“(Ey Rasûlüm!) Onlara o vakti hatırlat, hani Rabbin, Ademoğullarından, bellerinden zürriyetlerini çıkardı, onları kendi nefislerine şahit tutarak: ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ dedi Onlar da: ‘Evet, sen bizim Rabbimizsin’ dediler (Onlarla birlikte Biz ve meleklerimiz buna) şahitlik ettik ki, kıyamet günü: ‘Biz bundan gafildik, haberimiz yoktu’ demeyesiniz Yahut, ‘bizden önce babalarımız Allah’a ortak koştu, biz de onlardan sonra gelen bir nesildik; onların izinden gittik Batıla dalanların yüzünden bizi helak mi edeceksin’ şeklinde küfrünüze mazeret ileri sürmeyesiniz diye böyle yaptık” (A’raf Suresi Ayet 172 – 173)
Adem Peygamberden bu güne kadar yaratılmış, bu günden de kıyametin kopacağı son ana kadar yaratılacak olan insanların tamamının ruhu cosmos alem olarak tanımlanan mekân ve zaman ötesi ideler aleminde, kendilerine (bizlere) cemaliyle görünen Rabbi tealâ hazretlerinin huzurunda cem edilmiş birazdan kendilerine sual edilecek ilahi suali bekliyorlar.
Rabbi Teâla Şanehu buyuruyor: “Elestü bi-Rabbiküm”, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?"… Ruhların tamamı koro halinde… "Kâlu belâ" “Elbette Rabbimizsin, seni Rab tanıdığımıza, iman ettiğimize, sözleşmemizdeki ortak taahhüdümüze, Allah’a iman, kulluk, ibadet ve sorumluluk bilincimize biz de şâhidiz" dediler.
Bu meta fizik ötesi semboller aleminde yapılan “ahd-ı misak” ın yerine getirilme (ya da getirilmeme) noktasında ki insan oğlunun ilk imtihanı Adem’in oğullarından, Habil ile Kabil arasında vuku bulmuştur.
Bu imtihanın sonunda Kabil kardeşi Habil’i öldürerek, kendisinden sonra gelecek bütün “Atanmış Ruhların” ilk prototipi olacaktır. Habil ise mazlum ve masum olması hasebiyle kendisinden sonra gelecek bütün “Adanmış Ruhların” ilk örneği, ilk rol modeli olacaktır.
“Atanmış Ruhlarla”, “Adanmış Ruhlar” arasında erdem farkı, ahlak farkı, misyon ve vizyon farkı, sevgi farkı, vicdan farkı, merhamet farkı, acıma duygusu farkı vardır. Biri kendi kesb’iyle “esfel-i safilin” bir ruh diğeri de kendi çalışmasıyla diğerkam ruhlu hasbi gönüllü “Ahsen-i takvim” bir ruhtur.
Atanmış Ruhlar; egosantrik, ben merkez, bencil, kıskanç, hased ve müptezeldir. Adanmış Ruhlar ise ene yerine, hüve ve nahnü diyen hasbi gönüllü derviş misali Allah’a yakınlaştırılandır.
Adanmış Ruhlar, yerlerin ve göklerin melekütüne bakarlar ve derler ki; Ya Rabbi sen bunları boşuna yaratmazsın, hayır ise sadece senin elindedir. Atanmış Ruhlar, Masiva’ya, Adanmış Ruhlar da Allah’a aittir.
Atanmış Ruhlar, yaratılış gayesi ve temiz fıtrat’la paradoksal bir tezat arz eden yaşam tarzının delisi! Adanmış ruhlar ise, yardımlaşmayı, paylaşmayı, diğerkamlığı, ihsan’ı, isar’ı, vera’yı ve tüm insanlara dost ellerimizi uzatmayı emreden yaratılış gayesi ve temiz fıtrat aşığıdır.
Atanmış Ruhlar; infak, tasadduk ve birr’re göre programlanmış olan yaratılış gayesi ve temiz fıtratı bozmuş, Adanmış Ruhlar da nefsin heva ve hevesleri ile şeytanın igvalarından oluşan bir konsorsiyuma teslim olmayarak Allah’ın İpine Sımsıkı Sarılmıştır.
Atanmış Ruhlar kalplerin katılaştığı, insanların egolarının esiri olduğu, nefsin bencil tutkularının hükümferma olduğu bir dünya özlemi içerisindedir. Adanmış Ruhlar ise kendisini tüm insanlığa karşı sorumlu hisseden insanlığın kurtuluşunu arzulayan yüce gönüllü alperenlerdir.
Atanmış Ruhların bütün hesapları sadece bu dünya ile kaim olduğundan dünya meta’ı ve dünyanın insanı aldatan gelip geçici süsü ile avunup durup, mutlu olmuş “Kabil” gönüllüdürler.
Adanmış Ruhlar ise hesapları hem bu dünya hem de ahiret yurdu ile ilgili olduğundan insan ve insanların mutluluğu ve saadeti ile mutlu olmuş Yunus, Mevlana, Hacı Bektaş Veli gönüllüdürler.
Atanmış Ruhlar… stabil, durağan, statükocu, ben merkez, şeytan kibirli, narsist ve megaloman olmaları hasebiyle dünya hayatı merkezli masiva aşığı hasta ruhlardır. Adanmış Ruhlar… statik, vizyoner, hedef koyan, ülküsü olan coşku dolu, heyecanlı ve kolektif vicdanın sesidirler.
Atanmış Ruhlar; ruhları karartan, tefekkür ve düşünce iklimini iğdiş eden kör ideolojilerin holiganlarıdır. Kendilerinin lügatlarında hayırlara vesile olmak olmadığından bu münasebetle de her hayra engel olurlar. Adanmış Ruhlar ise; ufuk, misyon, vizyon ve mefkure insanı olmaları hasebiyle her hayra ve iyiliğe rehber ve kılavuz “GÖNÜL MEKTEBİNİN AHD-İ’NE SADIK MÜDERRİSLERİ”dirler. Selam ve Dua İle, Allah (cc) Bes, Bâki Heves. |