|
||
MHP'li Ersoy'dan Nükleer Enerjinin Türkiye İçin Önemi | ||
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Türkiye'nin nükleer enerji üretimine olan ihtiyacı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. | ||
MHP Haberi | ||
|
||
|
||
TBMM Genel Kurulu'nda Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin birinci bölümü üzerine MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, kömür ve petrolün hızla tükenmeye başladığı bir dünyada nükleer enerji üretimine geçilmesinin önemine dikkat çeken konuşan MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ülkelerin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını nükleer enerjiden sağladığı bir dünyada büyük devlet olma hedefi olan Türkiye'nin, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve enerji arzının devamlılığını güvenceye almak için mutlaka nükleer enerjiden faydalanması gerektiğini söyledi.
ASKERİ SAVUNMA ALANINDA BAŞLAYAN NÜKLEER ENERJİ ÇALIŞMASI TİCARİ OLARAK DEVAM ETTİ
Nükleer enerji, 1879 yılında uranyumun keşfiyle başlayan ve 1934 yılında atomun parçalanmasıyla devam eden süreçte politikacılar, bilim adamları ve sanayicilerin gündemine girmiştir. Diğer birçok teknolojik gelişmede olduğu gibi önce askerî savunma alanında başlayan çalışmalar daha sonra ticari olarak devam etmiştir. ABD ve Rusya başta olmak üzere birçok ülke nükleer enerjiden faydalanılması yönünde yoğun çalışmalar gerçekleştirmiş, bu çalışmaları neticesinde atomların parçalanması sonucu açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek sistemler geliştirmiştir.
PETROL KRİZİNİN ÇIKMASI NÜKLEER SANTRALLERİN YAYGINLAŞMASINA NEDEN OLDU
Nükleer santrallerin yaygınlaşması 1970'li yılların başındaki petrol kriziyle birlikte başlamıştır. Petrol ve diğer hidrokarbon kaynaklarına sahip olmayan ülkeler, bu kaynaklara olan bağımlılıklarını ve enerji arz güvenliklerini temin etmek için nükleer santrale yönelmişlerdir. Nükleer santraller tüm dünyada hızlı bir şekilde işletmeye alınırken 1979 yılında ABD'de yaşanan Three Mile Island ve 1986 yılında Sovyet Rusya'da yaşanan Çernobil kazalarıyla görece bir yavaşlama olsa da nükleer santraller tüm dünyada kurulmaya devam etmiştir.
NÜKLEER ENERJİ TÜRKİYE İÇİN OLMAZSA OLMAZ BİR UNSUR OLARAK GÖRÜLMELİDİR
Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasından sonra ve 2053 yılında karbon nötr bir ekonomi ve enerji sistemine sahip olma hedefi doğrultusunda nükleer enerji olmazsa olmaz bir unsur olarak görülmelidir. Dolayısıyla nükleerin mutlaka Türkiye'nin enerji karışımı içerisinde yer alması gerekmektedir. Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında sınırlandırma hedefine ulaşmak için, nükleer enerji de dâhil olmak üzere, tüm düşük karbonlu enerji teknolojilerine ihtiyaç vardır. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi tarafından hazırlanan rapora göre, nükleer enerji, Paris Anlaşması ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerine getirilmesine yardımcı bir enerji kaynağı olacaktır. Temmuz 2018 itibarıyla 31 ülkede 453 nükleer reaktör işletmede, 17 ülkede 57 adet nükleer reaktör de inşa hâlindedir.
ELEKTRİĞİNİN ÖNEMLİ KISMINI NÜKLEER ENERJİDEN KARŞILAYAN ÜLKELER VE TÜRKİYE
Nükleer güç santrallerinde üretilen elektrik dünya elektrik arzının yüzde 11'ine denk gelmektedir. Ülke bazında bakılırsa, Fransa elektrik talebinin yaklaşık yüzde 72'sini, Ukrayna yüzde 55'ini, Belçika yüzde 50'sini, İsveç yüzde 40'ını, Güney Kore yüzde 27'sini, Avrupa Birliği yüzde 30'unu ve ABD ise yüzde 20'sini nükleer enerjiden karşılamaktadır. İnşa hâlindeki nükleer reaktörlerin 15'i Çin'de, 7'si Hindistan'da, 6'sı ise Rusya'dadır. Bunun yanında, ABD'de 2, BAE'de 4, Güney Kore'de 4, Fransa ve Türkiye'de birer nükleer reaktör inşa hâlindedir. Ülkemizin yarım asırlık nükleer güç santrali kurma hedefi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Sahası'nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma'nın 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanmasıyla gerçekleşmeye başlamıştır. Akkuyu'nun yanında Sinop ve Trakya Bölgeleri'nde kurulacak 2 yeni nükleer santral için de çalışmalar devam etmektedir.
TÜRKİYE'NİN NÜKLEER SANTRALLERDEN ENERJİ ÜRETME İHTİYACI
Ekonomik istikrarı ve devamlılığı sağlamak için enerji arzının devamlılığını güvenceye almak gerekmektedir. Dünyanın sınırlı kaynaklarına karşın, enerji talebi oldukça yüksektir ve her geçen gün de artmaktadır. Günümüz koşulları çerçevesinde enerji ihtiyacının büyük bir bölümü hâlen fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Basit bir yansıtım yapıldığı takdirde enerji talebinin günümüzdeki artış hızını koruması sonucunda, fosil yakıt kaynaklarının 50 yıl içerisinde tükeneceği tahmin edilmektedir. Enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithal etmek zorunda olan Türkiye için kalkınma hamlesini sürdürülebilir bir seviyede tutmak ve sanayisini uluslararası alanda rekabete girebilecek seviyelere yükseltebilmesi için, enerji üretiminde nükleer santralleri de enerji arzı portföyüne eklemesi gerekmektedir.
NÜKLEER ENERJİYE OLAN TALEPLERİN ARTIŞ NEDENİ
Ekonomik gelişmeye bağlı olarak enerji talebinin artmasıyla birlikte, fosil yakıtlardan olan kömürün 250 yıl, petrolün 50 yıl sonra tükeneceği yönündeki araştırmalara bağlı olarak, alternatif enerji kaynaklarından olan yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleer enerjiye taleplerin arttığı görülmektedir. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmada ve enerji arzı güvenliğinde alternatif bir enerji türü olarak nükleer enerjiden yararlanmasının her geçen gün önemi artmaktadır. Nükleer santrallerin kuruluş maliyetleri yüksek olmasına rağmen, yakıt ve işletme giderlerinin düşük olması önemli bir avantajdır. Ülkelerin enerjide dışa bağımlılıklarının azaltılması ve tüm dünyanın bağımlı olduğu doğal gaza bir alternatif olarak nükleer enerji ön plana çıkmıştır. Nükleer santrallerin toprak kirliliği ve radyasyon gibi çevreye olumsuz etkilerinin petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara göre nispeten daha az; yenilenebilir enerji kaynaklarına göre ise daha fazla olduğu söylenebilir.
BÜYÜK DEVLET OLMA HEDEFİ OLAN TÜRKİYE'NİN NÜKLEER ENERJİYE İHTİYACI VAR
Enerji alanında yerlileştirme politikaları son dönemlerde artış gösterse de henüz yeterli seviyelere de ulaşamamıştır. Türkiye gibi petrol ve doğal gazda dışa bağımlı bir pozisyonda olan, yer altı kaynakları hakkındaki çalışmalara son zamanda ivme kazandırmaya başlayan devletlerde enerji üretiminde nükleer enerji, değerlendirilmesi gereken bir seçenek olmaktadır. Her geçen gün enerji talebi artan Türkiye'nin enerji ithalatına harcadığı para uluslararası arenada devletin sanayisini zor duruma düşürmektedir. Nükleer enerji üretimindeki gereklilik vurgusu sadece tüketimin karşılanmasında değil, büyük devlet olmak gayesindeki Türkiye'nin stratejik planlarıyla birlikte ilerlemesi adına da avantaj sağlama potansiyelini barındırmaktadır.
UCUZ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ TEMİNİNDE ÇEVRE BİLİNCİ
Nükleer santraller aracılığıyla enerji üretimi, enerji temininde devamlılık arz ederken üretim aşaması hata kaldırmayan bir dizi süreç barındırmaktadır. Yaşanabilecek bir kaza sonucunda oluşabilecek senaryolar iyice değerlendirilmeli ve halk sağlığı karar mercilerince her zaman birinci planda tutularak gerekli hamleler yapılmalıdır. Küresel enerji sistemi bugün iki önemli meydan okumayla karşı karşıyadır. Bunlardan ilki, daha fazla enerji üretimi, ikincisi ise daha az karbon salınımıdır. Daha açık bir ifadeyle ucuz ve sürdürülebilir enerji temini amaçlanırken çevreye en az zarar veren üretim teknolojilerini kullanması için çalışmalar sürmektedir.
NÜKLEER ENERJİNİN ÜLKELERE AVANTAJI NEDİR?
Bu bağlamda nükleer enerji kullanımı her ne kadar bazı riskleri bünyesinde barındırsa da önemli avantajlar sunmaktadır. Bu avantajların bir kısmı nükleer güç kullanılarak elektrik üretimini sürekli ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, nükleer santrallerde diğer santrallere kıyasla daha uygun maliyetlerle elektrik üretilmesi, sera gazı salınımının yok denecek kadar az olması ve nükleer teknolojinin enerji üretiminin yanı sıra fizik, tıp, ulaşım, tarım gibi birçok alanda kullanılması olarak sıralanabilir. Nükleer enerji burada değinilen avantajlarının yanında birtakım olumsuzlukları da bünyesinde barındırmaktadır. Bu alanda öne çıkan en önemli başlık ise nükleer atıklar ve bunların depolanma süreçleridir. Nükleer enerji elde edilirken fazla miktarda radyoaktif atık oluşmaktadır ve bu atıkların muhafazası da ciddi bir risk unsurunu beraberinde getirmektedir.
NÜKLEER ENERJİYLE YENİ TANIŞAN TÜRKİYE'NİN AVANTAJI
Türkiye, nükleer enerjiyle yeni tanışıyor olmasına rağmen güncel, teknolojik donanımların kullanılması açısından avantajlı bir konumdadır. Güvenlik konusundaki riskleri minimum seviyede tutarak faaliyetlerine devam eden Türkiye, enerji portföyünü zenginleştirmek ve enerji arz güvenliğini artırmak için nükleer güç alanındaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir diyor, bu duygu ve düşüncelerle Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
|
||
|
||
Etiketler: MHP Adana Milletvekili, Ayşe Sibel Ersoy, Türkiye, nükleer enerji, üretimine olan, ihtiyaç, sürdürülebilir, büyük devlet, elektrik, doğal gaz, nükleer santral, MHP, MHP Adana |
|
||
|