MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, İthal çaya ek vergi uygulanması getirilerek çay üreticisinin korunmasını istedi.
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM'de yaptığı konuşmada, ''Çaylıkların yenilenmesi sürecinde doğacak verim kayıplarının ve yapılan harcamaların devlet tarafından çiftçilerimize ödenmesi, stratejik ürün olan çayın devamı için son derece önemlidir. İthal çaya ek vergi uygulanması getirilmeli ve Çay Kanunu çıkarılarak sektörün düzenlenmesi gerekir.'' dedi.
YAŞLI ÇAYLIKLARIN YENİLENMESİ GEREKİR
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM'de yaptığı konuşmada, ''Çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 778 bin dekar alan üzerinde, 200 bin civarında üretici aile tarafından, her yıl yaklaşık 72 bin futbol sahası büyüklüğündeki alanda yapılmaktadır. Çay tarımından geçen yıl yaklaşık 1,2 milyon ton yaş çay elde edildi. Tesislerde kurutulan çay miktarı ise 230 ile 250 bin ton aralığında bulunmaktadır. Komisyon toplantılarında en çok ekonomik ömrünü tamamlamış yaşlı çaylıkların yenilenmesi konusu ele alındı. Tıpkı kentsel dönüşümde olduğu gibi yaşlı çaylıkların yenilenmesi işi, arazilerin sökülmesi, hazırlanması, gübrelenmesi ve fidan dikimine hazır hale getirilmesi aşamalarının tek tek geçilmesiyle ancak mümkündür. ÇAYKUR bu sorunun çözümüyle ilgili bazı faaliyetlere başlamış ancak bu çalışmalarının yetersiz olduğunu da ayrıca belirtmiştir.
İTHAL ÇAYA EK VERGİ GETİRİLİP YERLİ ÜRETİCİ KORUNMALI
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ''ÇAYKUR'un da belirttiği üzere, çaylıkların yenilenmesi meselesinde karşılaşılan en önemli sorun, fidan üretimindeki yetersizliktir. Yine sadece ÇAYKUR tarafından cüzi miktarda fidan üretimiyle çay bölgelerinin yenilenme çalışması yapılamayacaktır. Çay fidanı üretiminde muhakkak özel sektör teşvik edilmeli ve sürecin içine dahil edilmelidir. Çaylıkların yenilenmesi sürecinde doğacak verim kayıplarının ve yapılan harcamaların devlet tarafından çiftçilerimize ödenmesi ise yine stratejik ürün olan çayın devamı için son derece önemlidir. İthal çaya ek vergi uygulanması getirilmeli ve Çay Kanunu çıkarılarak sektörün düzenlenmesi gerekir." dedi.
HATAY HAVALİMANININ ADI TAYFUR SÖKMEN OLSUN
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Havalimanları konusundaki proplemleri konuşurken, ''Yap-İşlet-Devlet modeliyle ihalesi yapılan Kütahya Zafer Havalimanı'nda verilen yolcu ve gelir garantisi gerçekleşmeleri yüzde 5 dolaylarında kaldı. Bu da Sayıştay raporlarına göre ek bir maliyet doğurmuştur. Söz konusu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaları bizler de destekliyor ve havalimanının gerçek potansiyeline ulaşması için yurt dışı ve yurt içi yeni güzergahlar eklenmesinin de faydalı olacağını düşünüyoruz. KİT Komisyonunda dile getirdiğimiz Hatay Havalimanına "Tayfur Sökmen" Havalimanı isminin verilmesine yönelik önerimiz komisyon üyesi milletvekillerince de kabul edildi. Önerilerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kabul edilmesini istiyoruz.'' dedi.