Dünyanın En Önemli Ekonomistinin ABD Yaptırımına Tepkisi
Dünyanın en önemli ekonomisti ünvanlı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, ''Müttefikinize daha ne kadar baskı yapabilirsiniz'' sorusunu sorarak ABD'yi eleştirdi.
İki kez Time dergisinin en etkili 100 dünya lideri listesine giren, 28 fahri derece alan, New York Times dergisinde dünyanın en önemli ve en tanınmış ekonomisti olarak ünlenen, Kolombiya Üniversitesi Dünya Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, ABD'de Türkiye aleyhine gündeme gelen yaptırım kararlarına karşı yapıcı bir yol bulunması gerektiğini belirterek, "Ekonomist olarak şunu söylüyorum, Müttefikinize daha ne kadar baskı yapabilirsiniz?" diyerek ABD'nin yaptırım kararlarına tepki gösterdi.
MÜTTEFİKİNİZ TÜRKİYE'YE DAHA NE KADAR BASKI YAPABİLİRSİNİZ?
Kolombiya Üniversitesi Dünya Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, TRT World'de yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin üzerine gitmek tamamen bir yanlış anlamadır. ABD'nin bu yaklaşımının Türkiye'nin her bir ihracat pazarına zarar verdiğini görüyorum. Türkiye için önemli bir pazar olan Irak'ta başlayan savaş yalnızca yıkıma yol açmadı. Aynı zamanda Türkiye'ye büyük bir mülteci grubunun gelmesiyle sonuçlanmıştı. Türkiye'nin başka bir pazarı olan Suriye'ye yönelik operasyonun da milyonlarca mültecinin oluşmasına yol açtı.'' dedi.
Prof. Dr. Jeffrey Sachs, ''İran, Türkiye için büyük bir ticaret ortağıdır. ABD İran'a bütün dünyanın karşı çıktığı yıkıcı yaptırımlar uyguluyor. Her bir ülke buna karşı çıkıyor ama ABD, 'Biz kendi başımıza yaptırım uygulayacağız ve herkes buna uymak zorunda' diyor. Sonra ABD gelip Çin ile ticaret savaşları demeye başladı. Çin de Türkiye için başka bir pazar. Ekonomist olarak şunu söylüyorum, 'Müttefikinize daha ne kadar baskı yapabilirsiniz?" dedi.
SURİYE'DE YENİDEN YAPILANMAYA GİDİLMELİ
Prof. Dr. Jeffrey Sachs, ''Suriye'deki savaşın yıkıcı sonuçları oldu. Bu ülkenin yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Mülteciler güvenli bir ortamda evlerine dönmek istiyor. ABD, Suudi Arabistan veya başkalarının desteklediği ücretli askerlerin hiçbirisi bölgede bulunmaması gerekir. Herkes barışın gerçekleşmesi için geri çekilmeli. Herkes Suriye'yi bir amaç olarak kullanıyor. Suriye'de veya Yemen'de şiddet devam ederse hiçbir şeyin işe yaramayacağını anlamalılar. Bu anlamda bölgede 'Savaşlara son verin, yeniden yapılanmaya başlayın ve ekonominin tekrar soluk almasına imkan tanıyın.' denmesi gerekir." dedi.