MHP Deprem Bölgesi İnceleme Heyetinden Basın Toplantısı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatlarıyla deprem bölgesi illerinden seçilen 7 Milletvekilinin görev almasıyla oluşturulan Deprem Bölgesi İnceleme Heyeti, yaptıkları incelemeler sonunda hazırladıkları rapor hakkında Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
MHP DEPREM BÖLGESİ İNCELEME HEYETİ HAZIRLADIĞI RAPORU AÇIKLADI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatlarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki depremzedelerin ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla oluşturulan Deprem Bölgesi İnceleme Heyetinde görev alan Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Elazığ Milletvekili Semih Işıkver ve Kilis Milletvekili Mustafa Demir, deprem bölgelerinde yaptıkları incelemeleri tamamlayarak, MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye rapor sunmuştu. Deprem bölgesi illerinden seçilen Milletvekilleri, hazırladıkları raporu TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında açıkladı.
İNCELEME HEYETİ ADINA LÜTFİ KAŞIKÇI VE SEMİH IŞIKVER KONUŞTU
Deprem Bölgesi İnceleme Heyeti adına konuşan MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, çalışmalar ve eksiklikleri, depremzedelerle görüşerek ve illerdeki yöneticilerden bilgi alarak tespit ettiklerini belirterek, devletin, bölgede çok ciddi şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. Kaşıkçı, deprem bölgesinde kendi konutunu kendi yapanlara kredi ve hibe verilmesine yönelik projenin, daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, "Bölgede ağır hasarlı binaların yıkımı ile enkaz taşıma işlemlerinin devam idiyor. TOKİ marifetiyle son 20 yılda 1 milyon konut yapıldığı dikkate alındığında, bölgede hasar gören neredeyse bir o kadar konutun çok kısa zamanda yenilenmesi gerekiyor. Birçok ilde çadır kentlerin yerini konteyner kentlere bıraktı. Konteyner kentler elbette ev konforunu vermez ama devletimiz, bu yaşam alanlarında vatandaşlarımızı rahat ettirmek için en küçük detayı düşünmüş. Görüştüğümüz vatandaşlar, devletimize dua ediyorlar. Deprem bölgesinde kendi evini kendi yapana yardım verilmesine yönelik projey var. Kendi evini kendi yapma yöntemi daha da geliştirilmeli. Sayın Bakanımızın açıkladığı, kendi evlerini kendileri yapacak depremzedelere verilecek 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi tutarlarının artırılması, vatandaşlarımıza kendi evlerini yapma konusunda fırsat sağlayacaktır." dedi.
MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver ise depremden etkilenen illerde inşaat faaliyetlerinin çok hızlı ilerlediğini vurgulayarak, konutların gelecek yılın şubat ayına varmadan depremzedelere teslim edilmesini öngördüklerini bildirdi.
MHP DEPREM BÖLGESİ İNCELEME HEYETİ RAPORUNUN DETAYLARI
MHP'nin oluşturduğu Deprem Bölgesi İnceleme Heyetinin hazırladığı raporun detayları hakkına bilgilendirmelerde bulunan MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, "Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin talimatlarıyla oluşturulan heyet 11 deprem bölgesini ziyaret etmiş, bu deprem bölgelerinde yaklaşık 6.5 saat süren toplantılar yapmış, toplantıların akabinde de vatandaşlarımızın geçici barınma merkezi olan konteynır kentleri ziyaret etmişlerdir. Ve bu 7 kişilik heyet, sahada gördükleri çalışmaları ve eksiklikleri rapor haline getirip, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’ye arz etmişlerdir. 1999 yılındaki depremin maliyetinin 17-19 Milyar Dolar civarında olduğu ifade edilmiş, 6 Şubat depreminin maliyetinin ise Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakama göre 104 Milyar Dolar civarında olduğu açıklanmıştır. Bugün Türkiye’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre 28 Milyon 600 bin bağımsız bölüm bulunmakta, bunların 6 milyon 700 bininin riskli olduğu ifade edilmektedir. Bunların 1 Milyon 500 bininin ise acilen yıkılması gerektiği belirtilmiştir. 6 Şubat depreminde 52 bin 156 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu depremin etki alanında 13 Milyon 500 bin insanımız yaşıyordu. Bu bölgedeki yapı stoku ülke genelinin 21’ini barındırıyordu. Bu deprem ile 838 Bin 192 bağımsız bölüm hasar aldı. Bu çok ciddi bir rakam. Bakınız son 20 yılda TOKİ marifetiyle Türkiye’de 1 Milyon konut yapıldı. Sonuç olarak TOKİ’nin 20 yılda yaptığı konutu 1 yılda yapmamız gerekiyor. İşte böyle büyük bir tablo ile karşı karşıyayız." dedi.