Mersinli Çiftçiler, AKP Hükümeti’nin tarım politikaları neticesinde kredi borçlarını ödeyemez hale geldiklerinden tarlalarına haciz gelince, çareyi protesto etmekte buldular. Siyasi iktidarın çiftçileri mağdur etmesine her zaman tepkili olan Mersinli çiftçilerin bu eylemi, ne ilkti ne de son olacağa benziyor.
Mersinli çiftçilerin, AKP Hükümetini ve AKP liderini protestolarından bazı örnekler vereceğiz. Son eylemleri karayolunu trafiğe kapatmak oldu. Mersinli çiftçiler, AKP Hükümetine tepki gösterirken çıkan tartışmaların neticesinde, polisten biber gazı yedi. Keşke polis ile çatışmasalardı. Haklı davalarına gölge düşürülmeseydi. Haklarını arayanlara ise keşke biber gazı sıkılmasaydı.
MERSİNLİ ÇİFTÇİLER AKP’NİN TARIM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ
Kredi borçlarını ödeyemedikleri için tarlalarına haciz geldiği iddiasıyla eylem yapan grup, karayolunu trafiğe kapatmak isteyince arbede yaşandı. Polise taş ve sopa atan grup, biber gazı ve tazyikli su sıkılarak dağıtıldı. Mersin Ziraat Odası ve Akdeniz Örtü Altı Sebze Birliği'nce D-400 karayolunun Kazanlı beldesi kavşağında çiftçilerle, bazı sivil toplum örgütü ve parti temsilcileri toplantı. Grup, burada ellerindeki pankartlarla slogan atarak tarım politikalarını eleştirdi.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel burada yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası tarafından çiftçilere kredi borçlarını ödemediği için icra takibi başlatıldığını belirtti. Gökçel, kurulma istenen sülfirik asit tesisinin insan sağlığı ve çevreye zararlı olduğunu ifade ederek kararların tekrar gözden geçirilmesini istedi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, tarım arazilerinin arasına üreticilerin karşı çıkmasına rağmen sülfürik asit üretim tesisi kurulacağını söyledi. Atıcı hükümeti eleştirdi.
Konuşmaların ardından düzenleme komitesi, katılımcılardan dağılmalarını istedi. Ancak eylemciler dağılmayıp kara yoluna kadar kol kola girerek yürüyüşe geçti. Polis ise kalabalığı dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara rağmen yürüyüşe devam eden gruptaki bazı kişiler, polisin bulunduğu bölgeye taş ve sopa fırlatmaya başladı. Bunun üzerine polis ekipleri gruba biber gazı ve tazyikli su sıktı. Yaşanan arbedenin ardından TOMA'nın önüne çıkan Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise polislerle tartıştı.
Mersinli Çiftçilerin, AKP Hükümetinin izlediği tarım politikalarına geçmişte de tepkileri olmuştu. Bu tepkilerden bazılarını hatırlatalım.
AKP LİDERİ MERSİNLİ ÇİFTÇİYE’’ ANANI DA AL GİT’’ DEMİŞTİ
Başbakan Erdoğan'ın 11 Şubat 2006 tarihin'deki Mersin ziyareti sırasında, çiftçi Mustafa Kemal Öncel, Başbakan’a doğru seslenerek, "Çiftçinin hali ne olacak? Hangi yüzle geliyor buraya" diye bağırmıştı. AKP lideri Erdoğan, çiftçiyi yanına çağırarak konuşmuştu. AKP lideri ile çiftçi Mustafa Kemal Öncel arasında şöyle bir konuşma geçmişti:
Başbakan: Böyle bağırılmaz ki, terbiyesizlik yapma.
Kemal Öncel: Terbiyesizlik yapmıyorum. Lütfen bana hakaret etmeyin.
Başbakan: Artistlik yapma.
Kemal Öncel: Artistlik yapmıyorum, ben sanatçı değilim.
Başbakan: İyi bir sanatçısın.
Kemal Öncel: Tarım bakanımızın Anayasa'yı ihlal ettiğini biliyor musunuz?
Başbakan: Lan terbiyesizlik yapma.
Kemal Öncel: Lan mı?
Başbakan: Evet.
Kemal Öncel: Lan mı? Canın sağ olsun.
Başbakan: Şu anda çiftçiye ne verildiğinin farkında mısın?
Kemal Öncel: Ne zaman?
Başbakan: Şimdi.
Kemal Öncel: Benim mahsulüm öldükten sonra mı? 2 senedir anamız ağlıyor.
Başbakan: Hadi ananı al git buradan.
AKP’NİN HER MERSİN MİTİNGİ ÖNCESİNDE ÇİFTÇİ ÖNCELE GÖZALTI
AKP Hükümeti, Mersinli çiftçi Mustafa Kemal Öncel’in tepkisinden korktuğu için AKP’nin daha sonraki mitinglerinde de gözaltına almayı tercih etti. Başbakan Erdoğan'ın seçim çalışmaları için Mersin'e gittiği 1 Temmuz 2007 tarihinde eylem yapması olasılığına karşı Mustafa Kemal Öncel önlem olarak gözaltına alınmıştı. Benzer bir uygulama 8 Mart 2010 tarihindeki AKP mitingi öncesi de yapılmış, Öncel gözaltına alınmıştı.
MERSİNLİ ÇİFTÇİLER AKP HÜKÜMETİNİ PROTESTO ETMEKTEN ÇEKİNMİYOR
Mersinli çiftçiler, AKP Hükümetinin ve bürokratlarının kendilerine uymayan icraatlarını eleştirmekten ve protesto etmekten hiç çekinmediler. 2010 yılının Temmuz ayında Mersinli çiftçi Bülent Korucu pankart açarak bürokratlara tepkisini göstermişti.