MHP'li Feti Yıldız: Oluşturulan Algı Sisteme Zarar Veriyor
Kendisini kanun koyucu yerine koyan Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular üzerinden verdiği kararlarla TBMM'yi etkisizleştiren bir tutum içine girmesine tepki gösteren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin süper temyiz mahkemesi olduğu şeklinde oluşturulan algının Hukuk Sistemine zarar verdiğine dikkat çekerek, bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması gerektiğini söyledi.
KENDİSİNİ KANUN KOYUCU YERİNE KOYAN ANAYASA MAHKEMESİ'NİN TAVRI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Anayasa Mahkemesi’nin kendisini kanun koyucu yerine koyarak karar alması, siyaset alanını kuşatan ve demokratik karar alma sürecini etkisizleştiren bir tutum içine girmiş olması, aktivist yargıçların mahkemeden çok yasama organı gibi hareket etmesi, Hukukçu ve siyasetçileri karşı karşıya getirmektedir. TBMM'de Anayasa Komisyonu Üyeliği görevini icra eden bir hukukçu ve aynı zamanda bir siyasetçi olarak Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşamayacağını belirtip Yargısal Aktivizm konusunda en sağlıklı değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bireysel başvuruları karara bağlayan Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararları konusunda yaptığı açıklamada, ''Anayasa Mahkemesinin Danıştay ve Yargıtay’dan herhangi bir üstünlüğü yoktur ve süper temyiz mahkemesi değildir. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yoluyla anayasa normunun uygulanmasını ortadan kaldıracak veya işlevsiz hale getirecek şekilde bir karar vermesi hukuka aykırıdır.'' demişti.
MHP'Lİ FETİ YILDIZ: BİREYSEL BAŞVURU HAKKI SINIRLANDIRILMALI
Yapısal sorunların çözümü için getirilen bireysel başvuru hakkının normal mecrasından çıkışına dikkat çeken MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''Türk yargı sisteminin gerçekten mevcut olan yapısal sorunlarının çözümü için elverişli bir araç olması ümit edilen bireysel başvurunun, mecrasından çıkması, yargı sistemini zayıflatan sistemsel bir sorun haline gelmiştir. Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda, Bireysel Başvuru Hakkını Düzenleyen 45, 46, 47, 47, 48, 49, 50 maddelerinin yeniden düzenlenmesi ve Temel Kriterin, Kanuna açıkça aykırılık halleri ve Takdir yetkisinin keyfi kullanılması (Görevi kötüye kullanmak) ile bireysel başvuru hakkı sınırlandırılmalıdır.'' demişti.
MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN BİREYSEL BAŞVURU SİSTEMİ KONUSUNDA SON AÇIKLAMA
Kamuoyunun gündemini meşgul eden davalar üzerinden uygulanan iletişim stratejisi ile Anayasa Mahkemesi'nin süper temyiz mahkemesi olduğu şeklinde oluşturulan algının Hukuk Sistemine verdiği zararı hatırlatan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından son yaptığı açıklamada, ''Bireysel başvuru yolunda bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edilip edilmediği araştırılır. Bir olağan veya olağanüstü kanun yolu değildir. Bir iletişim stratejisi uygulanmış, mevcut anayasal düzen bir kenara bırakılarak anayasa mahkemesinin ‘süper temyiz mahkemesi’ olduğu şeklinde toplumsal bir algı oluşturulmuştur. Yanlış uygulamalar sebebiyle bireysel başvuru, maalesef yargı sistemini zayıflatan sistemsel bir sorun haline gelmiştir.'' dedi.