MHP'li Başkan: Halkımız Kullandığı Ürünün Risklerini Bilmeli
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, insanların kullandığı ürünlerin risklerini bilmesi gerektiğini söyledi.
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, TBMM Genel Kurulu'nda Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi hakkında MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, piyasaya sürülen her ürünün insan sağlığı açısından güvenli olması gerektiğini, ürün güvenliğinin stratejik bir öneme sahip olduğunu, Ticaret Bakanlığı'nın güvensiz ürünleri deşifre eden internet sitesi kurmasının önemli olduğunu ve insan sağlığını tehdit eden güvensiz ürünlerin üretim aşamasında tespit edilmesi gerektiğini söyledi.
PİYASAYA SÜRÜLEN HER ÜRÜNÜN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN GÜVENLİ OLMASI GEREKİR
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, ''Dünyada gelişmiş ülkelere bakıldığında, ekonomik ve teknolojik gelişmelerini ve kalkınmalarını eğitimden sağlığa, üretimden çevreye kadar her alanda yüksek standartları ve kaliteyi hayatlarına yansıttıklarını görmekteyiz. Ülkelerin kalkınması ve gelişmişlik düzeyi, eğitilmiş nitelikli insan gücü kadardır. Gelişmiş ülke olmanın önemli unsurlarından biri de piyasaya arz edilecek her ürünün insan sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerektiğidir. Güvenli ürün, normal kullanım koşullarını risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve yukarıda bahsedilen temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürünü ifade eder. Bu saydıklarımızla ilgili mevzuata uygun ürünler, güvenli ürün olarak kabul edilirler.'' dedi.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİPTİR
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, ''Bu kanun teklifiyle amaçlanan şeffaflık, güvenilirlik, vatandaş memnuniyeti ve katılımı gibi kavramların bu sürece dâhil edilmesini sağlamaktır. "Ürün güvenliği" kavramı bu noktada stratejik bir öneme sahiptir. Gerek dış ticarete konu gerekse iç piyasaya arz edilen ürünlerin asgari güvenlik koşullarını taşıması gereklidir. 'İhracatta ülke imajının güçlenmesini sağlayan ürün güvenliği, tağşişe konu olmaması, ürüne ilişkin işaretleme, etiketleme, iç pazarda da yerli üreticiyi haksız rekabetten korumak, her şeyin en iyisini hak eden halkımıza sağlıklı ve güvenli ürün sunmanın en etkili yoludur. Hepimiz bir ihtiyacımızı karşılamak ve bir fayda elde etmek için çeşitli ürünleri tüketiriz, kullanırız. Ürünlerin sadece güvenli olması ve uygun üretilmesi yetmez, kullanıcıların ürünün kullanımıyla ilgili temel bilgileri ve içerdiği riskleri bilmeleri, ürünün belgelendirilmesi ve ilgili uygunluk işaretiyle işaretlenmesi gereklidir.'' dedi.
TİCARET BAKANLIĞI GÜVENSİZ ÜRÜNLERİ DEŞİFRE EDEN SİTE KURDU
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, ''Ticaret Bakanlığı, "Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi" "GÜBİS" adında bir internet sitesi kurmuştur. Tüm bakanlıklar ürünlerle ilgili bildirimlerde bulunmakta olup bu sitede güvensiz ürünler yayınlanmaktadır. Bu sayede vatandaşlarımız da güvensiz ürünleri görebilmektedir. Bu sistem gerçekten farkındalık yaratmak açısından çok önemlidir. Ürün güvenliği insan sağlığı için çok ama çok önemlidir. Bizim görevimiz ürün güvenliği konusundaki bilgilendirme ve yaptırımları artırarak vatandaşlarımızın sağlığıyla oynanmasını önlemektir. Bütün bu sürecin layıkıyla yapılması ve bir uygunluk değerlendirme işaretinin gerçekten o ürünün güvenliğini sağlaması, bu işlemlerin devletin koyduğu kurallara istinaden yapılması gereklidir. Bu kanunla ürün kurallarının daha iyi anlaşılmasıyla bu kuralların farklı sektörler arasında tek ve pazarda uyumlu yeknesak uygulamasına katkıda bulunması amaçlanmaktadır.'' dedi.
İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN ÜRÜNLER ÜRETİM AŞAMASINDA TESPİT EDİLECEK
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, ''Kanundaki teknik düzenlemelerde ürün güvenliği, uygunluk değerlendirmesi, standardizasyon ve akreditasyon alanında Avrupa Birliği sistemi uygulandığı için ilgili AB mevzuatı esas alınmıştır. Söz konusu kanun çerçevesinde yerli ihraç ve ithal tüm ürünlerin aynı kurallara tabi olması üretime ve yatırıma giden ham ve ara malların dışında tüketiciye yönelik ürünlerin de bu kurallar ve düzenlemeler içinde bulunması sağlanmıştır. Böylelikle Türk malı imajının zedelenmesine yol açacak, insan sağlığını ve güvenliğini tehdit eden ürünler üretim safhasında belirlenecek, standartlara uygunluğu sağlanmış olacaktır. Getirilen kanun teklifinin olumlu ve Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde değişiklikler taşıdığı görülmektedir. Kanun teklifinin 20'nci maddesindeki uygulanacak olan cezai yaptırımların orantılı ve ölçülü olması, üreticilerin yapılarının büyüklüklerine göre cezaların alt ve üst limit aralıklarının fazla olmaması gerektiğini düşünmekteyim.'' dedi.