MHP'li Özdemir: Küresel Diplomasi Türk Usulüne Alışacak

Rusya Ukrayna savaşından kaynaklanan sorunların çözümü noktasında tüm dünyaya diplomasi dersi veren Türkiye'nin başarıları hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Türkiye'nin batılı ülkeleri ve 6'lı muhalif ittifaktaki siyasi partileri dinlemeyerek savaşan iki ülke ile tek görüşen ülke konumuyla önemli işlere imza attığını hatırlatarak, Küresel diplomasinin Türk usulü çabalara adapte olmak zorunda olduğunu söyledi.

 

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI SONRASINDA TÜRKİYE'NİN DİPLOMASİ ZAFERİ

 

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgınının olumsuzlukları devam ederken başlayan Rusya Ukrayna savaşı, ülke ekonomilerini felç etmişti. ABD'nin başını çektiği NATO ve AB ülkelerinin Rusya'ya yaptırım uygulamaya başlaması, tüm dünyanın gıda ve enerji krizi yaşamasına neden olmuştu. Batılı ülkelerin Rusya'ya yaptırım uygulama kararına uymayan Türkiye ise savaşan iki ülke ile tek görüşen ülke olarak, bölgenin ve dünyanın sorunlarını çözme misyonunu üstlendi.

 

Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 tırlık insani yardım malzemesi gönderen Türkiye, aralarında 1099 yetim ve 408 refakatçisinin de bulunduğu 325 bin Ukraynalıya ev sahipliği yaptı. Birleşmiş Milletler, Ukrayna ve Rusya ile İstanbul Mutabakatı'nı imzalayan Türkiye, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli şekilde dünya piyasalarına ihracını sağlayarak, dünyanın gıda sorununun çözümünde baş rol oynadı. İstanbul Mutabakatı'nın oluşturduğu müspet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi için çaba sarfeden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna'nın Potoçki Sarayı'nda düzenlenen üçlü zirveye katıldı. Üçlü zirvede, Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşasının Türkiye tarafından gerçekleştirilmesi kararı alındı.

 

Batılı ülkelerin Türkiye'yi Rusya'ya yaptırım uygulanması için zorladığı bir ortamda harekete geçen Türkiye'deki 6'lı muhalif ittifaktaki siyasi partiler, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'leri geri iade etmesini ve Rusya ile birlikte yürütülen Akkuyu Nükleer Enerji projesinden vazgeçilmesini istiyordu. Batılı ülkeleri ve içerdeki muhalefet partilerini dinlemeyen Türkiye, son bir ayda Rusya ile 3 kez görüşerek ve aynı zamanda Ukrayna ile önemli anlaşmalara imza atarak, dünyaya önemli bir diplomasi dersi verdi.

 

MHP'Lİ İSMAİL ÖZDEMİR'DEN TÜRKİYE'NİN DİPLOMASİ ZAFERİ KONUSUNDA DEĞERLENDİRME

 

Rusya Ukrayna savaşından kaynaklanan sorunların çözümü noktasında tüm dünyaya diplomasi dersi veren Türkiye'nin başarıları hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Diplomatik körlük, açmazlık ve daralmaya karşın Türkiye’nin mümkün olan en geniş perspektifle sadece bölgemizle ilgili değil, dünyanın geriye kalan diğer meselelerinde gösterdiği sorumlu ve çözüm odaklı yaklaşım, küresel barış ve istikrarın merkezlerinden olduğumuzu tescilliyor. Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşta her iki tarafla görüşebilen, her iki tarafı da birbiriyle görüştürebilen ve hatta tahıl krizinin aşılmasında görüldüğü üzere her iki tarafı da anlaştırıp, sürece BM’yi de dahil edebilen Türkiye haricinde hiçbir ülke bulunmuyor. Bu başarı ülkemizin 21. yüzyılda merkezi bir konumda olduğumuzun işaretidir. 2053 hedefimize doğru giden yolda Türkiye’nin dünyada saygın ve sözü dinlenen ülke olması hususu yüksek bir ivmeyle ilerliyor. Küresel diplomasi artık Türk usulü çabalara adapte olmak zorundadır.'' dedi.