MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, TBMM'de AKP Hükümeti'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'a verdiği soru önergesiyle, kaçakçılara bağlanan maaşların şehit ailelerinden neden esirgendiğini sordu.
Afyonkarahisar'daki patlamada hayatını kaybeden 25 asker, 'Doğal Afet Şehidi' kabul edilince kamuoyundan büyük tepki gelmişti. Tepkiler üzerine hükümet, gerekli düzenlemelerin yapılarak 25 askerin, "terörle mücadele kapsamında şehit olanlarla" ilgili mevzuat kapsamına dahil edileceğini ve askerlerin ailelerine yaklaşık 60 bin TL tazminat ödeneceğini açıklamıştı. Ancak hâlâ düzenlemeyle ilgili bir gelişme yaşanmadı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun Kasım ayında verdiği soru önergesiyle, AKP Hükümetinin şehitlere önem vermediği ortaya çıktı. Tanrıkulu konuyla ilgili şöyle dedi:
Hükümet kanunlarımızda suç olan kaçakçılık yaparken öldürülenlerin ailelerine sahip çıkıp 123 bin TL tazminat ödemiş, ancak Afyon'da şehit düşen 25 vatan evladımızı 'doğal afet şehidi' olarak tanımlanmış ve tazminat ödemelerini bu tanıma göre hesaplanmıştır. Çok önemli gördüğümüz bu sorunun çözümü için TBMM'de vermiş olduğumuz yazılı soru önergesine verilen cevaplardan görmekteyiz ki; Afyon'da şehit düşen vatan evlatlarımıza daha maaş bile bağlanmamıştır. Şehitlik ve gazilik ile ilgili bu başıboşluğu ve yıllardır süregelen haksız uygulamaları giderecek, çok kapsamlı bir Kanun Teklifi hazırlığı içindeyiz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, SGK'nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın gerekli belgelerin gönderilmemesi nedeniyle geçtiğimiz Eylül ayında Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan 25 askerin ailelerine aylık bağlaması işlemlerinin başlatılamadığını bildirdi. Bu vahim gecikmeyi, Bakan Çelik'in MHP'li Kenan Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yanıt ortaya çıkardı.
MHP'li Tanrıkulu, Uludere'de yaşamını yitirenler için belirlenen 123 bin liralık tazminat tutarını hatırlatarak, Çelik'e Afyon'daki mühimmat deposu patlaması ve Siirt'teki helikopter kazasında şehit düşen askerlerin hak sahipleri için hangi kanun kapsamında tazminat ödeneceğini ve aylık bağlanacağını sordu. Tanrıkulu, mühimmat deposunda şehit düşen askerler için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın "doğal afet şehidi" tanımını kullandığını belirterek, bu ifadenin kamuoyunda tepki çekmesi üzerine konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacağının belirtildiğini anımsattı ve düzenlemenin ne zaman gündeme getirileceğini sordu.
Bakan Çelik cevabında, askerlerin hak sahiplerine hangi kanun çerçevesinde aylık bağlanacağının şu anda netleşmediğini söyledi ve nedenini de şöyle açıkladı: "Patlamada şehit olan erbaş ve erlerimizin aileleri tarafından aylık bağlanması talebine ilişkin dilekçeler intikal etmeye başlamış ise de ilgili kuvvet komutanlığı tarafından vazife malullüğünün tevsikine ilişkin belgeler gönderilmediğinden durumları incelenememiştir.
Olayla ilgili soruşturma sonuçları ve belgelerin intikali halinde şehitlerimizin durumları incelenerek, hangi kanun kapsamında aylık bağlanacağına Vazife Malullüğü Tespit Kurulunca karar verilecektir." Çelik cevabında bu olayla bağlantılı olarak yapılmakta olan herhangi bir yasal düzenleme çalışması bulunmadığını da söyledi. Çelik, 10 Kasım 2012'de yürütülmekte olan bir operasyona takviye amacıyla yola çıkan Jandarma Özel Harekat timini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 17 askerin hak sahiplerine ise Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malullüğü aylığı bağlanacağını bildirdi.