MHP'den Polislerin Elektroşok Cihazı Kullanması Önerisi

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, fiili saldırıya maruz kalan polislerin  ateşli silahlardan önce uyarıcı ve caydırıcı bir teçhizata sahip olması gerektiğini belirterek, ateşli silahlara bağlı istenmeyen olayların önlenmesi, polislere saldıran ve direnen şahısların direncinin kırılması ve sahada görevli ekiplerin daha da güçlendirilmesi için polislerin elektroşok cihazı kullanabilmesini sağlayacak kanun teklifini TBMM'ye sundu.

 

ELEKTROŞOK CİHAZIYLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

 

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, TBMM'ye verdiği kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, ''Polisimiz bir yandan mesleğini iyi icra edebilmek için gayret gösterirken, diğer yandan da sorumluluklarını ve göreviyle ilgili hukuki süreçleri gözetmektedir. Özellikle koronavirüs salgınıyla mücadele döneminde iş yükü artan güvenlik güçlerimize yönelik fiziki saldırılarda da artış söz konusudur. Emniyet güçlerimize yönelik artan fiili saldırılardan da görülmektedir ki; toplumsal güvenliğin sağlanması ve suçla mücadele etmeleri konusunda, güvenlik kuvvetlerine yeteri kadar etkili ve caydırıcı hukuki yetkilerin tanınmasının yanında, yeni teçhizatların kullanılması ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda; halen çok sayıda demokratik ve gelişmiş ülkenin, elektroşok cihazı olarak tanımlanan teçhizatı güvenlik birimlerince kullandığını görmekteyiz.'' dedi.

 

POLİSİN ELEKROŞOK CİHAZI KULLANMASI İSTENMEYEN OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇER

 

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, ''ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, İsviçre gibi ülkeler uzun süreden beri söz konusu cihazları kullanan ülkeler arasındadır. Elliyi aşkın ülkenin elektroşok cihazını kulanım amaçlarına bakıldığında; yanlışlıkla ateş alan silahla yaralama veya ölümle sonuçlanabilen olayların önüne geçilmesi, polise yönelik herhangi bir fiili saldırıda ateşli silahtan önce uyarıcı ve caydırıcı niteliğinin gözetilmesi gibi önemli nedenlerin olduğu görülmektedir. Konu bu kapsamda değerlendirildiğinde; elektroşok cihazının, ülkemiz emniyet güçleri tarafından da kullanabilmesiyle çok sayıda istenmeyen olayın da önüne geçilebileceği değerlendirilmektedir.'' dedi.

 

POLİS TEŞKİLATI YÖNERGESİNDE ELEKTROŞOK CİHAZLARI DAHİL EDİLMİŞTİ

 

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, ''Esasen Emniyet Genel Müdürlüğü; 2013 yılında elektroşok cihazının Türkiye'de kullanılması için birtakım ön hazırlıklar yapmış ve bu kapsamda 18.12.2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Polis Teçhizatı Yönergesi' kapsamına elektroşok cihazlarını dâhil etmiştir. Kanun teklifimiz ile bu yönergenin temel yasal dayanağı güçlendirilirken, emniyet güçlerimize yönelik fiili saldırılara karşı polisin caydırıcılık ve yetkinliği artırılmakta, istenmeyen, kazaen yaralama ve ölüm olaylarının önüne geçilmesi öngörülmektedir.'' dedi.