Bahçeli'den Türkiye'nin Geleceğine Yönelik Açıklama
TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkmenistan'da gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısı, dünyadaki Parlamenter Sistemlerlerde görülen sıkıntılar ve Türkiye'deki bütçe görüşmeleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bölgesinde parlayan bir yıldız olarak sivrilen Türkiye'nin geleceğinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde ve Cumhur İttifakı'nda olduğunu söyledi.
TÜRKMENİSTAN'DA TOPLANAN EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI
“Birlikte Geleceğe” temasıyla 28 Kasım 2021 tarihinde Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplanan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 15’inci zirvesinde, ortak hedeflere ulaşabilmek amacıyla belirlenmiş ilkeler 2025 vizyon belgesinde yer almıştır. Mezkur zirve geniş bir coğrafyanın sesi olmuştur. 8 milyon kilometrekarelik alanda 500 milyonluk bir nüfusun dinamizmiyle ekonomide yeni bir çığır açılması, sahip olunan muazzam potansiyelin kuvveden fiile geçirilmesi, ticaret hacminin de 100 milyar dolara çıkarılması bize göre hayal değildir. Aşkabat Eylem Mutabakatı da bu hedefler doğrultusunda hazırlanmış tarihi bir belgedir. İstikrar, güvenlik, barış ve huzur arayışlarına ülkemizin yapacağı çok katkılar bulunmaktadır. Geliştirici işbirliği ve diyalogların Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin çıkarına olduğunu bilhassa vurgulamak isterim.
TÜRKİYE BÖLGESİNDE PARLAYAN BİR YILDIZ VE KAYBEDECEK YILIMIZ YOKTUR
Türkiye bölgesinde parlayan bir yıldız, sivrilen bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin teşvik ve tesiriyle gücümüze güç katacağımız bir gelecek önümüzdedir. Ekonomik sorunları yeni yönetim sistemine bağlayan peşin hükümlü zihniyetler de bize göre samimiyetsizdir, önyargılıdır, nesnel siyasi gerçeklerle ters düşmüşlerdir. Türkiye’nin kaybedecek yılları yoktur. Geleceğimizi ipotek ettirmeye kimsenin hakkı yoktur. Bugün Türkiye’de siyasi istikrar tam ve hakimdir. CHP’nin sıkıntısı da budur. Şayet parlamenter sistem geçerli olsaydı, Türkiye öngörülemez bir ülke olacak, risk ve belirsizliklerin içinde sürekli bocalayacaktı. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem arayışları vesayet özlemidir, fason bir siyasi imalattır, zaman kaybıdır, bayağı bir ezberdir.
PARLAMENTER SİSTEMİN DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİNDE KRİZ VAR
Bakınız, Almanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan seçimlerin arkasından 16 yıllık bir iktidar sona erdi. Aylar sonra Alman Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Liberal Hür Demokrat partileri koalisyon hükümetini zorlukla kurabildiler. Bu ülkede 2013 yılında 86 gün, 2017’de de 172 günde hükümet teşekkül etmişti. Çekya’da 8-9 Ekim 2021’de seçim yapılmasına rağmen hala ortada hükümet yoktur. Hollanda’da seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamamıştır. Bulgaristan son 8 ay içerisinde 3 kez erken seçime gitmiş, henüz tam siyasi istikrarı yakalayamamış ve hükümet kurma işlemini tamamlayamamıştır. Norveç’te 13 Eylül 2021 tarihinde seçim yapılmış, bir ay boyunca hükümet görüşmeleri sonuçsuz kalmış, en sonunda güç bela bir azınlık hükümeti kurulmuştur. Parlamenter sistemde, umutlarla yapılan seçimler ve hep bir öncekinden daha iyi olacağı tasavvuruyla kurulan hükümetler, özellikle de koalisyon hükümetleri, ülkeyi bir adım ileriye taşıyamamıştır. Tek başına göreve gelen hükümetler ise ya cumhurbaşkanlarının engellemeleriyle ya da darbe veya benzeri kanallardan çalıştırılmamış, çalışsalar bile devamlı krizler yaşanmıştır.
TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ YENİ SİSTEMDEDİR VE GELECEĞİN MİMARI CUMHUR İTTİFAKI'DIR
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle, yani Başkanlık Sistemiyle, devlet yönetiminde çift başlılık sona ermiş, siyasal istikrar kurumsallaşmıştır. Tek adam rejimleri doğası gereğince, baskı, darbe, çatışma ve iç kargaşa sonucunda ortaya çıkmaktadır. Alkışlarla İmparatorluk koltuğuna oturup, daha sonra Cumhuriyet’e son veren Roma Sezarlarının devri çoktan kapanmıştır. Aristo’nun zorba yönetim halk desteğine dayanır düşüncesi dönemine ait bir tespittir ve bize göre fasa fisodur. Cumhurbaşkanını millet aracısız ve doğrudan seçmektedir. Türkiye’nin ekonomiden güvenliğe, diplomasiden siyasete, kısaca hayatın her alanında verdiği yüksek mücadele, eğer parlamenter sistem hakim olsaydı, sekteye uğrar, düğüm düğüm biriken krizler önümüzü kapatır, yürüyüşümüze taş koyardı. Bilinmelidir ki, geleceğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir. Geleceğin mimarı Cumhur İttifakı’dır. Türkiye artık denenmiş yollardan geçmeyecek, ufuk ötesini kavrayan bir irade şahlanışıyla karşısına çıkan her meseleyi kökünden çözecektir.
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNE İLİŞKİN MİLLETVEKİLLERİNE UYARI
2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin görüşülmesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 38 gün boyunca sürmüş, 225 kamu idaresinin bütçesi ele alınmış, 198 Sayıştay raporu değerlendirilmiş, sonunda da kabul edilmiştir. Şimdi sırayı Genel Kurul safhası almıştır. Gelecek haftadan itibaren 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda müzakere edilip karara bağlanacaktır. MHP bütçeye destek verecek ve evet oyu kullanacaktır. Sizlerden hassaten ricam, Meclis Genel Kurulu’nda yapacağınız konuşmalarda dikkatli olmanız, tahriklerden uzak kalmanız, iyi hazırlanmanız, anlamsız ve çarpık söz düellolarına girmekten kaçınmanız, Cumhur İttifakı’nın ilkelerine bağlı kalmanızdır. Bütçe süreci dolayısıyla gelecek haftadan itibaren grup toplantılarımıza ara vereceğiz ve bu suretle Genel Kurul çalışmalarına yoğunlaşacağız. Siz değerli milletvekillerine şimdiden başarılar diliyor, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Sağ olun, var olun, Cenab-ı Allah’a emanet olun diyorum.