MHP'li Belediye Başkanı Vidinlioğlu'ndan Atık Uyarısı

Yerel yönetimlerde atık ve çevrecilik konusunda ''Çevrecilik Milliyetçiliktir'' anlayışıyla, önemli çalışmalarıyla ön plana çıkan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, dünyanın en önemli sorunu haline gelen atıkların geri dönüşüme kazandırılarak olumsuz etkilerinin azaltması konusunda, tüm vatandaşlara önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

 

ATIK KONUSU DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ HALİNE GELDİ

 

Değerli kardeşlerim, hemşehrilerim, hepinize iyi pazarlar diliyorum. Bu hafta yine önemsediğim ve araştırdığım bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum, çünkü bilgi paylaştıkça çoğalır. Biliyorsunuz 'atık' konusu dünyamızın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Teknoloji ne kadar ilerlese de tüketimimize karşılık tam olarak çözüm bulunamıyor. Fakat atıkların olumsuz etkilerini azaltmak, hatta ekonomiye katkı sağlamak amacıyla birçok fikir ortaya atılıyor. Çoğu da kabul görmüş ve benimsenmiş durumda.

 

AVRUPA'DA EN ÇOK ATIK ÜRETEN ÜLKEYİZ AMA GERİ DÖNÜŞÜMDE GERİDEYİZ

 

Avrupa'da en çok atık üreten ülkeler arasında ilk sıralardayız ama geri dönüşüm konusunda çok gerideyiz. Almanya’da 8 bin 433, İtalya’da 4 bin 979, İspanya’da ise 3 bin 485 geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Türkiye’de ise geri dönüşüm tesisi sayısı 829. Rıfat Ünal Sayman'ın araştırmasına göre (2018) Kastamonu atıkların sadece 2'sini geri kazanabiliyor. Maalesef bu oran ilimiz için çok düşündürücü ve üzücüdür. Çevremizi ve geleceğimizi kurtarmak, artı olarak ekonomimize de katkı sağlamak için bilinçli olmaya evlerimizden başlamalıyız. Çocuklarımıza da bu kültürü kazandırmalıyız.

 

ATIK AZALTMANIN YOLU TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLERE ALTERNATİF ÜRÜNLERİ KULLANMAKTIR

 

Artık üretimini daha satın alma aşamasında azaltabiliriz. Gereksiz büyüklükte ve detayda paketleme yapılan ürünleri tercih etmeyelim, ihtiyacımız olmayan ürünleri satın almayalım. Çünkü ihtiyacımız olmayan her şey çöpe atılmak üzere evde bekletilecektir. Atık azaltmanın en kolay yollarından biri de tek kullanımlık ürünlere alternatif ürünler kullanmaktır. Havaların güzelleşmesiyle birlikte ilimizin doğal güzelliklerinden faydalanacağız. Pikniğe gittiğimizde genelde tek kullanımlık plastik bardak, çatal ve tabak kullanıyoruz. Bunun yerine yıkanabilir hafif gereçleri yanımızda götürelim ve hiçbir çöpümüzü oralarda bırakmayalım. Çöpleri çöp kutularına atsak dahi onların yok olmadığını sadece yer değiştirdiğini unutmayalım.

 

DOĞADA KOLAY ÇÖZÜLEBİLEN MALZEMELER ÜRETİLMELİDİR

 

Eğer biz şehrimizin doğal güzellikleriyle övünüyorsak, doğa dostu Kastamonu halkı olarak ülkemizde ve dünyada da ünlenmeliyiz. Bazı firmaların süpürge darısından ve patates nişastasından, yenilebilen, doğada kolay çözünebilen çatal, kaşık, bıçak ve tabak üretmeye başladığını öğrendim. Bu alanda yerli bir girişim henüz duymadım ama umarım genç girişimcilerimiz bu konuya eğileceklerdir. Mesela siyez bulgurundan, kendirden veya çeşitli zirai ürünlerimizden doğa dostu alternatif ürünler neden elde edilmesin? Tüketiciler olarak bizler bu tarz ürünleri satın alıp destekçisi olabiliriz. Böylelikle bu firmaların üretimlerini desteklemiş oluruz.

 

EVLERİNİZDEKİ ATIKLARI AYRIŞTIRMALISINIZ

 

Üstünde durmak istediğim, önemli gördüğüm bir konu da evlerimizde çöplerimizi ayrıştırmanın sandığımızdan kolay olduğudur. Kağıt, karton, plastik ve türevleri, ambalajlar, metal ambalajlar ve pil/elektrik ürünleri ayırarak size en yakın geri dönüşüm toplama noktalarına bırakmanızın çevremiz için önemi büyük. Evinizdeki atıkları organik atıklar yani yemek atıkları ve katı atıklar yani kağıt, plastik, metal ve cam atıkları olmak üzere iki ana gruba ayırabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey mutfağınızdaki çöp kutusuna ek olarak bir atık kutusu daha bulundurmak. Ardından yemek çöplerinizi normal çöpe, geri kalan geri dönüştürebilir atıkları ise atık kutusuna atabilirsiniz.

 

EVİNİZDEKİ ATIKLARDAN YENİ ŞEYLER ÜRETEBİLİRSİNİZ

 

Bunun haricinde evinizdeki atıklardan yeni şeyler üretebilirseniz çevreye katkınız çok daha fazla olur. Saksılardan kutulara, objelerden duvar süslerine birçok atığı yenileyip tekrar kullanmanız yaşama değer katacaktır. Son zamanlarda çocukların ilgiyle bu tarz etkinliklerin yapıldığı ve pratik fikirlerin olduğu videoları izlediğini görüyorum. Onların bu ilgi ve meraklarını destekleyelim.

 

GERİ DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ ÇOCUKLARIMIZA ÇEVRE BİLİNCİNİ AŞILAMALIYIZ

 

Geri dönüştürülebilir atıklarımızdan, çocuklarımızın yaratıcılığını geliştirecek neredeyse sıfır maliyetli etkinlikler oluşturmaya çalışalım. Çocuklarımızla bir şeyi yapmak veya oluşturmak, hazırını almaktan çok daha fazla öğrenme fırsatları sunar. En önemlisi de çocuklarımıza bu konuda örnek olmalı, onları muhakkak eğitmeli ve çevre bilincini aşılamalıyız. Çünkü evimiz sadece oturduğumuz bina değil, yaşadığımız dünyadır.