Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak Anayasasında sorunlu bölgeler olarak yer alan bölgeler için bundan sonra ''Kürt bölgesinin dışındaki Kürt toprakları'' ismini kullanacağını açıkladı.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında gerilimi düşürecek girişimlerin sürmesine ve iki tarafın hassas noktalardan çekilme konusunda uzlaşmaya varılmasına rağmen iki ordunun Kerkük sınırında bekleyişi sürerken Barzani kritik bir adım atmıştı. Maliki’ye gözdağı vermek için Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, “başkomutan” sıfatı ile Kerkük’e giderek cephedeki peşmergeleri ziyaret etmişti.
Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimi sona erdirme çabaları devam ederken, Barzani'nin Başkomutan edasıyla askeri güç göstergesi yapması ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yaptığı son açıklama bölgedeki gerginliğin artmasına sebep oldu.
Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin açıklamasında şöyle denildi:
"Irak hükümetinden üst düzey yetkililer, Irak anayasasından hızla uzaklaşarak 'sorunlu bölgelere', hiçbir yasal belgede olmayan isimler takarak anayasayı çiğniyorlar. Iraklı yetkililer bu sorunları anayasanın 140. maddesine göre çözmek istemiyorlar. Alınan karar doğrultusunda bundan sonra 'sorunlu bölgeler', 'Kurdistan bölgesi dışındaki Kürt toprakları' olarak isimlendirilecek. Bütün resmi ve yarı resmi kurumlar bu kararı uygulayacak. Karar yayınlandığı gün itibariyle geçerlidir."
BARZANİ, ABD VE AKP HÜKÜMETİ'NDEN GÜÇ ALARAK HERKESE POSTA KOYUYOR
Barzani, ABD'ye gittiğinde en üst protokollerle karşılanıyor. Barzani, Türkiye'ye geldiğinde ise ABD'de olduğu gibi üst derecede protokollerle karşılanıyor. Hatta siyasi iktidarın partisi AKP'nin Kongresi'nde şeref konuğu olarak karşılanıyor.
AKP Kongresinde şeref konuğu olan Barzani'ye Kongrede bulunan AKP'lilerin ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' diyerek ayakta alkışlamaları, Barzani'ye güç katmaya devam etmişti.
AKP lideri ve AKP Hükümeti'nin, Maliki ile proplemleri devam ederken, Barzani'ye bu kadar destekçi olması ve müttefiklik yapması, bölgedeki gerginliği de arttırmaktadır. Eğer anlaşma sağlanamazsa Irak'ta iç karışıklıkların artması, yine Müslümanların kalarının döküleceğinin işaretidir.
Irak'ta yeniden Müslüman kanı dökülürse, AKP'li seçmen yine de ''Barzani seninle gurur duyuyoruz'' diye bağırmaya devam edecek mi? Gerçi, Irak'ta ABD ve Barzani ittifakının 1,5 milyon Müslümanın kanını akıtmasına rağmen, AKP seçmeni Barzani ile gurur duymaya ve AKP'ye oy vererek, yola devam etmişlerdi.