Adanalı Karpuz Üreticilerini Sevindiren Karar

Karpuz üretiminde dünyada ikinci büyük üretici konumunda olan Türkiye, yerli üreticileri korumak amacıyla karpuz ithalatındaki vergileri arttırarak, ithal gelen karpuzun vergisini ton başına 75 dolardan 300 dolara çıkarma kararı aldı.

 

İTHAL KARPUZA VERGİ ARTIŞI RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, gümrük kıymeti ton başına (brüt ağırlık) 300 doların altında olan karpuzların ithalatında ileriye yönelik olarak yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Söz konusu ürün, yalnızca Ticaret Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek Gözetim Belgesi ile ithal edilebilecek.  

 

KARPUZ İTHALATINDAKİ VERGİ ARTIŞI ADANALI ÜRETİCİLERİ SEVİNDİRDİ

 

Coronavirüs salgını nedeniyele zor günler yaşayan karpuz üreticileri, İran karpuzunun Türkiye'ye girmesiyle rekabette zorlanıyordu. Karpuz üretiminde dünyada ikinci olan Türkiye'nin karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adana’da, karpuz ithalatına yapılan vergi artışı karpuz üreticilerini sevindirdi.  

 

MUZ İTHALATINDAKİ VERGİ ARTIŞINDAN SONRAKİ İYİLEŞME KARPUZ İTHALATINA EMSAL OLDU

 

İthal muza yüzde 145,8 gümrük vergisi konulunca ülkemize giren muzun azalmasıyla Akdeniz Bölgesi'nde muz ekim alanlarının artışını Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine emsal gösteren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuza ton başına 300 dolar gümrük vergisi konulmasıyla, karpuz üreticilerinin rahatlayacağını ve karpuz ekim alanlarının muz ekim alanlarında olduğu gibi artacağını söyledi.