Adana'nın İlçesinde İki Mahalle Karantinaya Alındı
Yumurtalık İlçe Kaymakamlığı, Gölovası ve Asmalı Mahallesi'nde görülen Mavidil (BT) hastalığının yayılmasını önlemek ve gereken dezenfeksiyon çalışmalarının yapılmasını sağlamak amacıyla, iki mahallenin karantinaya alındığını açıkladı.
YUMURTALIK KAYMAKAMLIĞI'NDAN KARANTİNA KARARI AÇIKLAMASI
Yumurtalık İlçe Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamalara göre, Gölovası Mahallesi'nde 02.11.2021 tarihinde ve Asmalı Mahallesi'nde 17.11.2021 tarihinde küçükbaş hayvancılık yapan iki ayrı işletmede alınan kan numunelerinin laboratuar analizleri sonucunda Mavidil (BT) hastalığının pozitif olarak belirlendi.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 4. maddesi ile Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları ile Mücadelede Uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin Yönetmeliğin 29. Madde ‘ç’ bendi gereğince Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu Kaymakam başkanlığınca toplanarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.
Gölovası Mahallesi ve Asmalı Mahallesi'nde tespit edilen Mavidil Hastalığına karşı idari ve fenni karantina tedbirleri alınacaktır. Hastalık görülen yerlerde usulüne uygun şekilde dezenfeksiyon işlemleri uygulanacaktır. Hasta hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılarak ayrı yerlerde bakımının yapılması sağlanacaktır.
Hastalık görülen Gölovası Mahallesinin 3 km yarıçaplı alanı koruma bölgesi (Hamzalı, Sugözü) ilan edilmesi, 10 km yarıçaplı alanın ise gözetim bölgesi (Narlıören, Demirtaş) ile Asmalı Mahallesinin 3 km yarıçaplı alanı koruma bölgesi (Kuzupınarı) ilan edilmesi, 10 km yarıçaplı alanın ise gözetim bölgesi (Kırmızıdam, Yeşilköy, Kaldırım, Deveciuşağı, Kesmeburun) ilan edilerek, Koruma ve gözetim bölgesinde Mavidil hastalığına karşı duyarlı küçükbaş hayvanlar İl müdürlüğünden temin edilen aşılarla aşılanacaktır.
Koruma ve gözetim alanı olarak belirlenen mahallelere hayvan taşıyan araçların giriş ve çıkışı yasaklanmıştır. Muhtarlıklar tarafından cami hoparlöründen yapılacak anonslar ile bu durum duyurulacaktır. Karantina tedbirleri alınan mahallelerde küçükbaş ve büyükbaş hayvan alış ve satışı yasaklanmıştır. Bölge giriş ve çıkışlarında Jandarma ekipleri tarafında yol kontrolleri sıklaştırılarak, hasta hayvanların bölgeden çıkışı kontrol altına alınacaktır.
Karantina tedbirleri alınan mahallelerde İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından yetiştiricileri bilgilendirici eğitim çalışması yapılacaktır. Bölgede hastalık çıktığına dair tabelalar muhtarlıklar tarafından asılacaktır. Yumurtalık Belediye Başkanlığı tarafından hastalık çıkan bölgede hasta hayvanların kireçlenerek gömülebilmesi için derin çukurlar açılacaktır. Adana Büyükşehir belediyesi ilaçlama ekiplerine gerekli yazışmalar yapılarak bölgenin vektörlere karşı ilaçlaması sağlanacaktır.
Hastalığa karşı duyarlı hayvanlardan son iyileşen veya son ölen hayvandan itibaren 40 gün sonra idari ve fenni karantina tedbirleri sonlandırılacaktır. Yukarıda maddeler halinde belirlenen karantina tedbirlerine uymayanların 5996 sayılı kanun gereği idari para cezası ile cezalandırılacağı ilanen duyurulacaktır. Oy birliğiyle karar verilmiştir.