Ayasofya'nın İbadete Açılmasında Geri Sayım Başladı
Fatih Sultan Mehmet Han'ın 1453 yılında İstanbul'u Fethi ile Kiliseden Camiye dönüşen Ayasofya'nın 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Müzeye çevrilmesinden sonraki süreçte ibadete kapatılması Müslüman Türk Milletini derinden yaralarken, esasen Vakıf mülkü olan Ayasofya'nın tekrar ibadete açılabilmesi için geri sayım başladı.
KARİYE CAMİ KARARI AYASOFYA İÇİN EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR
Ayasofya'nın Müzeye çevrilmesiyle ilgili 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açıldı. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin 2016 yılında açtığı dava, Danıştay tarafından 2 Temmuz tarihinde görüşülecek. 2 Temmuz’daki duruşmada müzeye dönüştürmeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararı hukuka aykırı bulunup iptal edilirse, Ayasofya'nın tekrar cami olarak ibadete açılması gündeme gelecek. Kariye Cami davasında, Danıştay tarafından reddedildiği halde Danıştay 10. Dairesi 1945 yılında Ayasofya gibi müzeye dönüştürülen İstanbul'daki Kariye Camii ile ilgili kararı iptal etmişti. Kariye Camii kararının Ayasofya'ya emsal teşkil etmesi bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AYASOFYA İÇİN TALİMAT VERMİŞTİ
İstanbul'un fethinin 567. yıldönümü kutlamalarında Ayasofya'da Fetih suresi okunmasıyla başlayan tartışmalar üzerine, Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda bir çalışma yapılması talimatı verdiği biliniyor. Danıştay'ın 2 Temmuz tarihindeki vereceği karar ve sonraki sürecin nasıl işleyeceği Müslüman Türk Milleti tarafından ilgiyle izlenmektedir.