Toplumları millet haline getiren en önemli unsur dildir. Dil , duygu ve düşünceyi insana aktaran bir vasıta olduğu gibi, insan topluluklarının bir yığın ve kitle olmaktan kurtaran, aralarında "duygu ve düşünce birliği" olan bir cemiyet yani " millet " haline getiren en önemli kültürel değerdir.
Ayrıca dil, kültürün temeli olduğu gibi taşıyıcısıdır da... Dili yok ettiğiniz takdirde milli ruh ve kültür diye bir şey kalmaz. Bu sebeple dili korumak , koruyucu tedbirler almak önemlidir. Fakat son zamanlarda baktığımızda yabancı kelimeler hayatımızın her alanını işgal etmiş durumdadır.
Dilimize giren yabancı kelimelerdeki hızlı artış, son zamanlarda endişe verici boyuta ulaştı. Hayatın her kesiminde karşımıza çıkan bu isimlere bir çok kişi sesini çıkartmıyor aksine memnunmuş görüntüsü oluşturuluyor.
Dikkat edildiğinde kullandığımız eşyaların çoğunda yabancı kelimelerin varlığını görüyoruz. Örneğin ; şapkalarımızın önünde NY arkasında NEW YORK yazıyor. Amerika’da bir şehir adı yazıyor da Türkiye’de ki bir şehir adı yazmıyor ? Çikolatamda ÜLKER GOLDEN yazıyor. Neden ALTUN ÜLKER değil?
Hastane tabelalarında HOSPITAL kelimesi yazıyor. Bunun dilimizde karşılığı yok mu? Biz bu kelimeyi neden kullanıyoruz? Komşularımızın kapısının önündeki paspasta WELCOME yazıyor. HOŞGELDİNİZ kelimesinin ne günahı var?
Ancak ne var ki, çoğumuz bu kelimeleri hem okumakta hem de anlamakta güçlük çekiyoruz. Oysa bizim Türkçemiz öyle mi ? Türkçenin en önemli özelliğinden biri de yazıldığı gibi okunmasıdır.
Birileri bizi dilimize , dilimizi de bize yabancılaştırmaya çalışıyor. Türkçe’miz bize düşmanmış gibi gösteriliyor. Bizleri dilimizde uzaklaştırmaya çalışıyor.YOKSA TÜRKÇEMİZ , TURQÇE mi oluyor ? Dilimize karşı yapılan bu savaşın, nedeni nedir? Bizim dilimizden ne isteniyor? Önce dilimizi sonrada bizi yok etmek isteyen Türkçe düşmanlarına bizler fırsat vermemeliyiz.
Türkçemizle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta, son zamanlarda yaygınlaşan ve dilimizde olmayan harflerin kullanılmasıdır. Bu kullanımlar özellikle de gençler arasında sıkça yaygın hale gelmiştir. Mesela “k” harfi yerine “q” harfinin kullanılması ve harfinin yerine ise “w” harfinin kullanılması. Bu kullanımı yapanlar bilerek ya da bilmeyerek Türkçemizi katletmektedirler.
“ Dil , bir milletin anılarının, yani tarihinin, kültür birikiminin ve de ortak hissiyatın depolandığı unsurdur. Dil, gönlü yüzdüren gemidir. Milletin gönlüne ise kültür diyoruz. Dil olmazsa kültür olmaz, kültür olmazsa haysiyet, onur olmaz ”.
Bir gün gelecek çocuklarımız , bırakın tarihimizdeki büyüklerimizi , en başta bizi anlamayacaklar. BİR MİLLETİ MİLLET YAPAN EN ÖNEMLİ UNSUR DİL’DİR.DİLİNİ KAYBEDEN BİR MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR. Dilimize sonuna kadar sahip çıkmalıyız ve onu her türlü tehlikeden korumalıyız.
Yazımı Ziya Gökalp’in şu dörtlüğü ile bitirmek istiyorum :
Yap yaşayan Türkçeden
Türkçeyi incitmeden
İstanbul'un Türkçesi
Zevkini , olsun yeden