MHP'li Akçay'dan 23 Nisan Gününe Muhteşem Anlam
TBMM'nin 101. kuruluş yıldönümü nedeniyle özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu'unda MHP Grubu adına konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 23 Nisan'ın asırlar boyunca devletler kurup şer oyunları bozan Türk Milletinin Ergenekon'dan çıkışı ve Milli Devlet ülküsünde birleştiği günün adı olduğunu belirterek, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle kayıp yıllarını telafi ettiğini söyledi.
ASIRLAR BOYUNCA DEVLETLER KURUP ÖNÜMÜZE ÇIKAN ENGELLERİ YIKIP OYUNLAR BOZDUK
Asırlar boyunca cihanşümul devletler kurduk, medeniyetler kurduk, 3 kıtada saadetli asırlar yaşadık, önümüze çıkan her engeli yıkıp şer oyunlarını bozduk. Ancak Türk milleti yaklaşık yüz elli yıl önce başlayan saldırılarla vatan kayıplarına, felaketlere, beka tehditlerine maruz kalmıştır. Uzun savaş yıllarında nüfusumuz erimiş, milletimiz yoksul ve bitap düşmüş, ekonomimiz çökertilmişti. Yüz üç yıl evvel İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan en kesif ordularıyla birleşerek ülkemizi işgal etmiş, ordumuz dağıtılmış, silahlarımıza el konulmuştu; bir taraftan bütün kuvvetleriyle Anadolu'yu yangına çeviren işgalciler, diğer taraftan himaye dilenen bir kısım iş birlikçiler ve mandacılar. Bu ağır şartlar altında Hatay'da Kara Mehmet Çavuş, İzmir'de Hasan Tahsin, Ayvalık'ta Ali Çetinkaya, Maraş'ta Sütçü İmam, Antep'te Memik Ağa tarafından işgalcilere karşı atılan kurşunlar Kurtuluş Savaşı'nın işaret fişekleri olmuştur.
BAĞIMSIZLIK VE MİLLİ EGEMENLİĞİN VATAN SATHINA YAYILMASI İÇİN KONGRELER DÜZENLENDİ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk adımını atmış, bağımsızlık ve millî egemenliğin vatan sathına yayılması için kongreler düzenlenmiştir. Bu doğrultuda: 22 Haziranda Amasya'da bir genelgeyle vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracağı ilan edildi. 23 Temmuzda Erzurum Kongresi'nde "Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanmaz." haykırışı dünyaya duyuruldu. 24 Temmuzda Balıkesir'de, 8 Ağustosta Nazilli'de, 16 Ağustosta Alaşehir'de toplanan kongrelerle Kuvayımilliye, düzenli istiklal ordusuna dönüşmeye başladı ve cepheler kuruldu. Heyet-i Milliye, millî hâkimiyet için teşkilatlandı. 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'yle manda ve himayenin kabul edilmeyeceği, millî iradenin bütün vatan topraklarında hâkim kılınacağı kararı "Ya istiklal, ya ölüm." parolasıyla ilan edildi.
GAZİ MECLİS BAĞIMSIZLIĞI KARAKTER OLARAK BENİMSEYEN TÜRK MİLLETİNİN ESERİDİR
İşgalci İngiliz kuvvetleri 16 Mart 1920'de İstanbul'u işgal etmiş, Meclis-i Mebusan basılarak dağıtılmıştır. Bunun üzerine, Ankara'da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanması zaruri hâle gelmiştir. TBMM, yüz bir yıl önce memleketin dört bir yanından gelen kahramanların dualarıyla, azim ve iradesiyle açıldı. Hâkimiyetin, kayıtsız şartsız millete ait olduğu bütün dünyaya ilan edildi. Onlar, Ulus'taki mütevazı binada, okullardan getirilen tahta sıralarda, isli gaz lambaları altında, kese kâğıtlarına yazılan tutanaklarda, Polatlı'dan gelen top sesleri içinde memleketin kaderine sahip çıktılar. Bu yüce Meclis, İstiklal Savaşı'mızı yöneten Gazi Meclistir. Gazi Meclis, bağımsızlığı karakter olarak benimseyen Türk milletinin eseridir. Gazi Meclis, teslimiyet belgelerini yırtıp atan iradedir.
23 NİSAN BİR ERGENEKON'DAN ÇIKIŞTIR. MİLLİ DEVLET ÜLKÜSÜNDE BİRLEŞTİĞİMİZ GÜNDÜR
23 Nisan bir Ergenekon'dan çıkıştır, Türk milletinin tam bağımsız ve medeni şekilde, birlik ve beraberlik içinde yaşama azmidir; etnik köken, dil, mezhep, yöre ayrımı yapmaksızın millî devlet ülküsünde birleştiğimiz gündür. 23 Nisan millet iradesinin devlet idaresine dönüştüğü gündür. 23 Nisan cumhuriyete giden yolun kilometre taşıdır. Ve 23 Nisan, Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği ve dünyada tüm çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayramdır. Büyük Millet Meclisi bir taraftan işgalcilerle, diğer taraftan ülkemizi kasıp kavuran verem, sıtma ve tifüs gibi salgın hastalıklarla da mücadele etmiştir, tıpkı bugün Covid-19 salgınında olduğu gibi devlet, millet el ele, topyekûn bir mücadele verilmiştir.
TBMM TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN HAFIZASIDIR
TBMM Türkiye Cumhuriyeti'nin hafızasıdır. Ülkemizin geleceği burada inşa edilmiş, kalkınma hamleleri bu çatı altında biçimlenmiş, demokrasi ve siyasi hayatımız bu sıralarda olgunlaşmıştır fakat millî irade son altmış yılda çeşitli darbe ve vesayet girişimlerine de maruz kalmıştır. 15 Temmuz 2016'de FETÖ'cü hainler bu yüce çatıyı alçakça bombalamıştır. Yüz bir yıl önce Polatlı'dan gelen top seslerine rağmen millet için çalışmaktan geri durmayan Meclisimiz 15 Temmuz gecesi emperyal uşaklara hak ettikleri dersi vermiş ve yeniden "Gazi" unvanı almıştır. Ancak ve maalesef, darbeci ve vesayetçi zihniyet henüz yok olmamıştır, Meclisimiz bugün de darbe ve vesayet heveslilerine, yabancılardan himaye ve iktidar dilenenlere karşı tedbirli olmak zorundadır. Bunlar hâlâ en şeytani kılıkta, süslü maskelerle, bazen de gece yarısı bildirileriyle kendini gösterebilmektedir. Bu zihniyettekilere hatırlatırız ki devlet ve millet uyumaz, emekliye de ayrılmaz.
TÜRKİYE YENİ SİSTEM İLE KAYIP YILLARINI TELAFİ ETMEKTEDİR
TBMM'nin kuruluş felsefesine bağlı olarak Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin vizyonuyla yasama faaliyetlerini yürütüyoruz. Bu sistemle Gazi Meclisimiz yüz bir yıllık tarihinde yüzde 95 gibi önemli bir nispetle yüksek temsiliyete kavuşmuştur. 12 siyasi parti, 5 grup ve 10 bağımsız milletvekiliyle çoğulculuğa, temsilde adalete ve sandalye dağılımları itibarıyla uzlaşmacı bir yapıya sahiptir. Meclisimiz kuvvetler ayrılığına sahip, güçlü, fonksiyonel ve daha demokratik bir yapıya kavuşmuştur. Diğer yandan, yürütmede yüzde 50'den fazla yüksek bir temsiliyet millî iradenin güçlü bir şekilde tahkim edilmesini sağlamıştır. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle kayıp yıllarını telafi etmektedir. Kör dövüşleriyle, demagojilerle, müzmin ve bağnaz anlayışla her şeye karşı çıkarak kaybedecek vaktimiz yoktur.
İSTİKLAL MARŞIMIZ TÜRK MİLLETİNİN VAR OLUŞ MÜCADELESİNİN ÇELİKLEŞMİŞ İFADESİDİR
İstiklal Marşı'mız Kurtuluş Savaşı'mızın destanı, milletimizin var oluş mücadelesinin çelikleşmiş ifadesidir. İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılı olan 2021 yılı bir kanunla İstiklal Marşı Yılı olarak belirlenmişti. Bu karar Meclisimizin 101'inci yılının mehabetine ve ruhuna uygun bir anlam ifade etmektedir. Allah milletimize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Bu vesileyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı kutluyor, başta istiklal mücadelemizin Büyük Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi, millî mücadele kahramanlarımızı rahmetle şükranla anıyorum, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.