MHP'li Yıldız Hukukçunun Nasıl Olması Gerektiğini Hatırlattı
Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında çıkan yargı kararları tartışmasının sürdüğü ortamda, Anayasa Mahkemesi'nde görev yapanların yarıdan bir fazlasının Hukukçu olmaması bile tartışma konusu yapılırken açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, görüş ayrılığına düşen mahkemelerin kararları hakkında ahkam kesmeye çalışanlara, Hukukçuların nasıl olması gerektiğini de hatırlattı.
ANAYASA MAHKEMESİ İLE YARGITAY ARASINDAKİ TARTIŞMA
Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın tahliyesini ve TBMM'ye dönmesini sağlayacak Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına hükmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesi konusunda çıkan tartışmalar devam ediyor. Yüksek Mahkemelerin kendisini kanun koyucu yerine koyarak karar alması, özellikle Anayasa Mahkemesi’nin siyaset alanını kuşatan ve demokratik karar alma sürecini etkisizleştiren bir tutum içine girmiş olması, aktivist yargıçların mahkemeden çok yasama organı gibi hareket etmesi, Hukukçu ve siyasetçileri karşı karşıya getirmektedir.
ANAYASA MAHKEMESİ'NDE HUKUKÇU OLMAYANLARIN FAZLA OLMASI
Yargısal Aktivizm tartışmalarının sürdüğü ortamda, Anayasa Mahkemesi üyelerinin eğitim durumları da tartışma konusu oldu. Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesi var. Üyelerin eğitimleri: Başkan: Siyasal Bilgiler, Kamu Yönetimi: 3 üye, Çalışma Ekonomisi: 1 üye, Maliye : 1 üye, Uluslararası ilişkiler: 1 üye, Siyasal bilgiler: 1 üye, Hukuk : 7 üye. Anayasa Mahkemesi'ne Hukukçu olmayanların üye seçilmesine kanunen bir engel yok ama Mahkemede görev yapanların yarıdan bir fazlasının Hukukçu olmaması, manidar bir durum olarak sosyal medyada tartışılmaya başlandı.
MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ BİR KEZ DAHA HAKLI ÇIKTI
Konu terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP ve FETÖ yargılamaları olunca, Türk Mahkemelerinin verdiği hapis cezasını hak ihlali olarak değerlendiren AİHM'e ve kapatılma davası yılan hikayesine dönen HDP'nin Hazine yardımı hesabına konulan blokeyi kaldıran Anayasa Mahkemesi'ne tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını ve yeniden yapılandırılmasını istemişti. Yaşanan son tartışmalar, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin haklılığını bir kez daha ortaya koyarken, TBMM'de Anayasa Komisyonu Üyeliği görevini icra eden bir hukukçu ve aynı zamanda bir siyasetçi olarak Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşamayacağını belirtip Yargısal Aktivizm konusunda en sağlıklı değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, görüş ayrılığına düşen mahkemelerin kararları hakkında ahkam kesmeye çalışanlara, Hukukçuların nasıl olması gerektiğini de hatırlattı.
MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN HUKUKÇU NASIL OLUR? DERSİ
Hukukçu olan yada olmayan siyasetçilerin veya yorumcuların, görüş ayrılığına düşen mahkemelerin kararları hakkında ahkam kesmeye kalkması konusunda değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Anayasa Mahkemesinin Danıştay ve Yargıtay’dan herhangi bir üstünlüğü yoktur ve süper temyiz mahkemesi değildir. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yoluyla anayasa normunun uygulanmasını ortadan kaldıracak veya işlevsiz hale getirecek şekilde bir karar vermesi hukuka aykırıdır.'' dedi.
Hukukçuların nasıl olması gerektiğini de hatırlatan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''Toplumların gelişmesinde hukukçuların rolü büyüktür. Bu itibarla hukukçular nitelikli olmak, Mukayese melekesine, muhakeme maharetine sahip olmak zorundadır. İslam inancına göre adaleti temin, çok faziletli bir ibadettir. Mecelle'de hakimin vasıfları şu şekilde sayılmıştır: 'hâkim; hakîm, fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olmalıdır.' (hakim; bilgin, zeki, doğru, güvenilir, vakar sahibi, sağlam olmalıdır.)'' dedi.