Ülkü Ocakları'ndan İklim Krizi ve Türkiye Raporu
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi tarafından hazırlanan İklim Krizi ve Türkiye Raporu isimli Stratejik Araştırmalar raporunu açıklayan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Dünyada hissedilen bir çok soruna çözüm üretmek ve çözüm yollarına erişebilmek adına çalıştıklarını söyledi.
ÜLKÜ OCAKLARI GENEL BAŞKANI YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA
Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Dünyada hissedilen bir çok soruna çözüm üretmek, çözüm yollarına erişebilmek adına çalışıyoruz. “İklim Krizi ve Türkiye Raporu” içerikli Stratejik Araştırmalar raporumuzun ilkini https://www.ulkuocaklari.org.tr/raporlar adresinde sizlerle paylaşıyoruz.'' dedi.
İKLİM KRİZİ VE TÜRKİYE RAPORU'NUN TAKDİMİ
Liderimiz Sn. Devlet Bahçeli Beyin 90’lı yıllardan itibaren Milliyetçi Hareket Partisi politikalarını şekillendirmek için temellendirdiği “2023 Lider Ülke Türkiye” vizyonu günümüz Türk Dış Politikasının milli ve stratejik hedeflerinden birisi olmuştur. 2023 ve sonrasında Türkiye’nin dünya üzerinde etkin bir güç odağı olmasını sağlamak ve gelecek nesillere yeni vizyonlar kazandırmak ise küresel gelişmelere karşı “milli” bir ufuk kazanılmasıyla mümkündür. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı bünyesinde kurulan “Stratejik Araştırmalar Birimi” ise hem “2023 Lider Ülke Türkiye Vizyonuna” katkı sağlaması hem de Türk milletinin dünyayı Türkçe bakışla okuyabilmesi amacıyla kurulmuştur. Bu minvalde “Uluslararası İlişkiler ve Ülke/Bölge Araştırmaları”, “Sosyal ve Eğitim Politikaları Araştırmaları” ve “Hukuk ve Siyaset Araştırmaları” alanlarında bir düşünce merkezi disipliniyle çalışması hedeflenen birim, farklı alanlarda Türk Milletine hizmeti gaye edinmiş akademisyen, lisansüstü öğrencileri ve lisans öğrencilerini de bir araya getirmeyi hedeflemektedir. SAB’ın yapacağı akademik ve toplumsal araştırmalarının Ülkü Ocakları Genel Merkezi bünyesinde değerlendirilerek yapılacak olan proje-faaliyetlere zemin hazırlaması SAB’ın öncelikli hedefidir. Bunun yanı sıra Türkiye ve Türk Dış Politikasının menfaatine olan uluslararası gelişmelerin çok yönlü bir şekilde değerlendirilmesi yine SAB tarafından hazırlanacak sesli, yazılı ve görsel içeriklerle kamuoyuna aktarılacaktır.
İKLİM KRİZİ VE TÜRKİYE RAPORU'NDA ÖZET OLARAK
2020 yılının başında Avustralya’da yaşanan büyük orman yangınları, ABD’de gerçekleşen büyük kasırgalar, ülkemizde ve diğer birçok ülkede yaşanan ve binlerce insanın yaşamına son veren seller iklim krizinin yeryüzü üzerinde izlenen etkileridir. İklim değişikliği nedeniyle ülkemizin tarımsal ve hayvansal üretimi, su kaynakları ve havzaları değişiklik gösterecek, bu sebeple birtakım sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşacağız. Bu raporda dünyanın ve ülkemizin karşı karşıya olduğu iklim değişikliğinin bilimsel açıklaması, çevresel etkileri, ülkemizin hukuki yükümlülükleri ele alınmıştır. İthal petrol, kömür ve doğalgaz kaynaklarını bırakarak yenilenebilir enerjiye geçiş Türkiye ekonomisine, çevresine ve insan sağlığına yapacağı katkılar ve bu sayede elde edilecek tasarruflar, mevcut kalkınma ajandasını sürdürerek elde edeceğimiz kazanımlardan fazla olabilir. Raporda, bu konuda yapılmış fayda-maliyet analizi içeren çalışmalara yer verilmiştir. Son olarak raporun son kısmında, ulusal, yerel ve bireysel üç kategoride tavsiyelere yer verilmiştir.
İKLİM KRİZİ VE TÜRKİYE RAPORU'NDA NELER VAR?
I. Giriş
II. İklim Krizi Nedir?
III. Kısaca İklim Değişiminin Etkileri
A. İklim Krizine Giden Süreci Kavramlarla Haritalandırılması
a) Küresel Isınma Nedir?
b) Sera Etkisi Nedir?
c) İklim Değişikliği Nedir?
B. Türkiye’de İklim Krizinin Etkileri
C. İklim Değişikliği ile Mücadelede Uluslararası Yükümlülükler ve Türkiye
1. Rio Konferansına Giden Süreç
2. 2000’li
3. 2020 Sonrası: Paris Anlaşması
4. Değerlendirme
IV. İklim Eylem Planı
A. Ulusal İklim Eylem Planı Önerileri
B. Yerel İklim Eylem Planı Önerileri
C. Bireysel İklim Eylem Planı Önerileri
V. Tavsiyeler