Bahçeli: Ortadoğu'da Türkiye'siz Bir Şey Yapılamaz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, diğer ülkelerin Ortadoğu'da Türkiye'siz bir şey yapamayacağını iyi anlaması gerektiğini söyledi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazetecilerle yaptığı yemekli basın toplantısında, dış politikada yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek, Uluslararası hukukta bazı kavramların yerleşmesi gerektiğini, Fransa'nın başka ülkeler yerine önce kendi iç çatışmalarıyla ilgilenmesini, diğer ülkelerin bölgede Türkiye'siz bir şey yapamayacağını ve ABD'nin Irak halkının ve meclisinin aldığı kararlara uyması gerektiğini söyledi.
ABD İRAN GERİLİMDE YAPTIĞINA DEVAM EDERSE DÜNYANIN HALİ NE OLUR?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD'nin Sileymani'yi öldürmesiyle ilgili bir soruya verdiği cevapta, ''İran 'Bizim önemli bir personelimizdir, Devrim Muhafızlarının komutanıdır, dolayısıyla ona yapılmış olan saldırı doğru olmamıştır' diyor. Diğer taraftan İran yanlısı veya ABD yanlısı olanlar konuyu Süleymani üzerinden açmaya çalışıyor. Açarken de Ortadoğu ve ona yakın çevrelerde meydana gelmiş terörist faaliyetlerle ilişkisini kurmaya çalışıyorlar. Henüz bu netleşmiş değil. O sebepten dolayı ABD'nin yaklaşımı doğru olmamıştır. Yani siz kalkar bir ülkenin yetkilisini öldürmeye yeltenirseniz ve bu bir alışkanlık ve uygulama alanı bulan bir anlayış haline dönüşürse o zaman dünya ne olacak? Her terörist faaliyet içerisinde bulunanları ayıklama kabiliyetiniz de yoksa o zaman bir devletin mensuplarının bir başka ülke tarafından öldürülmesi çok farklı bir uluslararası tartışmayı meydana getirir. İran biraz ketum kalıyor. ABD ilk söylediğinde ısrarcı oluyor fakat olayın birçok yönüyle açılması, değerlendirilmesi ve sonuca bağlanması noktasında bir gelişme henüz görünmüyor" dedi.
ULUSLARARASI HUKUKTA BAZI KAVRAMLARI YERLEŞTİRMEK LAZIM
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ortadoğu'da yaşananların 3. Dünya Savaşı'na neden olup olmayacağıyla ilgili soruya verdiği cevapta, ''Bugünkü aşamada bundan sonra bu ve buna benzer davranışların olmaması açısından uluslararası hukukta bazı kavramları yerleştirmek, bununla ilgili sonuçları nasıl değerlendirecekleri veya sorgulayacaklarının yöntemini ortaya koymak lazım. Misilleme olsun diye bir füze attılar bir uçağa rast geldi ve 176 kişi hayatını kaybetti. Böyle bir mücadele olmaz, olmaması lazım. Artık bunu uluslararası bir konu olarak ele almak lazım, ki bizim yıllar önce söylediğimiz şeyler hala geçerlidir. Yani terörün uluslararası tanımını doğru yapmak lazım. Birinci şart bu. İkincisi, eğer burada bir mutabakat sağlanmışsa terörle mücadelenin nasıl yapılacağı konusunda da uluslararası bir anlayışa sahip olmak lazım. Şimdi üçüncü olarak da terörün beslendiği kaynakların kurutulması, özellikle finans kaynaklarını, silah alım gücünü daraltmak lazım. Dördüncü olarak da teröre destek veren ülkelerin bu destekten vazgeçmeleri lazım. Bunu daha da çoğaltabilirsiniz.'' dedi.
FRANSA ÖNCE KENDİ ÇATIŞMALARIYLA İLGİLENSİN
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Bu böyle gelişmediği taktirde yarın ne olacağını kestirmek çok zor olur. Bakın 2003 yılından bu yana Irak'ta neler oluyor, Suriye'de neler olacağı belli değil. Libya karışıyor. Ama bütün bunların yanında çatışma alanı olarak bilinen 8 ülke var. 8 ülkenin içerisinde de ülke yöneticilerinin değişik suçlamalarla iktidardan ayrılmasını sağlayacak tarzda toplumsal hareketler başlıyor. Şimdi en gelişmiş ülkelerden bir tanesi sayılan Fransa'da dahi bu sokak hareketlerini durdurabilecek bir tedbir ortaya koyamadılar. Hala polislerin nasıl davrandığı, halkın buna karşı neler yapmak istediği ortada. Ama hiçbir ülke 'Fransa ne oluyor sana? Libya ile ilgileniyorsun, Irak ile Suriye ile ilgileniyorsun da kendi halkınla niye ilgilenmiyorsun. Çatışma yönünü hafifletecek tedbirleri niye almıyorsun?' sorusunu da sormuyor." dedi.
TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERE TÜRKİYE'SİZ HİÇ BİR ŞEY YAPAMAYACAKLARINI BİLDİRDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Libya'da ateşkes çağrısı üzerine yaptığı değerlendirmede, ''Türkiye, Ortadoğu'yu büyük, gelişmiş ülkelerin Ortadoğu'ya müdahale şekillerini, amaç ve hedeflerini doğru okuyan bir siyaset takip etmiştir. Bu siyaset takibinde Türkiye'nin bugüne kadar edindiğimiz bilgiler ışığında başarılı olduğunu da ifade etmek isterim. Çünkü hem Fırat Kalkanı hem de Zeytin Dalı, Barış Pınarı harekatlarıyla emperyal anlayışın Türkiye'nin hududunda bir terör devleti kurmak gayelerine son veren bir cesaretle hareket etmiştir. Böylece Ortadoğu'nun muhtelif ülkelerinde meydana gelen tartışmalara da yol gösterici, itidal tavsiye eden ve zaman zaman da çözüm arayışına giren bir ülke konumunda olmuştur. Bunlardan bir tanesi de son günlerde Libya meselesidir. Libya meselesi çok önemlidir. Bunu çok değerli bir bilim insanımız bizim hafta sonu yaptığımız toplantıda çok güzel izah etmiştir ve orada Türkiye'nin bugünü ve geleceğiyle ilgili önemli tedbirlerin alınmasını, çok hazırlıklı bir politikanın önemini belirtmiştir. Yani şuanda Kuzey Doğu Akdeniz bölgesindeki her türlü çıkarları olan ve bir çok yabancı devletin müşterek hareketinin Türkiye üzerindeki baskılarına son veren bir davranışla Türkiye-Libya arasında bir koridor oluşturmak suretiyle orada bazı ekonomik menfaatlerin peşinde koşan ülkelere 'Türkiye'nin müsaadesi olmadan hiçbir şey yapamazsınız' mesajını ortaya koymuştur." dedi.
ABD IRAK HALKININ VE MECLİSİNİN ALDIĞI KARARA UYMALIDIR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Irak'ın ABD askerlerinin terkiyle ilgili açıklaması için yaptığı değerlendirmede, ''Irak Meclisi 'ABD artık sen git' diyor. Böyle bir durum karşısında bir millet meclisinin yani Irak Meclisinin almış olduğu bir karara ABD eğer her ülkedeki iradeye saygı göstermeyi prensip kabul eden bir anlayışla davranıyorsa çekip gitmesi lazım. Ama ben gitmem, çıkmam buradan diyor. Böyle bir sakat anlayışı hiçbir ülkenin kabul etmemesi gerekir. Bugün Irak'ta bunun sonucunu alırsa her gittiği yerden çıkmama anlayışında olur. O zaman ne yapacağız, dünyayı bir ülke mi yönetecek? Böyle bir şeyi kabulümüz mümkün değildir. Onun için Irak halkının alacağı kararları dikkate almakta ve bazı çalışmaları artık sonuçlandırmakta yarar vardır. Bunun başlıcası Irak anayasasının gözden geçirilmesi, yeni bir anayasa çerçevesinde Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi düşünceleri bir araya getirecek olan demokratik yaklaşımları ele alarak halka dayalı bir yönetimin teşekkülüne gidilmesidir. ve Irak halkının da 'bu hükümeti ben kurdum, bundan sonra da sahibiyim' demesi lazım." dedi.
SURİYE'DE DEMOKRATİK SEÇİMLE HALK İKTİDARI SAĞLANMALI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Bunun aynı şekilde Astana toplantıları çerçevesinde de düşünülmesi gerekir. Yani İran, Rusya ve Türkiye'nin katılımıyla başlatılmış ve 11'incisi gerçekleştirilen Astana toplantılarındaki gelişmeleri dikkate alırsak ilk yapılması gereken Cenevre toplantılarında anayasal zeminin oluşması noktasındaki mutabakata bir an evvel varmaktır. O mutabakat çerçevesinde Suriye'de yeni bir anayasanın yazılması ve o anayasaya göre de başta Suriye'nin toprak bütünlüğü olmak üzere orada yaşayan halkın temsil kabiliyetinin olduğu bir demokratik seçimle Esad'ı göndermek yerine halkı getirmek lazımdır." dedi.
TÜRKİYE'NİN ESAD İLE BİR YERE VARMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MİT'in Suriye istihbaratı ile Moskova'da görüşmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Türkiye büyük bir devlettir, önemli kurumları vardır. Bu kurumlarda yetişmiş çok güçlü elemanları vardır, bunların Türkiye'nin geleceği açısından, bekası açısından muhtelif temaslar içerisine girmeleri, bir başka devletle ilişkiye girmek yerine Türkiye'nin çıkarlarını planlayan bir anlayışa sahip olduklarını ifade ederek kabul etmek lazımdır. Bu konuda hükümet direkt temas kurmasa da birçok yerlerle temasa geçebilecek bir durumda olması lazımdır. Bu görüşmelerde mahsurlu bir taraf yoktur. Ama 'İlle de siz görüşünüz' gibi bir inada bindirilerek bir başka siyasi amaç hedefleniyorsa benim şuan için gördüğüm, tanıdığım Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu çağrılara uyarak Esad denilen cani ile oturup görüşeceğine ihtimal vermiyorum. İdlip meselesi çözülmelidir. Rusya rejimin yanındaki gücünü çekmelidir. Türkiye ile olan diyaloglarını olumlu geliştirmeye gayret göstermelidir. Esad ile bir yere varması mümkün değil." dedi.