MHP'li Ersoy Yerli İlaç Üretiminin Önemine Dikkat Çekti

Sağlık Bakanlığının 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bütçesi üzerine MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, 2018 yılında Uluslararası İlaç Denetim Birliğine üyelikle birlikte, Türkiye'de ilaç üretimi yapan tesislerin uluslararası alanda tescillendiğini hatırlatarak, kur artışlarından kaynaklanan olumsuzlukların yaşanmaması için ilaç üretiminde dışa bağımlılığın azalması ve yerli üretimin artmasının önemine dikkat çekti. 

 

MHP'Lİ AYŞE SİBEL ERSOY'UN TBMM'DE YAPTIĞI KONUŞMASI

 

Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hâlidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Vatandaşın sağlığı ve sağlamlığı her zaman üzerinde dikkatle durulacak ulusal sorunumuzdur." Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda çalışan 1.195 personelin 336'sı eczacı meslektaşlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığının korunması ve devamının sağlanması açısından kurumun sorumluluğunun bilincinde olan bir kadro kurumun gücüyle eşdeğerdir.

 

Bilindiği üzere, sağlık sektöründe teşhis sonrası tedavinin en önemli aşaması doğru ilaç ve ona ulaşma kolaylığıdır. Kur artışlarının yarattığı olumsuzlukları yaşamamak için dışa bağımlılığın azalması ve yerli üretimin artması önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bakanlık ile istişare ederek ulusal veya uluslararası kamu kurumları, üniversiteler ve özel kuruluşlarla bilimsel ve teknik iş birliği içinde müşterek çalışmalar yürütmektedir. Bunun hem sağlık alanında şifa bulmamıza katkısını hem de ekonomi alanında ihracatımıza katkısını ülkemiz için çok değerli buluyoruz. Bu çalışmaların sonucu olarak, 2018 yılında Uluslararası İlaç Denetim Birliğine üyelikle birlikte, ülkemizde ilaç üretimi yapan tesisler uluslararası alanda da tescillenmiştir. Böylece, ilaç ihracatımızın artmasının ve ülkemizde üretilen ilaçların dünya pazarına açılmasının önündeki teknik engellerin ortadan kaldırılmasında oldukça önemli bir adım atılmıştır. 

 

Ayrıca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2020 yılında Uluslararası Uyum Konseyine tam üye olmasıyla faaliyetleri uluslararası alanda da kabul görmüştür. Son olarak, Ekim 2023 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlere uygunluğunu onayladığı ulusal ilaç otoriteleri arasındaki yerini almıştır. Bu gelişmeyle, ülkemizde üretilen aşıların Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı ürün listelerine girebilmesinin de önü açılmıştır. Türk ilaç sektörünün uluslararası alandaki itibar ve saygınlığını artıran bu önemli üyeliklerle vatandaşlarımızın kaliteli, etkili ve güvenli ilaca erişimi dünya standartlarında sağlanmakta, sağlık alanında uluslararası ticaretin gelişmesine de katkı sağlamaktadır.

 

Ülkemizde üretilen ilaçlar Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği dâhil olmak üzere 185 ülkeye ihraç edilmektedir, yaklaşık 2 milyar dolarlık ilaç ihracatımız vardır. Vatandaşlarımız tarafından kullanılan ilaçların kutu bazında yüzde 90'ı, değer bazında ise yaklaşık yüzde 57'si ülkemizde üretilmektedir. Sürekli olarak kaliteyi yükselterek vatandaşlarımızın memnuniyetine odaklanan sağlık hizmetleriyle hastalarımızı ilaçsız bırakmayacak, meslektaşım eczacıları mağdur etmeyecek bir sağlık sistemi için çalışmalar devam etmektedir.

 

Ayrıca, kamuda çalışan eczacıların hak ettikleri koşullarda görev yapmaları ve özlük haklarının iyileştirmesi için gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması hususundaki taleplerini de yine buradan iletmek isterim. MHP olarak, beyannamemizde yer aldığı gibi, hayatı anlamlı ve değerli kılan bir sağlık sistemi tesis edilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Son olarak, Sağlık Bakanlığınca Filistin'e ilaç ve tıbbi sarf malzemesi gönderilmesini ve insani yardımları gönülden destekliyor; bu vesileyle, Sağlık Bakanlığının 2024 bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.