Osman Diyadin, Emin Pazarcı ve Nedim Şener Açıkladı

Ak Parti ve MHP'nin TBMM'ye sunduğu Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi'nin görüşülmesinin Ekim ayına ertelenmesi konusunda açıklamalarda bulunan Gazeteci yazarlardan Osman Diyadin, Emin Pazarcı ve Nedim Şener, Kanun Teklifi'nin TBMM'de görüşülmesinin neden ertelendiğini sorguladı. Benzeri bir Kanun Teklifi'nin yasalaşmasının RefahYol Hükümeti döneminde de engellenmiş olması, kafa karışıklığına yol açtı.

 

AK PARTİ VE MHP'NİN KANUN TEKLİFİ'NE MUHALEFETİN TEPKİSİ

 

Ak Parti ve MHP'nin, halk arasında korku ve panik oluşturmak amacıyla yalan yanlış bilgilerin sosyal medyadan yayılmasını ve medyalarda haberleştirilmesini engellemek, internet medyacılığına düzenleme getirmek için hazırlayıp TBMM'ye sunduğu Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi, muhalif cenahı rahatsız etmişti.   

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bir sansür teklifi getirmişler. Kendilerinin eleştirilmesini istemiyorlar. Basın ve düşünce özgürlüğüne yasak getirmeye çalışıyorlar. Bu teklif parlamentoda yasalaşırsa, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz.'' sözleriyle tepki gösterirken, ittifak ortağı İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Neymiş? Yalan habere karşı önlem alacaklarmış. Dezenformasyonla mücadele edeceklermiş. Sosyal medya yalancıymış. Eleştirileri haber yapanlar yalancıymış. Bu yasa, televizyon ve gazeteler üzerinde kurulan baskıyı internete taşıma sevdasıdır, yeni bir RTÜK oluşturma çabasıdır. Bu yasa, bir istibdat yasasıdır." ifadelerini kullanarak, Kanun Teklifi'nin yasalaşmasını istemediğini ortaya koydu. 

 

MUHALEFETİN KARŞI ÇIKMASINI ANLADIK AMA İKTİDARIN KANUN TEKLİFİ'Nİ ERTELEMESİNİ ANLAMADIK

 

Siyasi iktidarı yıpratmak amacıyla ortaya atılan yalan haberlerin yarısından fazlasının yurt dışı kaynaklı sosyal medya hesaplarından paylaşıldığı tespit edilirken, aynı yalan haberlerin Türkiye'deki muhalifler tarafından da algı oluşturmak amacıyla defalarca paylaşıldığı tespit edildi. 6'lı muhalif ittifak temsilcilerinin, yeni çıkacak yasadan bu kadar rahatsız olması ve peş peşe açıklamalarda bulunması ise esasen kendilerini ele veren bir durum olarak değerlendirildi. 

 

Kanun Teklifi'nin yasalaşmasından en çok terör örgütleri PKK ve FETÖ ürktü, 6'lı muhalif ittifaktaki siyasi partiler korktu. Hatta KHK'lıların serbest bırakılmasını isteyen Bülent Arınç, Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi üzerinde çok emek sarfeden MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ı FETÖ'cülere hedef gösterdi. Belki kanun Teklifi'nin teknik olarak eksiklikleri olabilir ancak tüm bunlar yaşanırken, Ak Parti ve MHP'nin TBMM'ye sunduğu Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi'nin görüşülmesinin Ekim ayına ertelenmesi kafa karışıklıklarına neden oldu.

 

Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi'nin görüşülmesinin Ekim ayına ertelenmesi konusunda açıklamalarda bulunan Gazeteci yazarlardan Osman Diyadin, Emin Pazarcı ve Nedim Şener, Kanun Teklifi'nin ertelenmesiyle ilgili manidar değerlendirmeler yaptılar.

 

OSMAN DİYADİN: KANUN TEKLİFİ'NİN YASALAŞMASINI KİM ENGELLEDİ?

 

Medyadaki yalan haberleri ve sosyal medyadaki yalan paylaşımları engellemek için TBMM'ye sunulan Kanun Teklifi'nin Ekim ayına ertelenmesine ilk tepki gösteren kişi olan Gazeteci yazar Osman Diyadin, sosyal medyadan farklı zamanlarda yaptığı açıklamalarda, ''Türkiye'nin hamlelerinden rahatsız olan küresel güçler ve yerli işbirlikçileri, Türkiye'nin başarısını gölgelemek ve Cumhur İttifakı'nı iktidardan indirmek için sürekli olarak sosyal medya üzerinden karalama kampanyası düzenliyor. Acı ama gerçek. Ak Parti sosyal medyada muhalefetin her türlü yalan dolan oyunlarına karşı sınıfta kalıyor. Kendi il başkanını takip etmeyen teşkilatlar, ettiremeyen il başkanları olabilir mi? Bu da yetmezmiş gibi, medyadaki yalan haberleri ve sosyal medyadaki yalan paylaşımları engellemek için TBMM'ye sunulan Kanun Teklifi Ekim ayına ertelendi. Sosyal Medya Yasasını erteleyenlere sormak lazım! Türkiye son hızla 2023 seçimlerine doğru yol alırken, muhalifler sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla Cumhur İttifakı'nı daha fazla yıpratsın diye mi böylesine gerekli hukuksal düzenlemeyi ertelediniz? Kılıçdaroğlu, sosyal medya yasasının kanunlaşması halinde iptal için Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini söylemişken, sosyal medyadaki yalan şebekeleri paniklemişken, sosyal medya yasasını neden ertelediniz? Kılıçdaroğlu ve Akşener'in kapısını büyükelçilerine sonuna kadar açtığı ülkelerden birisi olan Almanya'da bile, sosyal medyada paylaşılan yalan haberler 24 saat içerisinde yayından kaldırılıyor. Türkiye’de sosyal medya yasasına karşı çıkan muhalif zihniyetin amacı belli ancak Kanun Teklifi'nin ertelenmesine izin veren iktidar tarafının ne yapmak istediğini anlayamadık. Sahi, TBMM'de sosyal medya yasasının çıkmasını kimler engelliyor?'' dedi.

 

EMİN PAZARCI'DAN SOSYAL MEDYA YASASININ ENGELLENMESİNE MANİDAR HATIRLATMA

 

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Tansu Çiller içeriden hançerlenmişti, çok iyi bilir: Yalan haberle ilgili olarak RefahYol döneminde bir düzenleme yapılacaktı. DYP içinden engellendi. Engellemeler o gün bu gün devam ediyor. Kara Kutu Kitabımda kimler tarafından ve nasıl engellendiği ayrıntılarıyla yazıyor... Algı oluşturmaya çalışanlar, yalan haber yapmadan duramıyor. Hastalık gibi bir durum bu! Evet, biz de o yüzden 'İlle de sosyal medya yasası' diyoruz ya!'' dedi.

 

NEDİM ŞENER: SOSYAL MEDYA YASASI KADÜK HALİNE GELİRSE ŞAŞIRMAYIN

 

CNN Türk TV'de yayınlanan Başak Şengül'ün sunduğu Akıl Çemberi programında konuşan Gazeteci yazar Nedim Şener, ''FETÖ ne yapar? Yalan söyler. Daha da beterini yaparak iftira atar. Bunu şimdi nasıl yapıyor? Eskiden, Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın başında olduğu Taraf Gazetesi, bir iftira ve yalan makinasıydı. Günümüzde, FETÖ tüm sosyal medya mecralarını Taraf Gazetesi'ne çevirdi. Eskiden olduğu gibi günümüzde de insanlara iftira atarak suçluyorlar, kumpaslar kuruyorlar, devleti hedef alıyorlar. Oluşturdukları algılara inanan insanlar var. Üretilen tüm yalanlar cebimizdeki telefona geliyor. Devletimiz ne yapıyor? Bir sosyal medya yasası çıkacaktı, muhalefetin iki karşı açıklaması üzerine yasanın çıkarılması Ekim ayına ertelendi. Muhtemelen yasa kadük haline gelecek.'' dedi.