Ayasofya Camisi'nin Minberine Asılan Yeşil Sancaklar
Türkiye ve dünyanın bir çok bölgesinde yaşayan Müslümanlar, Ayasofya Camisi'nin bugün yapılacak törenle ibadete açılmasına kilitlenmişken, Ayasofya Camisi'nin minberine asılan Yeşil Sancaklar Müslüman Türk Milletimizi heyecanlandırdı.
YEŞİL SANCAKLAR AYASOFYA CAMİSİ'NİN MİNBERİNE YENİDEN ASILDI
Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması kararından sonra kılınacak ilk Cuma Namazı hazırlıkları devam ederken, Ayasofya Camisi'nin minberine asılan Yeşil Sancaklar merak uyandırdı. Ayasofya Camisi'nin müzeye dönüşmesinden bir süre sonra asılı olduğu minberden sökülerek depoya kaldırılan ve yeniden ibadete açılması yönündeki karardan sonra minbere yeniden asılan Yeşil Sancaklar ne manaya geliyor?
AYASOFYA CAMİSİ MİNBERİNE ASILAN YEŞİL SANCAKLARIN MANASI NEDİR?
Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul'un Fethi sırasında kullanılan Yeşil Sancakları, Fethin sembolü olarak Camiye çevrilen Ayasofya'nın minberine astırmıştı. Ravza-i Mutahhara olan yani Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) türbesinden getirilen kumaşlardan yapılan Yeşil Sancaklar, Ayasofya Camisi minberinin sağ ve soluna Fetih Alâmeti olarak dikildi. Osmanlıların Fetih geleneğinde fethedilen yerlerde bulunan en büyük kilise camiye çevrilirken, Fethin sembolü olarak caminin minberine iki sancak asılır ve minberin sağ giriş tarafına bir kılıç konulurdu.
YEŞİL SANCAKLAR FETİH SEMBOLÜ YA DA HİLAFETİN SEMBOLÜ
Ayasofya Camisi'nin müzeye dönüşmesinden bir süre sonra asılı olduğu minberden sökülen ve Ayasofya Camisi'nin ibadete açılacağı bugün minbere tekrar asılan Yeşil Sancaklar, kimi tarihçilere göre Fetih Alâmeti olarak değerlendirilirken, kimi tarihçilere göre ise Hilafetin Sembolü olarak değerlendiriyor. Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz 1923 tarihinin 97. yıldönümünde Ayasofya Camisi'nin minberine Fethin sembolü olan Yeşil Sancakların asılmasının, Türkiye'nin tüm dünyaya mesajı olarak değerlendirildi.