MHP'li Aycan'dan Tıpta Kötü Uygulama Yasası Teklifi

MHP MYK Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Tıbbi Hizmetlerin kötü uygulanmasından doğan sorumluluk ile ilgili TBMM'ye verdiği Kanun Teklifi konusunda sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Tıbbi hizmet alan vatandaşın ve hizmet veren hekim ile sağlık personelinin mağduriyetini önlemek amacıyla tıpta kötü uygulama yasasının çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

TIPTA KÖTÜ UYGULAMALARI ÖNCE OLUŞACAK HEKİMLER KURULU DEĞERLENDİRMELİ

 

Türkiye’de hekimlere zorunlu mali sorumluluk sigorta uygulaması yıllardır uygulanmaktadır. Sigorta uygulaması erken başlandı. Önce tıpta kötü uygulama yasası çıkmalı, ne olduğu belli olmalıydı. Daha önemlisi tıpta kötü uygulamada önleyici düzenlemeler yapmaktır. Diğer taraftan Türk Ceza Yasadında hekimlere cezalar tanımlandı ve uygulamaya girdi. Tıbbı bilmeyen kişiler hekimler hakkında karar vermekte, cezalar vermektedir. Bunlarla mücadele etmek, bunları düzeltmek gerekir diye düşünüyorum. Bu düşünceyle tamamen bireysel olarak bir çalışma yaptım. Bu konuyu hekimlerden oluşan bir kurulun değerlendirmesi ve tıbbı kötü uygulamaların azaltılmasını amaçladım.

 

TIPTA KÖTÜ UYGULAMALAR KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILMALIDIR

 

Elbette yapılacak çok şey var. Öncelikle tanı ve tedavi protokolleri oluşturulmalı ve üzerinde çok çalışılmalıdır. Yaptığım çalışmayı basına paylaşmadım. Gündemde de değil, daha komisyonda bile gelmedi. Geleceğini de sanmıyorum. Hal böyleyken, bununla ilgili fırtına koparanlar, saldıranlar pek iyi niyetli gözükmemektedir. Elbette bu konu üzerinde çalışılmalı ve kalıcı düzenleme yapılmalı. Tüm tarafların katılımıyla çalışma yapılmalı, daha önemlisi tıpta kötü uygulamaları önlemek, insanımızın sağlıklı yaşaması ve hekimlerimizinde haksız yere suçlanmasının önlenmesidir.

 

VATANDAŞLARIN VE HEKİMLERİN MAĞDURİYETLERİNİ ÖNLEMEK İSTİYORUZ

 

Hazırladığımız Kanun Teklifi asla Hekimleri cezalandırmak için değildir. Türk Ceza Kanunu bu konuda cezaları tanımlamıştır. Amacımız ortaya bir sorun çıktığında mahkemeye gitmeden konunun hekimlerden oluşan bir kurul ile değerlendirilmesini sağlamaktır. Kanun Teklifiyle; hizmet alan vatandaşın ve hizmet veren hekim ile sağlık personelinin mağduriyetini önlemek, bir sorun çıktığında nasıl ve neye göre karar verileceğini, hizmetin ilke ve standartlarını tanımlayarak belirsizliği gidermektir.