MHP'li Özdemir'den İsveç'in NATO Üyeliğine Çekince
TBMM Dışişleri Komisyonunda, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi üzerine değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda, Türkiye'nin dış ve iç muhataplarına terleten sorular yöneltti.
İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİĞİ KONUSU TBMM'YE GELDİ
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sürecinde Baltıklar ve Kuzey coğrafyasının güvenliği ön plana çıkmış ve bu kapsamda Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gündeme gelmişti. Terörle mücadelede gereken şartları yerine getiren Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünü onaylayan Türkiye, şartları yerine getirmemekte ayak direten İsveç'in NATO'ya üyeliğine karşı çıkmıştı. Türkiye'nin taleplerinden bir kısmını yerine getiren İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, nihayet TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.
MHP'Lİ İSMAİL ÖZDEMİR'İN ÇEKİNCELERİ VE MÜZAKERELERİN ERTELENMESİ
TBMM Dışişleri Komisyonunda yaptığı konuşmada, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda köşeye sıkıştırılmaya çalışılan Türkiye'nin haklı çekincelerini ortaya koyarken, hassasiyetlerini dile getirdiği Türk Milletinin sesi olan MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, terörle mücadelede Türkiye'ye destek vermesi gereken ABD'nin; terör örgütü PKK-PYD'ye ve terör devleti haline gelen İsrail'e silah verdiğini, teröristleri kollayan İsveç'in NATO'ya üyeliğini dayatıp konuyu F-16'ya bağladığını, parası ödenen F-35 uçağını hala vermediğini, Amerikan Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nin kendisini Türk milletinin iradesini yansıtan TBMM'den üstün görücü karar alma hadsizliğine düştüğünü hatırlatarak, tüm bunlar olurken İsveç'in NATO'ya üyeliğini Türkiye'nin onaylamasını bekleyenlerin, Türkiye'ye yönelen millî güvenlik tehditlerini doğrudan besleyen ve büyüten bir NATO gerçeğiyle yüzleşmesini ve Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı göstermeleri gerektiğini söyledi.
Tüm bu tartışmalar üzerine, önümüzdeki haftalarda TBMM Genel Kurulu'na geleceği beklenen İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi konusunda karar alan TBMM Dışişleri Komisyonu; müzakerelerin yapılmasını erteledi.
GELİŞMELER ÜZERİNE PEŞPEŞE YAŞANAN MANİDARLIKLAR
TBMM Dışişleri Komisyonunda İsveç'in NATO'ya üyeliğini dayatan ABD'nin konuyu F-16'ya bağlaması ve parası ödenen F-35 uçağını hala vermemesi konuşulurken, bütçe görüşmeleri yapılan Milli Savunma Bakanlığı Komisyonunda konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in; ABD'nin F-35 uçağı ayarında olan ve İngiltere, Almanya ve İspanya'nın ortak ürettiği Eurofighter Typhoon savaş uçaklarından 40 tane alınması çalışmalarına başladığı yönündeki açıklaması manidar bulundu. Türkiye'nin bu uçakları almasına itiraz eden Almanya'nın diğer üretici İngiltere ve İspanya tarafından ikna edileceği konuşulurken, Gazze konusunda diplomatik girişimlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya gitmesi de ayrı bir manidarlık olarak değerlendirildi.
MHP'Lİ İSMAİL ÖZDEMİR'İN TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONUNDA YAPTIĞI KONUŞMA
Türkiye açısından hassasiyet arz eden bir mesele olan İsveç'in NATO'ya katılım meselesi, doğrudan ve dolaylı olarak sadece İsveç'le bizim aramızda olan konular değil, bazı hususlardan dolayı diğer taraf ülkeleri de ilgilendiren bir meseledir. Rusya'nın Ukrayna'da başlatmış olduğu savaş, bunu Türkiye olarak da biz reddediyoruz, kabul etmiyoruz bu savaşı ve Rusya'nın işgal girişimlerini ancak gelinen aşamada ilk andan itibaren de Avrupa'da güvenlik mimarisinin çökmesine sebebiyet verdi ve bununla beraber, güvenlik paradigmaları ve algılamalarında da hemen her ülke nazarında değişiklikler gözenmeye başlanmakla beraber, NATO'nun da genişlemeyle alakalı konseptini yeniden ele aldığı görüldü ve bu kapsamda da öncelikli adım olarak her ne kadar Rusya, işgal sebeplerinin bir tanesini NATO'nun Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra kendisine verilen sözlerin tutulmaması olarak gösterse de NATO'nun buna mukabil Ukrayna'yı değil, Ukrayna'nın üyeliğini değil, öncelikli olarak kendi güvenlik algılamasıyla İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini gündeme alması ve bununla alakalı adım atması da beraberinde geldi.
Tabii, burada Türkiye olarak özellikle Arap Baharı'yla beraber 2011 yılında başlayan bir süreç bizi yakından ilgilendiriyordu çünkü NATO'nun güney hududunu, güney sınırlarını mevcut durumda tutan ülke Türkiye. Burada bizim güvenlik kaygılarımızı ve güvenlik endişelerimizi karşılamayan ama özündeyse "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz." algısıyla çalışan bir güvenlik ittifakı olması gerekirken ne yazık ki Türkiye'yi terörle mücadelesinde yalnız bırakan ve hatta yalnız bırakmakla kalmayıp Türkiye'ye yönelen millî güvenlik tehditlerini doğrudan besleyen ve büyüten bir NATO gerçeğiyle de yüzleşmek durumunda kaldık. ABD'nin bu kapsamda PKK-PYD terör örgütüne verdiği destek on binlerce, tırlık yardımı, burada vermiş olduğu eğitim faaliyetleri ve Suriye'nin imkânlarının, olanaklarının, yer altı ve yer üstü kaynaklarının bu terör örgütüne peşkeş çekilmesi girişimi ve bu terör örgütünü de aynı zamanda Kürtleri temsil ettiği yalanıyla bölgede bazı faaliyetlerde bulunulması bizim nazarımızla kabul edilemez bir gerçektir, hem millî güvenliğimizi ilgilendirmektedir hem de Türkiye'nin açık bir beka meselesidir. Bu beka meselesinde de NATO'nun ABD ile beraber -tırnak içerisinde- IŞİD'li mücadele koalisyonu altında bulunan ülkelerin de Türkiye'ye karşı yaptığı büyük bir yanlış olmuştur.
Bugün YPG'nin ve PYD'nin PKK'yla olan açık ve organik bağı her yönüyle ispatlıdır, tescillidir. Bu terör örgütüne destek veren ülkeler dahi kendi parlamentolarında, kendi senatolarında bunları konuşurken "Biz bunun bağını biliyoruz ama Türkiye'yi de şöyle yapmak böyle yapmak için adına sonradan Suriye Demokratik Güçleri dedik." sözünün de bizim nazarımızda bir karşılığının olmadığını ifade etmek lazım. Bu beyanlar konuşulurken Washington'un ağzına bakmayalım biz. "Ankara'da ne oluyor? Ankara'nın hassasiyeti ne? Diyarbakır'ın hassasiyeti ne? Hakkâri'nin hassasiyeti ne? Kayseri'nin hassasiyeti ne? Türk milletinin hassasiyeti ne?" biz bu pencereden bakalım, dolayısıyla bu kapsamda da NATO bu manada ve ABD Türkiye'nin güvenlik hassasiyetlerine, güvenlik kaygılarına yeterince saygılı davranmamışken Ukrayna savaşından sonra genişleme stratejisiyle alakalı İsveç ve Finlandiya'yla ilgili kapımızı çalması karşımızda bulunan gündemlerden bir tanesiydi.
Finlandiya'nın, bu anlamda, bize göre de hem bu Komisyonda konuştuk hem Genel Kurulda bütün siyasi partiler görüşlerini ortaya koyduk ve aziz milletimizin yagâne sesi olan TBMM bu ülkenin de NATO'ya üyeliğini uygun bulduğunu deklare etti; şimdi gündemimizde İsveç var. Yıllardan bu yana PKK terör örgütünün bu ülkede faaliyet gösterdiği, faaliyet göstermekle beraber yine Suriye'de başlayan iç savaş paralelinde PKK terör örgütünün Suriye uzantılarına başta "AT4" olarak adlandırılan roket ve tank savaş sistemleri dâhil olmak üzere, bunları verdiği ve Türkiye'nin kendi iç güvenlik harekatlarında da benzer sistemlerin PKK terör örgütünden ele geçirildiği açık ve net bir gerçek biz bu gerçeklikleri zaman zaman Komisyonumuzu ziyaret eden İsveçli muhataplarımıza da TBMM'nin üyeleri olarak ifade ettik.
Vahim olan bir başka husus daha var, yine bu terör örgütünün İsveç'te sürdürdüğü faaliyetlerde kurmuş olduğu bazı sözde dernekler var ve bu dernekler ne yazık ki İsveç devletinden doğrudan destek alıyorlar ve bu destekler finansal olarak yahut diğer ayni yardımlar adı altında sonradan Suriye'ye ve Irak'a imkânlar sunulmak suretiyle gönderiliyor. Şimdi bununla alakalı emniyet birimlerimizin, bilhassa İçişleri Bakanlığımızda Emniyet Teşkilatının hazırladığı bir rapor vardı, milletvekillerine de dağıtıldı bu; bu raporda geçen, adı alınan bazı dernekler var PKK'nın uzantısı olan dernekler. Bu derneklerin faaliyeti gelinen aşamada ne oldu? Yani terörle mücadele yasasıyla, evet, İsveç bir adım attı, bunu olumlu yönde atılmış bir adım olarak değerlendirmek lazım ama netice itibarıyla uygulamada Türkiye açısından somut yansımaları oldu mu?
Bir başka konu ambargolar meselesi. Bu bahsettiğimiz -Savunma Bakanlığımızın temsilcisi hanımefendi burada- ambargo denilen süreç tam olarak hangi tarihte başladı, hangi alanları kapsadı? Bugün gelinen aşamada kaldırılan ambargolar nelerdir, bunu İsveç niye uyguladı? Şimdi kaldırıyorsa bunun üçlü muhtıra paralelinde kaldırılıp kaldırılmadığı gerçeğinin de ifade edilmesi lazım.
Ve, elbette ki FETÖ konusu... Çok önemli bir girişim oldu, ilk kez bu terör örgütünün, FETÖ terör örgütünün adı uluslararası bir belgede ülkemizin de hassasiyetleri paralelinde anıldı ve NATO kapsamında da diğer ülkelerin bundan sonra bu terör örgütüyle alakalı Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı duyacağı hususu Hükûmet yetkilileri tarafından da gündeme getirildi. Fakat yaşadığımız bir olay da var, 15 Temmuzda doğrudan sorumluluğu bulunan ve o hain darbe girişimini bir hafta öncesinden yani 7 temmuz 2016 tarihinde sosyal medya hesabı Twitter'dan attığı bir "tweet"le haber veren bir alçak, namussuz, haysiyetsiz, şerefsizin bugün İsveç'te olduğunu biliyoruz; bunun adı Bülent Keneş. Bu Bülent Keneş istendiğinde İsveç Yüksek Mahkemesi bunun iadesini hangi gerekçeyle reddetti? Adalet Bakanlığının buna cevap vermesini bekliyoruz. Ve, bu reddedildikten sonra Türkiye cevaben bununla alakalı neler söyledi? Çünkü bu şahıs, bu terörist bu darbe girişiminin 15 Temmuzda olacağını bir hafta öncesinden net bir şekilde beyan etmişti. Ortak mekanizmada mesela bu konular gündeme geldi mi? Ve bu, Dışişleri Bakanlığı yetkililerimiz tarafından "ortak mekanizma" olarak adlandırılan mekanizmada ülkemizi temsilen kimler yer aldı? Bunların da bu sayede cevap bulmasını bekliyorum.
Şimdi, tabii, Dışişleri Bakanlığımız sunumunda bir başka açıdan bir sözde Kızılay yapılanmasının kurulduğunu ve bunun banka hesabının yine İsveç'in ilan ettiği Terörle Mücadele Yasası kapsamında kapatıldığını söyledi. Banka hesabının kapatılması önemli bir adımdır. Peki, bu yapı kapatıldı mı, bu yapı ve buna benzer yapılanmalar kapatıldı mı? Bunu da önemsediğimizi, buna da cevap beklediğimizi ifade etmek istiyorum.
Adalet Bakanlığı yine 32 tane terör örgütü mensubunun, 32 teröristin İsveç'ten istendiğini söyledi. Bunların kaçı PKK'lı teröristtir, kaçı FETÖ mensubu teröristtir veya diğer terör örgütlerine üye olan isimler var mıdır? Buna da lütfen cevap verilmesini beklediğimi ifade etmek istiyorum.
Tabii, İsveç'i konuşuyoruz, İsveç'le alakalı hususlardan bahsediyoruz ama ne yazık ki İsveç'in üyeliğini arzu eden, İsveç'in üyeliğini kendi millî güvenlik ve Avrupa güvenliği açısından önemli gören ABD'nin tavrını, yakışıksız ve saygısız tavrını ne yazık ki tam manasıyla sorgulamadığımız kanaatini taşıyorum burada. Şimdi nedir yani bir kongredeki bir Silahlı Hizmetler Komite Başkanının iradesi 85 milyonluk Türk milletinin iradesini temsil eden TBMM'nden daha mı büyük? Kim oluyorsunuz siz? Bu şartlarda Türkiye'nin millî güvenlik hassasiyetine bir müttefik olarak saygı duymayacaksınız, ondan sonra kalkacaksınız -tırnak içerisinde- kendi millî güvenlik paralelinizle Türkiye'ye İsveç'in NATO'ya üyeliği bahsini getireceksiniz, F-16 bahsine bağlayacaksınız. F-16 bahsi nasıl geldi? Parasını ödediğimiz hâlde hakkınız olan F-35 uçağını bize niye vermediniz? Bu sorgulamaların yapılması lazım.
Amerikalıların buna tutarlı cevap verebildiğini şu aşamada Türk kamuoyunu, Hükûmetimizi de -ben eminim- Dışişleri Bakanlığımızı da tam manasıyla ikna edebildiğini ben düşünmüyorum. Kimse kusura bakmasın. Bu anlamda somut adım bekliyoruz. Şimdi, baktığınız vakit, ABD Başkanı Joe Biden ya da ABD Dışişleri Bakanı, "Efendim, biz, Türkiye'nin bu anlamdaki F-16 almasına saygı duyuyoruz ama Senato Silahlı Hizmetler Komitesi şunu yapıyor, bunu yapıyor." Buyurun, bir iyi niyetse, atılan adımsa, bugün biz İsveç'in bahsini en azından görüşmeye almışsak Amerikan Senatosunda Türkiye'nin hakkı olan, Türkiye'nin talebi olan hususlardan hangi biri gündeme alındı, hangisi konuşuldu? Eminim, bugün burada da bu konuyu takip eden isimler vardır, belki gazeteciler aracılığıyla iletiliyordur ama Türk milletinin iradesinin bu anlamda yani Amerikan Senatosu kendisini Türk milletinin iradesinden üstün görmemelidir. Burada bağlayıcı husus, bağlayıcı alan, bağlayıcı konu Türk milletinin egemenliğinin ve temsiliyetinin, iradesinin tecelligâhı olan TBMM'dedir. Bu tarihî anı bir kez daha hep birlikte yaşadığımızı, yaşamak durumunda olduğumuzu ve irademizi de doğru yerde doğru zamanda koruma sorumluluğunu en azından millî vicdanla taşıdığımızı saygıdeğer milletvekillerine, Komisyon üyelerimize ifade etmek isterim. Kimse kendisini Türkiye'nin üzerinde görmesin, göremez.
Diğer taraftan, şimdi, Asuman Hanım'ın yaptığı bu değerlendirmede Gazze'de bugünlerde kabul etmediğimiz, hiçbir vicdan sahibi insanın da kabul edemeyeceği görüntüler yaşanıyor. ABD'nin bu katliamı izlediğinden bahsetti. Doğru, izliyor ama sadece izlemekle de yetinmiyor. Sayın Genel Başkanımız salı günü grup toplantısında çok açık ve net bir beyanda bulundu: "Bugün İsrail'in Gazze'de çocukları öldürmek için kullandığı bazı bombalar dünyada sadece ABD ordusunun envanterinde bulunan bombalardır." Bunu nereye koyacağız? Bu şartlar altında da birileri bu kapsamda Türkiye'nin onayını bekliyorsa, Türkiye'nin hem kendi millî egemenliği açısından hem millî bekası açısından hem millî güvenliği açısından hem de bölgesel perspektifte barış, huzur ve istikrarın hâkim olması açısından taşımış olduğu hassasiyetlere de saygı göstermeleri gerekir. Bu saygı göstermeleri gereken hususu da artık öğrenmeleri gereken zaman gelmiştir, hatta geçmektedir bile. Ben bu kapsamda tekrar teşekkür ediyorum.