MHP'li Arkaz: Coronavirüs Savaşta Atılan Mermiden Daha Tehlikeli
MHP'nin Doktor Milletvekili Hayati Arkaz, coronavirüs'ün savaşta atılan mermiden daha tehlikeli olduğunu belirterek, vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet etti.
MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, küresel bir tehdit hale gelen coronavirüs hakkında halkı bir kez daha uyararak, Ülkemizin dört bir yanında coronavirüs görüldüğünü, coronavirüs'ün artık sağlık çalışanları için de bir tehdit olduğunu, coronavirüs'ün savaşta atılan mermiden daha tehlikeli olduğunu, Devletimizin gereken önlemleri aldığı bir ortamda vatandaşlarımızın da tedbirli olması gerektiğini söyledi.
ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINDA CORONAVİRÜS GÖRÜLDÜ
Çin'de görülmeye başlayan coronavirüs, şu ana kadar dünyada 6 kıtada 64 ülkede görüldü. Yaklaşık 100 bin kişiye bulaşan corona virüsü, 3.500 can almıştır. Başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere tüm Avrupa'ya yayıldı. Virüs, komşumuz İran'da 80 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Türkiye İran'la hudut, 4 tane sınır kapımız var. Sağımızda solumuzda, dört tarafımızda corona virüsü görülüyor. Sınırlarımızdaki dört kapıda, Sağlık Bakanlığımız tarafından sahra hastaneleri açıldı. Bu sahra hastanelerinde, bizim orada vatandaşlarımız var, vatandaşlarımız yurt içine girdiğinde hemen alınıyor, orada ateş kontrolü, kan tahlilleri yapılıyor. Eğer şüphe varsa veya yoksa, on dört günlük kuluçka dönemi vardır, on dört gün bu sahra hastanelerinde tutuluyor.
CORONAVİRÜS SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ İÇİN BİR TEHDİTTİR
Bu virüs öyle bir şey ki ilk başta negatif çıkabiliyor sonuçlar, ileri safhalarda pozitif olabiliyor, ona dikkatlice bakılmaktadır. Şöyle bir iki örnek vermek istiyorum Çin'den, Çin'de bu virüsü ilk bulan doktor Li Venliang diyor ki: "Ben SARS ve MERS'e akraba olan bir virüse rastladım." Ardından "Sen bunu nereden çıkardın?" diyerek doktora dava açıyorlar ve sonra o doktor corona virüsünden öldü. Daha sonra, virüsün çıktığı Wuhan kentinde başhekim Liu Zhiming de corona virüsünden hayatını kaybetti. Corona virüs, sağlık çalışanları açısından tehlikelidir. Dünya Sağlık Örgütünün açıklamaları var, dünyada 7,5 milyar insan varsa yıllık normal gribe yakalananların sayısı yaklaşık 4-4,5 milyar. Yani insanların yüzde 50'den fazlası grip oluyor. Gripten ölenlerin sayısıysa 650 bin, normal gripten bahsediyorum, coronadan değil, hafife almamak lazım.
CORONAVİRÜS NASIL BULAŞIYOR?
Corona virüsü daha çok hangi yaş grubunda ve kimlerde etkili oluyor, onu söylemek istiyorum. Birincisi bebekler, çocuklar, yaşlılar, daha çok kemoterapi gören hastalar, kalp ve akciğer hastaları, hamile kadınlar; bu gruplarda çok daha etkili ve tehlikeli olmaktadır. Bir de nasıl bulaştığına dair birkaç kelime söylemek istiyorum. Daha çok solunum yoluyla bulaşıyor bu virüs, yakın temas, öksürük, büyük gruplar yani yan yana yaşamak. Ben bu tür hastalıklara daha çok "büyük şehir hastalığı" diyorum yani büyük şehirlerde gruplar hâlinde yaşıyoruz. Tramvaylarda, taşıma sistemlerinde, kafelerde vesaire insanların bir arada, fazla olduğu yerlerde bu gribin tehlikesi daha fazla.
CORONAVİRÜS BULAŞTIĞINDA HASTALIK BELİRTİLERİ
Semptomlarına gelince, semptomları çok da önemli. 3 tane önemli semptomu var, tüm hekimlerin birleştiği 3 tane: Bir, ateş, çok önemli; ikincisi, baş ağrısı, çok önemli; üçüncüsü, öksürük, kuru öksürük. Ateş, baş ağrısı ve öksürük varsa mutlaka hekime başvurmak lazım. Bunun yanında boğaz ağrısı, karın ağrısı, ishal vesaire olabilir, bunlar her vakada olmuyor ama en önemlisi ateş, baş ağrısı ve öksürük. Coronavirüs ileri safhalarda zatürreye yol açıyor, akciğerlere su dolmasıyla hastalarımızı kaybediyoruz.
CORONAVİRÜS İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Tedavisine gelince, tedavisi yok, aşısı yok; bununki istirahat, dengeli beslenme, egzersiz, bir de tuzlu suyla günde birkaç kere gargara yapmak lazım. Güneş ışığını coronavirüs sevmez, önümüz yaz. Ben ülkemiz için büyük bir tehlike görmüyorum, tedbirler alınmıştır. Bahara giriyoruz, baharla beraber bu virüsün zayıflayacağına inanıyoruz biz hekimler olarak. Bu coronavirüsten korunmanın en önemli özelliği el temizliği. El temizliğine dikkat edeceğiz. Ellerimizi bol sabunlu suyla çok yıkamak lazım. Bazen bana diyorlar: "Ne kadar?" Yarım dakika, bir dakika yıkamak lazım ama bunun süresi yok, her fırsatta yıkamak lazım. El temizliği çok önemli, elimizi her yere sürüyoruz çünkü, el temizliğine dikkat etmemiz lazım.
CORONAVİRÜS SAVAŞTA ATILAN MERMİDEN DAHA TEHLİKELİDİR
Artık küresel ve global bir dünyada yaşıyoruz. Eskisi gibi değil, insanların birbiriyle iletişimi çok kolay. Herkes, dünyanın bir ucundan diğer ucuna insanlar çok kısa zamanda birbirine ulaşabiliyor. Birinci Dünya Savaşı'nda biz 16-17 milyon insan kaybettik; 10 milyonu asker, 6-7 milyonu sivil. Fakat 1918'de Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra "İspanyol virüsü" diye bir grip çıktı, 50 ila 100 milyon arasında insan kaybettik, net bu rakam, en az. Evet, küresel bir tehdidi konuşuyoruz, Yani, şunu söylemeye çalışıyorum. Virüs, savaşta atılan mermiden daha tehlikeli. Savaşı insanlar başlatır, insanlar bitirir ama maalesef virüsü bizim başlatıp bitirme gücümüz yoktur. 50 ila 100 milyon... Yani o zamanki teknolojiye göre, 100 milyona yakın. Sadece Hindistan'da 17 milyon insanı kaybettik, bütün Avrupa'yı kasıp kavurdu. Hatta Avrupalılar diyor ki: "Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren İspanyol -virüsüdür- gribidir." Burası çok önemli.
DOĞADAN UZAKLAŞTIKÇA HASTALIKLAR ARTIYOR
Aşık Veysel'in bir sözü var -hemşehrim- onu söylemek istiyorum, yetmiş beş sene önce söylemiş bunu, diyor k: "Havaya bakarsam hava alırım/ Toprağa bakarsam dua alırım/ Topraktan ayrılsam nerede kalırım/ Benim sadık yârim kara topraktır." Biz toplum olarak topraktan, doğadan uzaklaştık. Bunun sebebi de salgın hastalıklar, krizler vesaire falan.