Başhekimden başhemşireye tüm idarecilerin görevlerine son veren, yeni yöneticileri sözleşmeli yapan ve hastanelere işletme gibi bakan yeni yönetim tarzının, 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname doğrultusunda kurulan Kamu Hastaneler Birliği ile hukuken hayata geçtiğini hatırlatan Türk Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Arif Dağlı, yeni yönetim tarzının sağlık çalışanlara hiçbir artı getirmediğini söyledi. Türkiye Kamu-Se’e bağlıTürk Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Arif Dağlı, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Kamu Hastaneler Birliği düzenlemesini değerlendirdi. Kamu Hastaneler Birliği düzenlemesinin, hazırlanış aşamasında sağlık çalışanlarının temsilcilerinin görüşlerinin alınmadığını söyleyen Dağlı,”Sosyal tarafların ve sağlık çalışanların beklentilerinin karşılanmadan hayata geçirilen bu yeni yönetim tarzının çalışanlara bir artı değeri olmamıştır. Kamuda tüm çalışanların kadrolu olarak görev yapmasını benimsenmesi gerekirken, bürokratın ve idarecinin de sözleşmeli yapılması doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım olmamıştır” dedi.
Yeni düzenlemede birlik yöneticilerinin maaşları düzenlenirken, sağlık çalışanlarının ücretlerinin iyileştirilmesi ve döner sermayelerinin emekliliğe yansıtılması taleplerin karşılanmadığınıifade eden Dağlı, sağlık çalışanlarının özlük haklarında bir iyileştirme yapılmadığını belirterek, “Sağlık çalışanlarının yıllardır kanayan yaralarına neşter vurulmamıştır” diye konuştu. Dağlı, bu büyük eksikliğin bir an önce telafi edilmesi ve çalışanların taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Yeni yönetim tarzında çalışanların çalışma hayatları ile ilgili olumlu düzenlemeler yapılmasını beklediklerini dile getiren Dağlı, yoğun iş yükü, şiddet, bulaşıcı hastalıklar gibi birçok sıkıntıya rağmen özverili şekilde hizmet sunan sağlık çalışanlarının haklarının teslim edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Söz konusu uygulama kapsamında onca kadrolu Hastane Müdürü ve Müdür Yardımcısının Araştırmacı kadrosuna atandığını bildiren Dağlı, “Hastane yöneticiliği ile ilgili tecrübe sahibi birçok hastane müdürü ve müdür yardımcısı dururken bunlar araştırmacı kadrosuna atanarak yerlerine yöneticilik tecrübesi ve ehliyeti bulunmayan farklı unvanlardan personel ile sözleşme imzalanmış, yönetici seçiminde liyakat ilkesi hiçe sayılmıştır” dedi. Dağlı, kamu idarelerinde, yönetici pozisyonuna atanacaklar için yöneticilik şartlarınıtaşıyan her Türk vatandaşına eşit fırsatlar sunulması gerekirken Kamu Hastaneler Birliği uygulamalarında fırsat eşitliği yerine birilerine yakın olmanın esas alındığına dikkat çeken Dağlı, bu yanlış ve yandaş uygulamaya derhal son verilmesini istedi.
”Yeni dönemde yönetici olarak hizmet verecek olan Genel Sekreterden Başkanlara, Hastane Yöneticilerinden, Başhekim ve yardımcılarına kadar tüm yöneticilere hayırlı olsun diyoruz. Yöneticilerden beklentimiz adaletle hükmetmeleri ve çalışanların hakkını, hukukunu önemsemeleridir” şeklinde konuşan Dağlı, Türk Sağlık-Sen olarak geçen yıl 62 ilde yaptırdıkları ankete göre; sağlık çalışanlarının % 30’unun çalıştıkları kurumda amirlerinin ayrım yaptığını, % 21’sinin keyfiyete göre yönetim gösterdiklerini ve % 17’sinin de psikolojik baskı uyguladıklarını düşündüklerinin ortaya çıktığını belirtti. Ankete göre sağlık çalışanların % 68’inin amirlerinin uygulamalarından rahatsız olduklarını beyan ettiklerinin ortaya çıktığınısöyleyen Dağlı, “Bu tespit göz önünde göz önünde bulundurulduğunda idarecilerden, adaletli bir yönetim göstermeleri ve çalışanlar arasında herhangi bir ayrım yapmamalarını istiyoruz. Çalışanların taleplerini ve beklentilerini dikkate almalarını umuyoruz” dedi. Dağlı, Kamu Hastane Birliklerinde temel hedef olarak hizmette kalitenin arttırılması benimsendiğinin bizzat Sağlık Bakanı tarafından dile getirildiğini ifade eden Dağlı, vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin % 78’lere yaklaştığının da sık sık iktidar tarafından dile getirildiğine dikkat çekerek, “Vatandaş memnuniyeti ve kalitenin artmasında en önemli etken olan sağlık çalışanlarının memnuniyetleri ise hep göz ardıedilmektedir. Artık sağlık çalışanlarının da memnuniyetinin arttırılması,özverili hizmet sunarlarken, çalışma hayatında onları mutlu edecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi şarttır. Yeni süreçte hem genel anlamda hem de kurumsal anlamda buna yönelik adımlar atılmasını umut ediyoruz” diye konuştu.