompeo yine başarısız oldu."dedi.