Adana Büyükşehir Belediye Bandosu’nun birbirinden güzel şarkı ve marşlarla renk kattığı açılış töreninde konuşan Başkan Hüseyin Sözlü, Karaisalı’da Yörüklerin diyarında, Türkmenlerin bağrında olmaktan şeref duyduğunu ve bahtiyar olduğunu belirtti.
POPÜLER KÜLTÜRE KARŞI ÖZÜMÜZÜ MUHAFAZA ETMELİYİZ
Başkan Sözlü, “Karaisalı’da Yörüklerin ocağında böyle bir derneğin neden gerekli olduğu konusu akla gelebilir. Popüler kültürün egemen olduğu bir zamandayız ve Yörüklerin bir arada yaşadığı noktada bile, öz değerlerden ziyade, popüler kültürü şekillendiren aygıtların, bizim kültürümüzü arka plana itip, dünya vatandaşlığını ön plana çıkardığı ve cazip hale getirmeye çalıştığı bir dönemde, elbette Karaisalı’da yörüklerin göbeğinde de böyle bir dernek açma ihtiyacı oluşmuştur. Yeni nesle bunu hatırlatmak lazım. Karaisalı dün itibariyla Yörüklerin yurduyken, yarın itibarıyla da Yörük çocuklarının yurdu olacak. Ben de kıl çadırda doğmuş, büyümüş, Akdeniz’le Erciyes’in etekleri arasında gidip gelmiş, baharda yaylalara, sonbaharda denize, sahile gidip gelen bir ailenin çocuğuyum. Yaşadıklarımızdan ve ailemizden aldıklarımızla yörüklüğe biraz daha yakınız ama bizim çocuklarımız, pöpüler kültüre yakınlaşarak, özü muhafazada sıkıntı yaşıyor” dedi.
TÜRK’E KARŞI YAPILAN SALDIRILARIN FARKINDA OLMALIYIZ
Yörük deyince Türkmen, Türkmen deyince Türk isminin anlaşılması gerektiğini ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, “Yörük deyince Türkmen’e, Türk’e karşı yapılan haçlı saldırılarının farkında olmak lazım. Biz buraya gelip emmioğluyla, dayıoğluyla sohbet edip, evimize gitmek için değil, bize ait değerleri yükseltmenin, yüceltmenin, yaşatmanın, var etmenin, varlığımızı bu coğrafyada pekiştirmenin mücadelesi içinde olmalıyız. Ne yazık ki son günlerde baktığınız zaman, Karaisalı Yörüktür, Karaisalı Türkmendir ama Karaisalı’nın Türkmenleri Musul’da, Kerkük’te, Telafer’deki Türkmenlerin kaygısını yüreğinde hissetmelidir. Yüreğinde hissetmeli, IŞİD’in mezalimine karşı sessiz kalmamalı, onu sessizleştirmeye karşı bir mücadele içinde olanlara karşı da bir duruşu olmalıdır. Mısır’da bir ihtilal oldu, tamam tasvip etmedik ama her gün Mısır’la yatıp, Mısır’la kalktık. Her gün meydanlarda kulağımıza, gözümüze Mısır’ı, Mursi’yi ve Rabia’yı sokanlar, Musul’un, Kerkük’ün, Telafer’in haberlerini izlemememiz için perde çektiler, mahkeme kararıyla yasak çıkardılar. Yörükler, Türkmenlere karşı yapılan bu vurdumduymazlığın farkında olmalı. Türkmenliğinin ve Yörüklüğünün ancak o zaman hakkını verebilirler” diye konuştu.
ÖDENEN BEDELİN FARKINDA OLMAK GEREK
Başkan Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Türk, Türkmen, Yörük varlığını diri tutmak, şahsiyetimizi, kimliğimizi korumak, canımızı bedel olarak verip, kanımızı akıtarak hakettiğimiz vatan coğrafyasında olmanın farkındalığıyla buraya geldim. Ancak o zaman bu derneklerin anlamı olur. Yörük, Türk, Türkmen bunun farkında olmayıp, kuru bir inatlaşmanın içindeyse o zaman onu da ancak Allah korur. Allah bize akıl, fikir vermiş. Onu kullanmadan da hiç bir yere varamayız.”
Dernek Başkanı Güner Akkaya da Karasalı ilçesinin yüzyıllardır Yörük Türklerinin yaşadığı ve yerleşik hayata geçtiği bir coğrafya olduğunu kaydederek, “Kuruluş amacımız Yörük Türkmen kültürünü yaşatmaktır. Kapımız herkese açık, herkesi kucaklayan bir derneğiz” dedi.
Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Arslan da, katılımcılara çok teşekkür ederek, derneğin Yörük Türkmen Kültürünün yaşatılmasında önemli işler yapacağına inandığını söyledi.
Konuşmaların ardından Başkan Hüseyin Sözlü’nün omzuna Yörük Şalı atıldı. Başkan Sözlü ve katılımcılar, Adana Büyükşehir Belediye Bandosu’nan repertuvarına yeni aldığı parçaları keyifle dinledi.