Bahçeli'nin Libya'daki Türkler Araştırması Gündeme Geldi
Haber Detayı
02 Ağustos 2020 - Pazar 13:19 Bu haber 24541 kez okundu
 
Bahçeli'nin Libya'daki Türkler Araştırması Gündeme Geldi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP Lideri Bahçeli'nin Libya'daki Türkler Araştırmasını tekrar gündeme getirdi.
TÜRK DÜNYASI Haberi
Bahçeli'nin Libya'daki Türkler Araştırması Gündeme Geldi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Libya'daki Türkler araştırmasını gündeme getirerek, Libya halkının yüzde 23'ünü oluşturan Köroğlu Türklerini darbeci Hafter'e karşı savunmanın tarihin Türk Milletine yüklediği şeref borcu olduğunu söyledi.

 

KÖROĞLU TÜRKLERİ LİBYA HALKININ YÜZDE 23'ÜNÜ OLUŞTURUR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''Dünkü paylaşım üzerine bayramlaşmak için arayan çok sayıda insanımız Libya’da bir milyondan fazla nüfusa sahip olan Köroğlu (Kuloğlu) Türkleriyle ilgili gelişmeleri sordu, bilgi istedi. Köroğlu (Kuloğlu)Türkleri Osmanlı Türk Devleti’nin 1551-1912 yılları arasında Libya, Cezayir, Tunus’a gönderdiği Tokatlı, Muğlalı, Çanakkaleli, İzmirli askerlerimizin aileleridir, torunlarıdır. Yoğun olarak Mısrata, Trablus, Derne ve Bingazi’de şehirlerinde yaşarlar. Libya siyasetinde her zaman etkili olmuşlardır. Nüfusun 23’ünü oluştururlar.'' dedi.

 

KÖROĞLU TÜRKLERİNİ SAVUNMAK TARİHİN BİZE YÜKLEDİĞİ ŞEREF BORCUDUR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey’in muhtelif konuşmalarında hatırlattığı gibi Libya Devletinin ilk Başbakanı, Arap Kaymakam olarak bilinen Sadullah Kuloğlu’dur. Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit’in, Mareşal Fevzi Çakmak’ın yakın akrabalarıdır. Libya’da yaşayan ve bu ülkenin gerçek sahiplerinden olan Köroğlu (Kuloğlu) Türklerinin haklarını savunmak, darbeci katil Hafter’le yapılan mücadelede yanlarında olmak tarihin bize yüklediği şeref borcudur.'' dedi.

 

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ'NİN LİBYA'DAKİ TÜRKLER ARAŞTIRMASI

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son dönemde gündemimizde olan Libya'da ne kadar Türk yaşadığını tespit için araştırma yaptığı ortaya çıktı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da düzenlediği istişare toplantısının basına kapalı olan bölümünde, Libya'da yaşayan Türkler ile ilgili yaptığı araştırmayı partisinin yöneticileriyle paylaştığı bildirildi. Bahçeli'nin araştırmasına göre, 6 milyon 300 bin olan Libya nügusunun 1 milyon 400 bini Türklerden oluşuyor. Libya'da Hafter'e karşı Türkiye tarafından desteklenen ve meşru Trablus hükümetinin başkanı olan Fayiz Mustafa es-Serrac'ın Türk asıllı olduğu ve Serrac'ın Osmanlı vatandaşı olan dedesinin Manisa'dan 1840'da Trablus'a gittiği yönündeki bilgiler mevcuttu. 

 

MHP LİDERİ BAHÇELİ'NİN LİBYA'DAKİ TÜRKLER İLE İLGİLİ KONUŞMASINDAN

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, araştırmasıyla ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, 16. yüzyılda Libya'ya yapılan akınlarda Trablus’un Turgut Reis ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa tarafından Osmanlı Devleti'ne bağlandığını, daha sonra da Fizan bölgesinin bağlandığını söylüyor. Osmanlı askerlerinin Libyalı kadınlarla yaptığı evlilikler sonunda Türk-Arap karışımı yeni bir nesil ortaya çıkıyor. Kuloğlu aşireti denilen bu gruptan Sadullah Kuloğlu, Libya'da Başbakanlık yapıyor. Sadullah Beyin oğlu Orhan Koloğlu'nun, Türkiye'de Ecevit Hükümetinde danışmanlık yaptığı belirtiliyor. Kuloğlu aşiretinden olanlara Köroğlu da deniliyor ve bu aşiret mensuplarında Urfa'da geniş bir aile olan Bini İcil Aşireti mensupları aynı soyadını kullanıyor. 

 

CUMHUR İTTİFAKI LİDERLERİ LİBYA KONUSUNDA BİLİNÇLİ BİR YOL İZLEMİŞ 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Libya'da bulunan Türkler ile ilgili araştırma yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ak Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Kuloğlu ya da Köroğlu adı verilen Libya'daki Türkler konusunda açıklamalar yaptı. Buradan anlaşıldığı kadarıyla, Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ve Bahçeli, Libya konusunda çok geniş araştırmalar yaptıktan sonra Libya konusunda izleyecekleri rotayı belirlemişler. 

 

TARİHÇİLERİN ARAŞTIRMASINDA LİBYA'DAKİ TÜRKLER 

 

Tarihdaş Milletler ve Topluluklar Cemiyeti Genel Başkanı Ahmet Baba'nın araştırmasına göre de benzeri sonuçlar ortaya çıkıyor. Buna göre, Sirte’de Trablus için hayati stratejik öneme haiz Mısrata şehrinde bir milyon civarında Köroğlu Türklerinin olduğu belirtiliyor. Trablus’u savunan UMH’yi destekleyen askeri gücün yüzde 80’i de Mısratalı Köroğlu Türkleridir. Libya'da bulunan Kölemenler de Türk sayılıyor. Kölemenler, Osmanlı'nın Mısır'ı fethi sonrası burada kalan ve uzun süre Osmanlı'ya direnen Memlükler'dir. Bunlar Kıpçak Türkü ve Çerkes kökenlidir, Osmanlı Mısır'a hakim olunca bu Kölemenlerin bir kısmı da Trablusgarp'a gönderilmiştir. Kölemenler'in torunları bugün ekseriyetle Misrata'da yaşamakta ve kendilerini hala Kölemen ve Çerkes olarak tanımlamaktadırlar. Misrata bugün nüfusunun yüzde 80'i Türk/Kölemen/Koloğlu kökenli bir şehirdir. 

 

OSMANLI DEVLETİ'NDEN BU YANA LİBYA'DAKİ TÜRKLER ARAŞTIRMASI 

 

Libya'da bulunan Türkler ile ilgili bir başka araştırmanın sonucunda ortaya çıkan sonuçlar Erdoğan ve Bahçeli'nin yaptığı araştırmalar ile örtüşüyor. Buna göre, Libya'da Osmanlı ile bağı bulunan Türkler, toplumun oldukça önemli bir bölümünü oluşturuyor. Libyalı Türkleri tarihte ilk olarak 1950’lerin ardından Anadolu'dan göç eden tüccarların ve yerel halk ile evlenen Türk askerlerinin oluşturduğu biliniyor. Osmanlı'nın Akdeniz hakimiyeti arttıkça önemi artan Libya'da Türk nüfusu da bu duruma paralel olarak artış gösterdi. Ülkede 16’ncı yüzyılın ortalarında başlayan Osmanlı egemenliğinin ardından Türk nüfusu bölgeye yerleşmeye başladı. Osmanlı'nın çöküşü yaklaşırken, 1911 senesinde İtalya tarafından işgal edilen Libya'da, aralarında Mustafa Kemal ve Enver Paşa gibi isimlerin de bulunduğu Osmanlı subayları, ülkeye giderek İtalya'ya karşı direnişi organize etmişti. Bununla birlikte 1912 senesinden Libya'nın İtalya tarafından ele geçirilmesine dek yaklaşık dört asır süren Osmanlı devrinde, Libya'da Türkler nüfusun önemli bir kısmını oluşturdu. Osmanlı hakimiyetinden sonra da, geçmişte Libya'ya yerleşen Türkler bölgede kalmaya devam etti. Türklerin torunları bugün Mısrata, Trablus, Zaviye, Bingazi ve Derne gibi kentlerde yaşıyor.

 

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, Feti Yıldız, Devlet Bahçeli, Libya Türkleri, Köroğlu Türkleri, Kuloğlu Türkleri, Libya Türkleri araştırması, Türk Dünyası, Turan
Yorumlar
Haber Yazılımı