Coronavirüsten Ölenler ile D Vitamini Arasında Bağlantı

İngiltere'de East Anglia Üniversitesi'nde çalışma yapan bilim insanları, coronavirüsten hayatını kaybedenler ile D vitamininin eksik olduğu insanlar arasında bir bağlantı keşfettiklerini belirterek, D vitamini eksikliği yaşayan insanların coronavirüse karşı en savunmasız grup olduğunu söylediler.

 

20 ÜLKEDE YAPILAN ARAŞTIRMA

 

Coronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin oranlarıyla D vitamini eksik olan insanların oranlarını Avrupa'nın 20 ülkesinde araştırıp karşılaştırmalar yapan bilim insanları, bağlantı keşfettiklerini belirtirken korelasyonun nedensellik anlamına gelmediğini ve D vitamini seviyelerini yükseltmenin virüsün ölümcüllük oranını düşürdüğünü söylemek için henüz çok erken olduğunu söylediler.

 

D VİTAMİNİNDE NELER VAR?

 

D vitamininin temel kaynağı güneştir ve ultraviyole B (UV-B, 280-315 nm) ışınlarının cilde temas etmesi ve bu sayede ciltte oluşan bazı metabolik süreçlerin sonunda üretilmektedir. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü, her gün, yüz ve kollar açık olarak, yanık oluşmayacak şekilde, güneşin geliş açısına da bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika güneşlenerek yeterli D vitamini üretilebileceğine dikkat çekmektedir. D vitamini kemik ve diş gelişimi, sağlığı için gereklidir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu  D vitamini sayesinde alabilir. Uzmanlar günlük D vitamini ihtiyacının 1000 ünite olduğunu belirtiyor. Bu miktar günde 20 dakika güneşlenmeye tekabul ediyor. 

 

D vitamini eksikliği cocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda osteoporoza yani kemik erimesine sebep olur. D vitamini fazla alındığında kanda kalsiyum birikmesi olur. Böbrek taşları, kalp ve böbrek yetmezliği fazla D vitamini alınması sonucu beliren hastalıklardandır. D vitamini içeren yiyeceklerin aşağı yukarı 100 gramı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. D vitamini ihtiyacını sadece yiyeceklerden karşılamaya calışmak, bu yiyecekler yağ içerdiğinden kolesterolu yükseltebilir. 

 

GÜNEŞİN DIŞINDA D VİTAMİNİ ALACAĞINIZ BESİNLER

 

Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt, Tereyağı, Ton balığı, Somon, Uskumru, İstridye, Karaciğer, Yumurta sarısı, Tatlı patates, Balık yağı, Mantar, Maydanoz, Yonca, Isırganotu, Yulaf.