MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, üretim yapan yatırımcıların ve vatandaşların banka borçlarında ödeme kolaylığı sağlanması gerektiğini söyledi.
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kırsaldan şehir merkezlerine göçün artmasından dolayı şehirlerde işsizlik artarken İlçelerde tarımsal faaliyetlerin azaldığını, daha verimli bir ekonomi tarım ve sosyal politikaların yürütülebilmesi için Sürdürülebilir Yerel Kalkınma çalışmalarının tamamlanması gerektiğini ve yatırımcıların banka borçlarında ödeme kolaylığı sağlanması gerektiğini söyledi.
KULLANILAN KREDİLERDE TAKİBE DÜŞEN KREDİ ORANLARINA BAKALIM
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Kayseri, 1 milyon 400 binden fazla olan nüfusu ve 3 organize sanayi bölgesi, 4 üniversitesiyle Orta Anadolu'nun sanayi, ticaret, eğitim, sağlık, aynı zamanda turizm merkezidir. Bu potansiyeliyle Kayseri, etrafında bulunan komşu ve hatta civar illerimiz açısından da merkez konumundadır. Özellikle, ticaret mevzubahis olduğunda Kayseri'nin kendisine bakıp tahlil yapmak bölge illeri açısından da önemli olacaktır. Bu sebeple, Gazi Meclisimizin dikkatini Kayseri'de sektörel bazda kullanılan kredilere ve bu kredilerin takibe düşen oranlarına çekmek istiyorum.'' dedi.
KAYSERİ ZİRAAT VE BALIKÇILIK KREDİLERİNDE İLK SIRADADIR
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun açıklamış olduğu verilere göre, Kayseri Aralık 2019 tarihi itibarıyla ziraat ve balıkçılık sektöründe 1 milyar 888 milyon 813 bin liralık kullanılan krediyle bu sektörde ilk sırada yer almaktadır. Gıda, meşrubat ve tütün sektörü ise 1 milyar 849 milyon 718 bin lirayla 2'nci sırada, toptan ticaret ve komisyonculuk sektörü ise 1 milyar 525 milyon 605 bin lirayla 3'üncü sırada yer almıştır. Aynı dönemde inşaat sektörü 245 milyon 592 bin liralık takipteki krediyle ilk sırada dikkatleri çekerken toptan ticaret ve komisyonculuk sektörü 177 milyon 283 bin liralık takipteki kredi oranıyla 2'nci sırada, ziraat ve balıkçılık sektörüyse 74 milyon 265 bin lirayla 3'üncü sıradaki yerini korumuştur.'' dedi.
KAYSERİLİ İŞ İNSANLARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZELİM
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Yüzdelik olarak baktığımızda, bu takipteki kredi oranı verilerine göre inşaat sektörü yüzde 30,78'le ilk sırada bulunurken turizm sektörü yüzde 21,10'la 2'nci sırada, toptan ticaret ve komisyonculuk sektörüyse yüzde 11,62'yle 3'üncü sırada yer almıştır. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, Kayseri'de inşaat, turizm ve toptan ticaret ile komisyonculuk anlamında faaliyet gösteren Kayserili iş insanlarımızın sorunlarının giderilmesi için hem genelde hem de yerel düzeyde önlemlerin acilen alınması gerekiyor.'' dedi.
ALINAN ÖNLEMLER İÇ PİYASAMIZI RAHATLATACAKTIR
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Bu kapsamda, yakın bir zaman öncesinde yapılan düzenlemeyle bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapılması pek tabii yerinde olmuştur. Böylelikle, ticari kredilerde hâlen yüzde 2 ila yüzde 6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni düzenlemeyle kalan vadesi iki yıla kadar olanlarda yüzde 1'e, vadesi iki yıldan uzun olanlardaysa yüzde 2'ye düşürülmüştür. Temennimiz, Kayseri örneğinde Gazi Meclisimizin dikkatine arz ettiğimiz gibi, acil çözüm bekleyen sektörler açısından da yine sektörel bazlı olmak üzere hassas yaklaşımların bundan sonra da sergilenmesidir. Bu durum sadece iç piyasamızı rahatlatmakla kalmayacak, aynı zamanda Kayseri gibi ihracatta öne çıkan illerimize katkı sağlayacağı için de yine ülkemizin küresel rekabetteki gücüne de katkı sağlayacaktır.'' dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YEREL KALKINMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANMALIDIR
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ''Kayseri'nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 70 ila 75'i merkezde yaşamaktadır. TÜİK tarafından açıklanan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre Kayseri ilimizde İncesu, Talas, Melikgazi, Kocasinan ve Develi haricindeki diğer ilçelerimizde nüfus sürekli azalmakta, merkeze göç sürmektedir. Bu durum sorun arz eden iki sonucu da beraberinde doğurmaktadır. Birincisi: Merkezde yeteri kadar istihdam yaratamama, buna bağlı olarak yine kamu hizmetlerinin kalitesinin de sorgulanmasıdır. İkincisi ise bilhassa ilçelerimizde tarımsal faaliyetlerin azalmasıdır. Dolasıyla Kayseri örneği başta olmak üzere daha verimli bir ekonomi, tarım ve sosyal politikaların yürütülebilmesi için ülkemizin sürdürülebilir yerel kalkınma çalışmalarını tamamlayıp hayata geçirmesi gerekiyor. OECD tarafından açıklanan bir raporda 2050 yılında merkez illerin nüfusunun yüzde 70'i aşacağının beklendiği ifade edilmektedir. Henüz bu tarihe ulaşmadan, Kayseri'nin yaşamış olduğu bu sıkıntıya baktığımızda bu tarih gelmeden ve hatta yaklaşmışken bir an evvel kırsal kalkınmada model çözümlerin uygulamaya konulmasının elzem olduğu gerçeği de karşımızda bulunuyor.'' dedi. |