MHP'li Aksu: Emeklilere Ek Zam Yapılmasını İstiyoruz
Haber Detayı
25 Temmuz 2023 - Salı 19:59 Bu haber 2621 kez okundu
 
MHP'li Aksu: Emeklilere Ek Zam Yapılmasını İstiyoruz
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, MHP olarak emekli aylıklarında yapılacak artışın gerçekleştirilmesini istediklerini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Aksu: Emeklilere Ek Zam Yapılmasını İstiyoruz

CHP'nin genel görüşme açılmasına ilişkin önergesi üzerine MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, tüm vatandaşların hayat pahalılığı karşısında korunması ve gelirlerinin onları enflasyona ezdirmeyecek seviyede tutulması hedefi olan MHP'nin, emekli aylıklarında yapılacak artışın gerçekleştirilmesini istediğini söyledi.

 

MHP'Lİ İSMAİL FARUK AKSU'NUN TBMM GENEL KURULU'NDA YAPTIĞI KONUŞMA 

 

Genel görüşme önergesi esas itibarıyla TBMM'de kabul edilen 14 Temmuz 2023 tarihli ve 7456 sayılı Kanun ile 15 Temmuz 2023 tarihli 7457 sayılı Ek Bütçe Kanunu'ndaki hükümlerin uygulanmasına ilişkindir. Söz konusu kanunlar, bilindiği gibi 11 ilimizde büyük bir yıkım ve can kaybına neden olan, asrın felaketi olarak nitelenen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi, yeniden inşa ve ihyayla yaraların sarılması, çalışan ve emeklilerimizin maaşlarında iyileştirmeler yapılması amacına matuf bazı düzenlemeler öngörmektedir. Önergede sorun olarak belirtilen hususlar Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişle ilişkilendirilmiş, kamu kurumlarına güvensizlik öne çıkarılmış, ek bütçeye gerekçe olarak depremlerin gösterilmesi eleştirilmiş, çeşitli toplum kesimlerini iyileştirmeye yönelik harcamalar da seçim kazanmak için yapılan hesapsız harcamalar olarak değerlendirilmiştir. 

 

Öncelikle bu değerlendirmelerin gerçekçi olmadığını belirtmek gerekmektedir. Önergenin gerekçesindeki millî kurumlarımızı yıpratıcı, itibarsızlaştırmaya dönük ifadelerin doğru olmadığını, ayrıca, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişle rejime kastedildiği ifadesinin asla kabul edilemez olduğunu vurgulamak isterim. Anayasa'mızın 1'inci maddesinde "Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir." denilerek devletin şekli belirlenmiş; 2'nci maddesinde ise Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu hükme bağlanarak cumhuriyet rejimi temel unsurlarıyla anayasal güvenceye alınmıştır. Dolayısıyla, Türkiye devleti bir cumhuriyettir, "Rejim değişti." iması büyük bir bühtandır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. 

 

16 Nisan 2017'de yapılan halk oylamasında aziz millet iradesiyle hükûmet sistemi değiştirilmiş, parlamenter sistem yerine Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilmesi kabul edilmiştir. Devamında yapılan tüm seçimlerde, son olarak da 14 ve 28 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine bir kez daha onay vererek sistem tartışmalarını bitirmiştir. Cumhuriyetin temel nitelikleri, Türk millî kimliği, demokratik rejim ve temel insan hakları gibi değerler yeni sistemin vazgeçilmezleri olurken parlamenter sistemin prangaları sökülüp atılarak Türkiye'nin önü açılmıştır. Kim ne derse desin Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi cumhuriyet tarihimizdeki en önemli yönetim reformu olmuştur. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin uygulandığı son beş yılda ekonomik operasyonlara, deprem, sel, yangın ve diğer doğal afetlere, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşına bağlı küresel ekonomideki önemli sıkıntılara rağmen Türkiye, ekonomisi en çok büyüyen, en fazla istihdam yaratan, enerji hariç cari fazla verebilir hâle gelen, bütçe açığını gayrisafi yurt içi hasılaya oranla yüzde 1'e düşüren en az borçlu ülkelerden birisi olmayı başarmıştır. Bu süre içinde vatandaşlarımızın alım gücünü enflasyona karşı korumaya dönük politikaların uygulanmasına da devam edilmiştir. 

 

Terörle mücadelede destan yazılmış, diplomaside önemli bir aktör hâline gelinmiş, etrafımızdaki ateş çemberine rağmen Türkiye huzur ve güven adası olmuştur ancak depremlerin ertelenemez maliyeti ekonomide ilave tedbirler alma zaruretini ortaya çıkarmıştır. Depremler 120 bin kilometrekarelik bir alanda Türkiye'nin tarımsal ve sanayi üretiminin yoğun olarak yapıldığı 11 ilimizi ve 14 milyon insanımızı doğrudan etkileyerek büyük bir yıkıma neden olmuştur. Yarım milyondan fazla bina hasar görmüş, ulaşım, iletişim ve enerji altyapısı zarara uğramış, önemli maddi kayıplar oluşmuş, aynı zamanda 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetmiştir. Depremlerin yol açtığı felaketin ekonomik etkilerinin devletimizin kudreti ve milletimizin desteğiyle hızla ortadan kaldırılması için olağanüstü bir gayret gösterilmektedir. Ek bütçede depremden zarar gören vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve kamu idarelerinin yapı stokunda oluşan zararların giderilmesi gibi amaçlarla toplam 527,3 milyar lira afete dönük ödenek ayrılmış, 2023 yılında diğer ödenek imkânları da dikkate alındığında deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden sadece bu yıl 762 milyar lira harcama yapılması öngörülmüştür. 

 

Bu doğrultuda kalıcı konut ve iş yerlerinin yapımına başlanılmış, üretimi planlanan 650 bin konutun yaklaşık 319 bininin bir yıl içerisinde afetzede vatandaşlarımıza teslim edileceği de açıklanmıştır. 7456 sayılı Kanun'la depremler nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanmasını teminen bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edilmiş, kurumlar vergisi oranları arttırılmış, ÖTV Kanunu'na ekli listelere ilişkin Cumhurbaşkanına verilen yetkilerde artış yapılmış, bazı vergi istisnaları kaldırılmıştır; bu şekilde depreme bağlı finansman ihtiyacının bir kısmının karşılanması mümkün hâle gelmiştir. Şüphesiz önceliğimiz asrın felaketi depremin yaralarının bir an önce sarılması, deprem bölgesinde hayatın normalleşmesidir.

 

Kamu harcamalarında artışa yol açan ikinci ana unsur ise kamu çalışanları ve emeklilerimizin aylık ve ücretlerinde toplu sözleşmeyle kararlaştırılanın üzerinde artış yapılması, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, emekli bayram ikramiyeleri ve en düşük emekli aylıklarının arttırılması, EYT mağduriyetinin giderilerek 2 milyon 250 bin vatandaşımızın emekli olabilmesine imkân sağlanması, tüm memur ve emeklilere yapılan ek gösterge düzenlemesi, muhtar ödeneğinin ve güvenlik korucularının aylık ücretlerinin asgari ücret tutarına çıkarılması, çalışanlara yönelik bazı vergi istisnaları, üretimi ve istihdamı artırmak için işverenlere verilen asgari ücret desteğinin yükseltilmesi, çiftçi ve esnaf destekleri ile sosyal yardımlardaki artışlardır. 

 

MHP OLARAK ARZUMUZ EMEKLİLERE EK ZAM YAPILMASIDIR

 

Ayrıca Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Bey'in gündeme getirdiği emekli aylıklarının iyileştirilmesi ihtiyacına dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın dün Kabine toplantısı sonrası emekli maaşlarıyla ilgili bir huzursuzluğun ortaya çıktığından bahisle hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza gösterilmeyeceğini, bunu da geciktirmeden yılbaşı civarında neticeye ulaştırmayı planladıklarını açıklamıştır. MHP olarak arzumuz, emekli aylıklarında yapılacak artışın gerçekleştirilmesi, tüm vatandaşlarımızın hayat pahalılığı karşısında korunması ve gelirlerinin onları enflasyona ezdirmeyecek seviyede tutulmasıdır. MHP; üreten, istihdam yaratan, üretilen değerden herkesin adil pay almasını mümkün kılan ve gelir dağılımını adaletli hâle getiren, nimet ve külfetin bütün kesimlerce hakça paylaşılmasına dayanan bir ekonomik ve toplumsal düzenin tesis edilmesini öngörmektedir. Bu doğrultuda devletin kamu giderlerini karşılamada temel gelir kaynağı olan vergileri herkesin mali gücüne göre ödemesini ve buna ilişkin düzenlemelerin yapılmasın gerekli görüyoruz. 

 

Kamu harcamalarında israf ve usulsüzlüğün önlendiği, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alındığı ve bunlara yönelik yapısal tedbirlerin devreye konulduğu bir mali yapıyı hedefliyoruz. Ümit ediyoruz ki ekonomik şartlar iyileştikçe, toparlanma genişledikçe memur ve emeklilerimizin maaşları, çiftçi ve esnaf desteği çok daha yüksek düzeylere ulaşacaktır. MHP işçinin, memurun, esnafın, emeklinin, çiftçinin, sanayicinin, bakıma muhtaç insanlarımızın her şartta yanında olmayı sürdürecektir. Milletimizin her sorunu bizim sorunumuz, bu sorunlara çare ve çözüm bulunacak adres de TBMM'dir. Türkiye ekonomisinin zorlukları ortada olsa da cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünde millî birlik ve kardeşlik ruhuyla her meselenin üstesinden gelebileceğimize, insanımızın yüksek refah standardına ulaşacağına inanıyoruz.

 

Kuşkusuz, Hükûmet ve TBMM tüm vatandaşlarımızın sorunlarına hakkaniyetle çözüm oluşturabilecek önlemleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da süreklilik içerisinde almaya devam edecektir. Bu nedenle, genel görüşme açılmasına gerek bulunmadığını değerlendiriyor, CHP'nin önerisini desteklemediğimizi ifade ederek sizleri saygıyla selamlıyorum.

 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP, İsmail Faruk Aksu, Emeklilere, Ek Zam, Yapılmasını, İstiyoruz
Yorumlar
Haber Yazılımı