MHP'den Çiftçi Sorunlarının Araştırılması Önergesi
MHP Konya Milletvekili Esin Kara, çiftçi sorunlarının araştırılması için verdiği önergede çiftçi borçarındaki faizlerin kaldırılmasını ve borçların yeniden yapılandırılmasını istedi.
MHP Konya Milletvekili Esin Kara, MHP'li 20 Milletvekili ile birlikte, çiftçilerin yaşadığı tarımsal sulama, tarımsal üretim ve tarımsal girdilerde varolan sorunların tespiti, bu sorunların çözümüne yönelik yatırım zemininin hazırlanması amacıyla gerekli şartların incelenmesi için Meclis Araştırma önergesi hazırlayarak TBMM'ye sundu. Önergede çiftçi sorunlarının araştırılmasının yanında, köyden kente göç oranının azaltılması amacıyla faizlerin kaldırılması ve anaparanın taksitlendirilip 5 yıllık süreye yayılması gibi çözüm önerileri de bulunuyor.
MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GENEL GEREKÇESİ
Tarımsal üretimde kullanılan girdiler nihai ürünün fiyatını etkilemektedir. Çiftçiler için tarımsal üretimde en önemli maliyet unsurunu tarımsal girdiler oluşturmaktadır. 2018-2019 yılı içerisinde tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeline 125 olarak yansıyan zam ürün maliyetinde ve satış fiyatında artışa neden olmaktadır.
Çiftçilere verilen tarımsal kredilerde 2014-2018 yıllan arasında kuraklık, dolu zararı gibi sebeplerle yapılan borç erteleme ve yapılandırma uygulaması var olsa da geçmiş dönemden gelen ödenemeyen borçlar nedeniyle yetersiz kalmaktadır. Çiftçilerin maruz kaldığı borç yükünün hafifletilmesi, tarımsal üretime destek verilmesi ve köyden kente göç oranının azaltılması amacıyla faizlerin kaldmlması ve anaparanın taksitlendirilip 5 yıllık süreye yayılması önem arz etmektedir.
Çiftçilerimiz geçmiş dönem borçları ve teminatlarının bağlı olması sebebiyle bankalar tarafından verilen tarımsal kredilerden yararlanamamaktadır. Bu sebeple var olan borçların ödenmesi ve mahsulün tarlada kalmaması için kişisel olarak yüksek faizle gayri resmi borçlanma yollarına başvurmaktadırlar. Bu durum çiftçilerimizin ellerindeki toprakları kaybına kadar varan ciddi tehlikeler oluşturmaktadır.
Ayrıca Tanm Bakanlığı tarafından tarıma ayrılan bütçe içerisinde doğrudan tarımsal üretim faaliyetinde bulunan çiftçilere yönelik direkt ödenen bedelin artırılması ödemeler konusunda sıkıntı çeken çiftçilerimiz için oldukça faydalı olacaktır.
Tarımsal sulamada kullanılan ruhsatsız kuyulara çiftçilerimiz için büyük sorun teşkil etmektedir. Ruhsatsız olmaları sebebiyle cezai işlem uygulanan kuyu sahipleri hem cezaya konu olan bedeli ödeyememekte hem de tarımsal sulamada kuyu suyundan faydalanamamaktadır. Yaşanan bu durumun ivedilikle çözülmesi çiftçilerimizin ve tarımsal üretimin kalkınması açısından önemlidir. KOP projesinin tamamlanarak dış havzalardan Konya ovasına su getirilmesi de tarımsal sulamada kullanılan yer altı sularının miktarının azalmasını sağlayarak verimli su kaynaklarının boşa kullanımına engel olacaktır.
Sulama konusunda bir diğer önemli nokta sulama kanallarının açık olması sebebiyle buharlaşma sonucu yaşanan su kaybıdır. Bu kayıp yazın kurak dönemlerde kullanılan suyun 30’unun üzerine çıkmaktadır. Kayıpların önlenmesi için kanalların kapatılması ve tahliye kanallarının kıyılarına gölet yapılması önemlidir. Göletler sayesinde kışın depolanan suların yazın kullanılması kuraklık etkisini olumlu yönde düzenleyecektir.
Bir diğer sorun il bazında tarımsal üretimin yönetimsel paydaşlarının çokluğudur. Bu paydaşlar bir çatı altında toplanmalıdır. Paydaşların bir elde toplanması yapılan faaliyetlerde koordinasyon, zaman ve para kaybının önüne geçerken aynı zamanda üretim faaliyetlerine ayrılacak mali bütçenin de verimli kullanılmasını sağlayabilecektir. Son olarak merdiven altı tohumculuk faaliyetleri engellenmeli, sertifikalı tohumculuk ile elde edilen yerli ve milli tohumlarımızın kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
Bu sebepler neticesinde, çiftçilerimizin yaşadığı tarımsal sulama, tarımsal üretim ve tarımsal girdilerde var olan sorunların tespiti bu sorunların çözümüne yönelik yatırım zeminin hazırlanması amacıyla gerekli şartların incelenmesi için Anayasa’nm 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.