MHP'li Ersoy: Ürün Güvenliği Teklifi Üretimi ve İhracatı Arttırır
MHP MYK Üyesi ve Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, devletin piyasaya müdahale ederken en az kısıtlayıcı yöntemleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, TBMM Genel Kurulu'nda Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, vatandaşların sağlığını korumak için her devletin ürün güvenliği tedbirleri aldığını, devletin piyasaya müdahale ederken en az kısıtlayıcı yöntemleri tercih etmesi gerektiğini ve ihracatçının masrafları fazlalaştığında ihracat yapılmasının cazip olmaktan çıktığından ihracatçının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
DEVLET PİYASAYA MÜDAHALE EDERKEN ÖNLEMLERİ ORANTILI OLMALI
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ''Vatandaşlarının sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak her devletin en temel görevidir. Bu amaç doğrultusunda, ürünlerin can ve mal güvenliğine, bitki ve hayvan sağlığına, çevreye ve kamu düzenine zarar vermemesi için devletler kurallar koyar, denetimler yapar ve önlemler alırlar ancak üretim, ekonomi ve ticaretin mümkün olduğunca kesintisiz işlemesi de devletin bekası açısından şarttır. Dolayısıyla devlet, insan sağlığı ve güvenliği gibi bir kamu yararını korumak için piyasaya müdahale ederken en az kısıtlayıcı olan yöntemi tercih etmeli ve aldığı önlemlerle de orantılı olmalıdır. İşte, üretim ve tüketim ayağındaki bu hassas denge mutlaka korunmalıdır. Bu nedenle, bir ürünün imalatından tüketimine kadarki süreçte rol alan tüm aktörlerin nitelikleri, görevleri, yükümlülükleri, hakları ve yetkileri kadar, sınırları da açık bir şekilde tanımlanmalıdır.'' dedi.
İHRACAT MASRAFLARI FAZLA OLURSA İHRACAT YAPILMASI CAZİP OLMAKTAN ÇIKAR
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ''Bir de bu hususların uluslararası ticareti ilgilendiren bir boyutu vardır. Devletlerin birbirinden farklı düzenlemeler ve standartlar uygulaması, uluslararası ticareti kısıtlama potansiyeli içermektedir çünkü malını birden fazla ülkeye satmak isteyen bir ihracatçı, her bir ithalatçı ülkedeki teknik kurallara uymak zorundadır ve bu amaçla yaptırdığı testler ve belgelendirme işlemleri ürünün maliyetini arttırır, rekabet gücünü düşürür. Bazen bu masraflar o kadar yükselebilir ki ihracat artık cazip olmaktan çıkabilir. Yurt dışı pazarlama açılımının önündeki engellerinin başında işte bu teknik engeller gelmektedir.'' dedi.
İHRACATÇININ ÖNÜNDEKİ TEKNİK ENGELLER KALDIRILMASI
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ''Peki, ihracatçılarımızın önündeki bu teknik engeller nasıl aşılacaktır? Ticareti kısıtlayan bu teknik engellerin aşılmasında uluslararası teknik kuralların Türk hukuk sistemine kazandırılmasının büyük yararı olacaktır, ancak tek başına mevzuatın uyumlaştırılması yeterli değildir. Bu mevzuatın ve standartların öngördüğü test, belgelendirme ve akreditasyon altyapısının da ülkede mevcut olması gerekir ki firmalarımız test ve belgelendirme için yurt dışına çıkmak zorunda kalmasın.'' dedi.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ KURALLARI GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE DEĞİŞTİ
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ''İşte, bugün görüş ve değerlendirmelerimizi paylaşacağımız Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi'yle bu temel unsurlar düzenlenmektedir. Malumunuz, Avrupa Birliğiyle Türkiye arasında kurulan Gümrük Birliğine kadar bir ürünün piyasaya arz edilebilmesi için taşıması gereken temel gereklere dair teknik düzenlemeler yoktu. Bazı standartlar zorunlu uygulamaya konularak teknik düzenleme yapılıyordu. 1996 yılında Gümrük Birliği'nin kurulmasıyla ülkemiz Avrupa Birliğinin ürün güvenliğine ilişkin kurallarıyla tanıştı ve iki taraf arasında ticaret serbestisini tesis edebilmek için bu kuralları uyumlaştırma kararı aldı. Bu kapsamda 2002 senesinde yürürlüğe giren 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'la ilk etapta kaliteli ve güvenli ürün üretimi için gerekli olan altyapı oluşturuldu. Diğer taraftan da motorlu araçlardan kozmetiklere, makinelerden tıbbi cihazlara, oyuncaklardan asansörlere kadar Avrupa Birliğinin ürün mevzuatları iç mevzuatımız hâline getirildi.'' dedi.
TÜRKİYE GELİŞMİŞ ÜLKELERLE AYNI STANDARTTA ÜRETİM YAPIYOR
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ''Ülkemiz son on beş yılda gelişmiş ülkelerle aynı standartta ve kalitede ürün üretme yolunda büyük gelişme kaydetmiştir. Tüketicilerimizin de tercihleri bu yönde değişmekte, vatandaşlarımız artık ucuz ve kalitesiz ürün almak yerine dayanıklı ürünleri, sağlığa zarar vermeyen ürünleri tercih etme konusunda bilinçlenmişlerdir. Şimdi, kalkınma yönünde büyük bir adım atma vaktidir. Ben grubum adına Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi'ni bu anlamda bir sıçrama tahtası olarak görüyorum. Teklifin, mevcut ürün güvenliği sistemimizi güçlendirerek hem üretimimize hem ihracatımıza hem de tüketici haklarımıza büyük fayda sağlayacağına gönülden inanıyor ve teklifin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.'' dedi.