MHP'li Erbaş: Zararı Karşılanan Çiftçi Huzura Kavuşur

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Çukurova bölgesinde aşırı sıcaklar çiftçileri zarara uğratırken Kütahya bölgesinde aşırı sıcak sonrasında yaşanan don olaylarını TBMM gündemine taşıyarak, coronavirüs sürecinde tarım sektöründeki üretimin öneminin ortaya çıktığını ve çiftçilerin huzurunun sağlanması için yaşadıkları felaketlerden dolayı uğradıkları zararın karşılanması gerektiğini söyledi.

 

AŞIRI SICAKLARIN ARDINDAN YAŞANAN DON FELAKETİ ÇİFTÇİLERİMİZİ ZARARA UĞRATTI

 

Yaklaşık bir haftadır mevsim normallerinin 12-13 derece üzerinde seyreden hava sıcaklığının eksi 2 derecelere düşmesi çiftçilerimizin zarar görmesine neden olmuştur. 23-25 Mayıs tarihleri arasında Kütahya bölgesinde meydana gelen don olayında çok sayıda çiftçimiz olumsuz yönde etkilenmiştir. Başta mısır olmak üzere pancar, patates, domates, kiraz, vişne gibi birçok ürün don nedeniyle zarar görmüştür. Tarlalarını yeniden ekmek zorunda kalan çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi öncelikle beklentimizdir. Bu çiftçilerimize acilen ücretsiz tohum desteği, tarlaları yeniden ekilemeyecek durumda olanlar için ise ürünlerinin değeri kadar nakdî destek sağlanmalıdır.

 

ÇİFTÇİLERİMİZ HUZURLU OLMAZSA NELERLE KARŞILAŞACAĞIMIZI GÖRDÜK

 

Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Bey'in de her fırsatta vurguladığı gibi tarlada ekilen yalnızca tohum değildir, umuttur, hayaldir, yürektir, emektir. Pandemi sürecinde tüm dünya şahit oldu ki insanlar tablet, televizyon veya kıyafet kuyruğuna girmedi; ekmek kuyruğuna girdi, gıda kuyruğuna girdi, su kuyruğuna girdi. Gıda ve suya sahip olan ülkelerin esasında ne kadar büyük bir güce sahip olduğu ortaya çıktı. Çiftçimiz huzurlu olmazsa, tarımımız üretimde geri kalırsa nelerle karşılaşabileceğimizi bir kere daha dünya ve bizler görmüş olduk.

 

TARSİM SİGORTA KAPSAMI GENİŞLETİLMELİDİR

 

Çiftçilerimizin sorunları vardır. Devlet destekli tarım sigortası havuzu TARSİM, ödemeleri geciktirmektedir. TARSİM sigortaları don olayını kapsamamaktadır. Parçalı araziler toplulaştırılmalıdır, sigortaya giremeyen arazilerden veraset ve intikal vergisi alınmamalıdır. Devlet Su İşleri sulama yatırımlarına hız vermeli, yapılan su kanallarının tarlalara su götürmesi için bir an önce iyileştirilmesi sağlanmalıdır.

 

ÇİFTÇİMİZİN SORUNLARINA ÇARE OLUNMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM

 

Süt fiyatı aynıyken yem fiyatı artmaktadır. Gübre bir haftada 55 liradan 75 liraya çıktı. Bu fiyat artışlarını bir an önce düzenlememiz lazım. Don, sel, fırtına, dolu gibi afet durumlarında il özel idare kaynaklarından acil fide yardımı yapılmalıdır. Valiliklerimize, tarım il müdürlüklerimize, ziraat odalarımıza, tüm kurumlarımıza ve Sayın milletvekillerim buradan sizlere bir çağrıda bulunmak istiyorum: İnsanlığı geleceğe taşıyacak olan toprağı nakış nakış işleyen çiftçimize çare olalım, gereken desteği verelim.