MHP'li Özdemir'den Bölgesel Çatışma Uyarısı

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, coronavirüs salgınından sonra yeni bir dünya düzeninin kurulacağını belirterek, coronavirüsün yayılmasından dolayı Çin'i suçlayan ülkelerin sadece hukuki yaptırımlarla yetinmeyeceğini, petrol fiyatlarının düşürülmesiyle Çin'e petrol satan üretici ülkeleri zor durumda bırakıp Basra Körfezi'nde bölgesel bir çatışmanın tetikleneceğini söyledi.

 

İKİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA YENİ SİSTEMLER KURULMUŞTU

 

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Sayın Genel Başkanımızın yapmış olduğu son açıklamasında ifade buyurdukları 'Çin’in aleyhine iddialar doğru çıkarsa, dünyanın topyekûn yeni bir cepheleşmenin, kanlı bir hesaplaşmanın içine düşmesi kaçınılmaz olabilecektir.' çağrısı yakın gelecek açısından son derece önemlidir. Kovid-19 salgını yeni ve adil bir küresel sistem inşasının kaçınılmaz olduğunu açıkça ifade eden ülkelerle, eski sistemin kontrolünü elinde bulunduran ülkeleri karşı karşıya getirebilecektir. Sıkıntı şu ki bundan önce inşa edilen iki sistem, iki dünya savaşı sonrasında geldi.'' dedi.

 

CORONAVİRÜS NEDENİYLE ÇİN'E YAPTIRIM DIŞINDA PETROL OYUNU 

 

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Küresel petrol ticaretinin 20'sinden fazlasının geçtiği Basra Körfezi'nde yaşanacak olası bir çatışma hali 'petrol fiyatlarını yükseltir' ancak bölge ve dünya büyük bir kaosun içerisine girer. Kontrollü bir çatışma yaratmak isteyenler oluşacak kaosun altından kalkamazlar. Çin'i, Kovid-19 salgınından sorumlu tutan ülkelerin bu ülkeye sadece hukuki yaptırımlar uygulayacağını düşünmek eksiklik olur. Çin'e en büyük petrol satışını yapan İran ve 'petrolün küresel can damarı' olan Basra Körfezi'nde yükselecek tansiyon için şimdiden hazır olmak gerekir.'' dedi.

 

PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİ BASRA KÖRFEZİ'NDE ÇATIŞMAYI TETİKLER

 

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Yaşanan bu kayıp karşısında bir yandan fiyatları yeniden yukarı kaydırmak diğer yandan salgın sonrası dönemde güç gösterisinde bulunmak isteyen çevreler bölgesel bir çatışmayı ateşleyebilir. Basra Körfezi'nde yakın dönemde tansiyonunun yükselmesi giderek kaçınılmaz bir hal alıyor. Petrol fiyatlarının son derece düşük bir seviyeye inmesi, üretici ülkeleri düşündürüyor. Üretimi arttırma kararının da bir etkisinin olmadığı görüldü. Kovid-19 salgını bunda bir etken ama üretici ülkelerin kaybı oldukça fazla, her gün kayıpları daha fazla artıyor.'' dedi.