MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, İsviçrelilerin TEMSA'yı alıp üretimi durdurmasının araştırılmasını ve TEMSA'nın kurtarılarak üretime başlatılmasını istedi.
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerinde MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, '' Yatırım harcamaları yapılırken ve özellikle ülkenin mega projelerinde finans kaynağı hazırlanmadan hiçbir projenin ihalesi yapılmamalıdır, inşaat şantiyeleri yıllarca açık kalmamalıdır. Özellikle bölgemizde yapılan bazı projelerde bunların sıkıntılarını yaşamaktayız. Kabine de Mersin'den, Adana'dan etkin bir bakanımızın bulunmaması, seçim bölgem olan Mersin'e veya Adana'ya yapılan yatırımlarda birçok sorun yaşamamıza sebep olmaktadır.'' dedi.
İSVİÇRELİLER TEMSA'YI NEDEN ALDI?
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Seçim bölgem olan Mersin'den -Tarsus'tan- yüzlerce hemşehrimin çalıştığı, Tarsus-Adana arasında bulunan TEMSA 1968 yılında kurulan bir fabrikadır. ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya başta olmak üzere 70 ülkeye ihracat yapan, yıllık 125 milyon dolarlık bir ihracat kapasitesi olan ve dünyada markalaşan bir tesistir. Türkiye'nin dünyadaki, bu sektördeki pazar payı yüzde 10 civarındadır. TEMSA, akıl almaz bir şekilde, İsviçre merkezli bir finans kuruluşuna satılmıştır. Kuruluşun, daha önce sanayi alanında hiçbir yatırımı yoktur; TEMSA'yı da neden aldığı bilinmemektedir. Bu satış üzerine birçok yorum yapılmaktadır ama 1.500'e yakın insanın çalıştığı TEMSA, dünyada özellikle elektrikli midibüs ve otobüs üreten, bunun patentini alan tek firmadır.'' dedi.
TEMSA'NIN YENİDEN ÜRETİME GEÇMESİ GEREKİR
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Ben TEMSA'ya özellikle Varlık Fonunun, Halk Bankasının, Ziraat Bankasının ve Türkiye'deki bütün bankaların destek olmasını, gerekirse TMSF'nin burada yapılan bir uyumsuzluk varsa buna gerekli müdahaleyi yaparak TEMSA'nın yeniden üretime başlamasını, orada çalışan yüzlerce insanın işine gücüne devam etmesini... Çünkü hem TEMSA kullanıcıları hem TEMSA'da çalışan binlerce insan şu anda çok büyük bir tedirginlik içerisindedir. Türkiye'nin TEMSA kalitesinde markalaşmış çok fazla firması bulunmamaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesi böyle bir satışa, bu şekilde bir satışa müsaade etmez. Yani Türkiye'deki bankalardan kredi kullanılarak yapılan bir satış ama alan firma "Şu anda ben üretimi durdurma kararı aldım." diyor. Yarın bunun arkasından neler çıkacağını bilememekteyiz. Bu konuda Bakanlar Kurulunda bunun mutlaka gündeme alınarak TEMSA'yla ilgili ivedi bir çözüm bulunmasını bekliyoruz.'' dedi.
SİYASETÇİNİN HALKLA DİYALOĞUNDA OLDUĞU GİBİ
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Ben üç yıldır, üç dönemdir MHP Mersin Milletvekili olarak görev yapmaktayım. Bazı olayları gerçekten konuşmaktan, burada anlatmaktan yorulduk. Yani geçmişte hep anlatılır: Bir siyasi bir köye gider. Köyün muhtarı köyde su olmadığını, yolun problemli olduğunu söyler. Siyasetçi "Evladım, bunu yazın." der. Bir seçim sonra yeniden aynı köye gider, muhtar aynı sorunu söyler, siyasetçi yine "Yazın." der. Muhtar sorar "Efendim, geçen seçimlerde geldiğinizde de 'Yazın.' demiştiniz." "Bu defa altını da çizin." der. Bir sonraki seçim, yine aynı köy, yine aynı sorun, yine çözülmemiş. "Evladım, bu defa üzerini de çizin." der.
ÇUKUROVA HAVALİMANI'NDA İŞLER AĞIR AKSAK GİDİYOR
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Türkiye'nin birçok yerinde havaalanları yapıldı, milletimizin hizmetine sunuldu. Bu mega projeler için Hükûmetimize teşekkür ediyoruz ama Çukurova Havalimanı'yla ilgili biz artık... Sayın Lütfi Elvan Bakanımız, Komisyon Başkanımız defalarca seçim çalışmalarında, beraber gezdiğimiz dönemlerde de Çukurova Havalimanı'yla ilgili birçok girişimde bulundu, gayret sarf etti, Mersin'deki birçok projede de katkısı oldu ama yine işler ağır aksak gidiyor. Başta Çukurova Havalimanı, Tarsus Gıda İhtisas OSB, Mut OSB... Sahil Bandı Projesi Mersin'de 2004 yılında ortaya atılan ve benim üç dönemdir meydanlarda konuştuğum bir proje, Hükûmetin belki beş seçimdir konuştuğu bir proje ama sahil bandında yarım kalan yolumuzun dışında maalesef bir faaliyete başlanamadı Sayın Bakanım.'' dedi.
BARAJ YAPIMLARININ BİR AN ÖNCE TAMAMLANMASI GEREKİR
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Mersin'de 5 tane baraj var; Adana'dan Antalya'ya kadar olan bütün vadiyi sulayabilecek bir potansiyele sahip. Yani keşke 5 tane barajın inşaatına aynı anda başlayacağımıza bunun 3 tanesini bitirseydik. Bir tanesi benim kendi köyümde olan Pamukluk Barajı, Türkiye'nin 3'üncü büyük barajlarından bir tanesi. Sayın Bakanımız -burada kendisi- "2013 yılında açılışını yapacağız." dedi ama ben her yıl konuşuyorum. Her yıl bir yıl sonrası için yeniden söz veriliyor. Şu anda 2019 yılındayız -ben buradan yine söylüyorum- 2020 yılında bu barajın bitmemiş olduğunu bu kürsüden yeniden konuşmak istemiyorum Sayın Bakanım. Pamukluk Barajı'yla ilgili; hem elektrik üretecek hem sulamada kullanılacak hem de 2 milyon nüfuslu bir kentin içme suyu bu barajdan cazibeyle karşılanacak. Sadece sulamayla ilgili 85 milyon liralık elektrik faturası ödeniyor. Belki bu baraja 85 milyon lira harcansa baraj bitecek; hem elektrik üretecek hem de 85 milyon liralık elektrik parası ödemekten devlet kurtulacak. Bu barajların mutlaka, ivedi olarak Pamukluk başta olmak üzere, Mersin'deki Sorgun ve Aksıfat barajlarımız, yine Anamur'daki Alaköprü Barajı'mızın bitirilerek Türkiye'de tarım ihracatının bölgesi olan Mersin tarımının ayağa kaldırılmasını istiyoruz.'' dedi.
ÇİFTÇİLERİMİZE VE HAYVANCILARIMIZA DESTEĞİN ARTMASI GEREKİR
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Çiftçinin en büyük derdi su, elektrik, tohum ve gübre, bir de ucuz mazot istiyor. Çiftçiye verilen diğer desteklerden inanın çok bir şey olmuyor. Yani Mersin'deki 100 bin çiftçiye kişi başı beşer yüz lira ya da biner lira para vermek çiftçinin problemini çözmüyor Sayın Bakan. Bölge yani Mersin; keçi, koyun üretiminde Türkiye'de 1'inci sırada. Dün, Mersin'in Mut ilçesinden bir çoban arkadaşımız bana bir video göndermiş; Yapıntı köyünden Muhammet Şahin diye bir arkadaşımız. "Devletimiz Torosların bekçiliğini yapan bizim Yörüklerimizin sadece sigortasını karşılasın." diyor Sayın Bakanım ve siz de Konyalısınız, Toroslardaki Yörüklerin yaşam standardını biliyorsunuz. "Devasa çiftliklere milyonlarca liralık kredi verilmesine gerek yok. Benim ağılımın, keçi beslediğim ağılımın maliyeti tekneleriyle beraber 10 bin lira. 10 bin liraya ben keçime, koyunuma ağıl yapabiliyorum. Milyonlarca lira verilen keçi çiftlikleri, koyun çiftliklerinin hepsi kapısına kilit vurmuş; içerisinde 1 tane keçi, koyun yok çünkü krediyle yapılmış, işten anlayan insanlar tarafından yapılmamış." diyor. Bizim Çukurova'da, Toroslarda yaşayan Yörüklere sahip çıkmamız gerekiyor Sayın Bakanım. Bu Yörüklerin hem sigorta primlerini karşılamamız hem de bunlara yem desteği vermemiz gerekiyor. Bölgede ciddi sıkıntılar yaşanıyor ve Yörük kültürü inanın yok oluyor. Şu anda Toros Dağları'nda ben Afgan çobanlar görüyorum, kaçak olarak Türkiye'ye gelmiş, dağlarda çobanlık yapan Afganlıları görüyorum. Her ailede artık 1 veya 2 kişi ya kaldı ya da kalmadı. Hayvancılığa ciddi destek vermemiz lazım. Bu çobanlara, sadece biz yem desteği, sigorta desteği verelim, birazcık da mazot desteği verelim; o çadırlarına gidip gelmeleri için birazcık mazot desteği verelim. İnanın hayvancılıkla ilgili o, diğer devasa şirketlere verilen kredilere hiç gerek yok. Ben gidip gelirken hep görüyorum özellikle Ereğli bölgesindeki o çiftliklerin inanın çoğunluğu boş şu anda, çoğunluğunda üretim yapılmıyor Sayın Bakanım.'' dedi.
MERSİN'E DESTEĞİN ARTTIRILMASI GEREKİR
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ''Yine, seçim bölgem olan Mersin'de devam eden, Mersin-Antalya yoluyla ilgili de bu yıl, ciddi bir ödenek ayrılmasını istiyoruz. Mersin, buradan bakıldığı zaman tabii, Türkiye'nin en gelişmiş illerinden biri gözüküyor ama inanın, Mersin, çok göç aldığı için Türkiye'de, işsizliğin resmî anketlere göre yüzde 20'nin üzerinde olduğu en çok işsizlik olan illerden bir tanesidir. 400-500 bine yakın Suriyeliyi göçmen olarak misafir eden bir il ve Mersin'in Tarsus dışında hiçbir ilçesinde doğal gaz yok. Erdemli, Anamur, Silifke, Aydıncık, Bozyazı, Mut ve Çamlıyayla doğal gaz bekliyor Sayın Bakanım. Doğal gazı bizim yöremizdeki çiftçiler sürekli turfanda üretim yaptığı için seralarında da kullanmak istiyorlar ve bununla ilgili de ziraat odalarımız, çiftçi birliklerimiz sürekli bizleri arıyorlar, "Erdemli'ye, Anamur'a, Silifke'ye bir an önce doğal gaz gelsin." diyorlar. Firmalar buraya yatırım yapsınlar. Yatırım yapmak çok kolay, çok zor değil, topoğrafik yapı çok müsait bu bölgede. Buraya doğal gaz geldiği takdirde hem vatandaşlarımız bunu ısınma amaçlı kullanacaklar hem de Mersin tarımı daha da ayağa kalkacak, Türkiye'nin en çok yaş sebze meyve ihracatı yapan iliyiz ama daha da iyi durumlara geleceğiz. Bu konuda da Mersin'e gerekli desteğin verilmesini bekliyorum Sayın Bakanım.'' dedi.