|
||
MHP'li Varlı'dan Çiftçilere ve Dar Gelirlilere Destek Çağrısı | ||
MHP MYK Üyesi ve Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Yedigöze İmamoğlu Sulama Projesi'nin tamamlanması, çiftçilerin, işçilerin ve emeklilerin desteklenmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. | ||
ADANA HABERLERİ Haberi | ||
|
||
|
||
TBMM Genel Kurulu'nda Tarım Bakanlığı bütçesi üzerine MHP Grubu adına konuşan MHP MYK Üyesi ve Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Yedigöze İmamoğlu Sulama Projesi'nin bir an önce tamamlanarak proje kapsamındaki tüm arazilerin sulamaya açılmasını, narenciye ve hububat üreticilerinin sıkıntılarının giderilmesini, buğday, mısır ve pamuk üreticilerine verilecek olan desteğin arttırılmasını talep ettiği konuşmasında, doğruların konuşulup doğruların talep edilmesi durumunda çiftçiler kazanırken Türkiye ekonomisinin de kazanacağını belirterek, çiftçilerin desteklenmesini isterken asgari ücretle geçinen işçilerin ve sıkıntıları olan emeklilerin de desteklenmesi gerektiğini söyledi.
TARLALARIN ÇORAKLAŞMASINI ÖNLEYEN TABAN DRENAJLARININ YAPIMI ACİLEN TAMAMLANMALIDIR
Tarım Bakanlığı denilince aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşlerini de görmemezlikten gelmemek lazım. Devlet Su İşleriyle ilgili daha önce de burada birkaç defa söylemiştim, yine tekrarlamak istiyorum: Özellikle, Çukurova'daki araziler "salma sulama" dediğimiz yöntemle sulandığı için tarlaların çoraklaşmasını engellemek adına taban drenajlarının bir an önce bitirilmesi ve taban suyunu normal akıntı drenajlarına taşımamız lazım. Eğer bu yapılırsa tarlaların çoraklaşması bir an evvel engellenmiş olacaktır.
YEDİGÖZE İMAMOĞLU SULAMA PROJESİ BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALIDIR
Yedigöze Barajı yapıldı, bitirildi; sulama sistemlerinin bir kısmı da yapıldı ancak önemli olan büyük kısmı yapılmadı yani 750 bin dönümlük arazinin şu anda ancak 20 bin dönümü sulanabiliyor. Bununla ilgili de 730 bin dönüm arazinin sulanabilmesi için bir an önce sulama sistemlerinin, şebekelerinin tamamlanması lazım ki oradaki mümbit arazileri sulayabilelim, hem çiftçilerimize hem ülkemiz ekonomisine katkı sağlamış oluruz.
TAŞIYICI DRENAJLARIN SIK SIK TEMİZLENMESİ GEREKİR
Bu "taşıyıcı drenajlar" dediğimiz yani ırmaklara nehirlere suyu taşıyan taşıyıcı drenajların da sık sık temizlenmesi gerek çünkü tarlalardan su aktığı zaman ister istemez oralarda toprak birikintileri oluşuyor ve suyun akışını engellediği için de hem sivrisinek üremesine çok ciddi manada katkı sağlıyor hem de suyun akışını engelliyor. Bunun için de o drenaj kanallarının sık sık temizlenmesi lazım.
METEOROLOJİ GÖREVİNİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRMEKTEDİR
Meteorolojiyle ilgili söylenecek çok fazla bir şey yok. Meteoroloji son yıllarda görevini gerçekten iyi yerine getiriyor. Öncesinde çiftçilerimizin, ülkemizde yaşayan insanlarımızın erken uyarılarla, hem yağış hem kuraklıkla ilgili uyarılarla ekim dikim yapmasına ya da gübre atacağı dönemi en iyi şekilde belirlemesine katkı sağlıyor; buradan yetkililere teşekkür ediyoruz.
NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN SIKINTILARI GİDERİLMELİDİR
Bu yıl narenciyeyle ilgili, bölgemizde de diğer taraflarda da ciddi sıkıntılar oldu. Özellikle, limon üreticilerimizin çok ciddi kayıpları oldu, bunu da Tarım Bakanlığının dikkate alıp bir an önce bu konuda da çiftçilerimize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Çiftçilerimizin böyle bir beklentisi var çünkü limon ihracatı gerçekleşemedi yeterince, iç piyasada da biraz üretim fazlalığı olduğu için limon çoğu yerde insanlarımıza zarar ettirdi; bununla ilgili narenciye üreticilerimize de katkı sağlamak gerekir.
BUĞDAY ÜRETİCİLERİNE VERİLEN DESTEK ARTTIRILMALIDIR
Buğday -her zaman söylüyoruz- gerçekten stratejik bir ürün. Yani bu pandemi sürecinde gördük ki gıda sektörü her şeyden önemli. İnsanlar evlerine kapalı kaldığı zaman icabında otomobilini kullanmayabiliyor ya da lüks dediğimiz başka araçları gereçleri kullanmayabiliyor ama mutlaka yemesi ve içmesi lazım, bunun için de işte, ekmek dediğimiz, pasta dediğimiz ve insanlara her şekilde makarnasıyla, bulguruyla ulaşan buğday önemli stratejik bir ürün. Türkiye'nin şu anda buğday ihtiyacı 22-23 milyon ton. Geçen yıl üretimi -tahminimi söylüyorum- 18 milyon ton civarında oldu, 4 milyon ton gibi buğdayı dışarıdan ithal etmek zorunda kaldık. Buğdayı çiftçimize mutlaka ektirmemiz lazım, ektirebilmek için de desteklemesini artırmamız lazım, Sayın Bakandan ve Tarım Bakanlığı yetkililerinden de çiftçilerimizin beklentisi bu yönde çünkü gübre fiyatları dolara bağlı olarak çok ciddi arttı; bunu mutlaka sizler de görüyorsunuz, bizler de gezdiğimiz, dolaştığımız yerlerde görüyoruz. Dolayısıyla, çiftçimize buğday ektirip buğday üretimini artırabilmemiz ve insanlarımıza buğdayı teşvik edebilmemiz için, gıda sektöründe de eksikliği giderebilmemiz adına, ithalatı önleyebilmemiz adına buğdayı desteklememiz lazım, desteğini artırmak gerekir diye düşünüyorum ve buradan Sayın Bakana, Bakanlık yetkililerine de çiftçilerimizin beklentilerini söylemek istiyorum.
MISIR ÜRETİCİLERİNİN BEKLENTİLERİ KAŞILANMALIDIR
Geçen yıl mısırda ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek oranda bir üretim gerçekleştirdik ki bunu zaten gerçekleştirebilecek topraklarımız, havamız, suyumuz müsait Allah'a çok şükür. Çiftçimiz de mısırı artık iyi öğrendi; ekiyor, dikiyor, hasadını yapıyor. Geçen yılki fiyatlarla çok şükür çiftçimiz kazandı ama tabii bu yıl dolar artışına bağlı gübre fiyatları ciddi derecede yükseldi; şu anda mısır fiyatları da ona bağlı belli bir seviyeye kadar yükseldi. Bizim beklentimiz, çiftçimizin hem prim desteğini yani mısır prim desteğini arttırmak hem de bu fiyatları koruyabilmek yani çiftçimizi zarar ettirmeyecek şekilde bu fiyatları koruyabilmektir. Çiftçimizin beklentileri, çiftçimizin Bakanlığımızdan istekleri bunlardır çünkü mısır önemli bir üründür; hem yem sanayinde, hem yağ sanayinde, hem glikoz sanayinde ciddi bir katkı sağlayan üründür. Dolayısıyla, mısırı ürettiğimiz zaman hem ham yağ ihtiyacına çok katkı sağlamış olacağız, hem yem sektörüne çok ciddi bir katkı sağlamış olacağız, hem de çiftçimiz bundan para kazanmış olacak. Demin de söylediğim gibi pandemi sürecinde en önemli şeyin gıda olduğunu hep birlikte yaşadık ve gördük; dolayısıyla gıdaya teşvik olacak. Buğday, mısır gibi ürünleri de mutlaka desteklememiz ve çiftçiye ektirmemiz lazım ki çiftçi üretebilsin, para kazandığı için de daha fazla üretmeye teşvik etmek adına bunları desteklememiz lazım.
PAMUK ÜRETİCİSİNE PRİM DESTEĞİ VERİLİRSE EKİM ALANLARI ARTAR
Pamukta geçen yıl fiyatlar yine iyiydi, çok şükür çiftçimiz pamuktan da para kazandı. Ancak yine dediğim gibi gübre fiyatları çok ciddi arttığı için önümüzdeki yıl da bu fiyatları koruyabilecek şekilde çiftçimizi korumamız ve teşvik etmemiz lazım. Pamuk prim desteklerinde de yine çiftçilerimizin beklentileri olduğunu belirtmek isterim. Pamuk prim desteğini artırdığımız zaman pamuk ekim alanları da genişleyecektir, daha fazla ekilecektir. Yani Türkiye'nin 3,5 milyon ton kütlü üretmesi lazım. Bu 3,5 milyon kütlüyü ürettiğimiz zaman biz, hem ham yağı yani dışarıdan satın aldığımız ham yağı ciddi manada içeride üretmiş olacağız, ham yağa katkı sağlayacağız hem çiğitten elde edilen, işte ham yağdan sonra geriye kalan artılarıyla küspe gibi yem maddelerine katkı sağlayacağız. Dolayısıyla, hem çiftçimiz kazanacak hem ülkemiz kazanacak hem yem sektörü kazanacak hem de ham yağ ithalatını ciddi manada engellemiş olacağız.
PAMUK ÜRETİCİSİNE VERDİĞİNİZ DESTEK EKONOMİYİ CANLANDIRIR İSTİHDAMI ARTTIRIR
Zaten Türkiye'nin en önemli ihracat girdilerinin içerisinde tekstil var. Yani geçen hafta Adana'da yaptığımız toplantıda sanayicilerimiz -tekstil ürünlerini satmakta çok iyi- bugünlerde ciddi manada ihracat yaptıklarını söylediler. E, tekstilin ham maddesi de pamuk yani biz pamuğu üretebilecek durumdayız Allah'a çok şükür; toprağımız, suyumuz, havamız müsait buna. Çiftçimiz de pamuğu biliyor, ekip dikebiliyor. Dolayısıyla, pamuğu çiftçimize ektirdiğiniz ve 3,5 milyon ton kütlüyü ürettiğiniz zaman, dediğim gibi, hem ham yağ ithalatına ciddi manada engel olmuş olacağız, döviz çıktısına engel olmuş olacağız hem de tekstil sanayisinin ham maddesini geliştirmiş olacağız. Dolayısıyla, pamuk aynı zamanda da istihdamı da sağlayan bir ürün. Onun için pamuğu mutlaka teşvik etmek ve ektirmek lazım. Sayın Bakana ve yetkililere bu konuda buradan çiftçilerimizin beklentisini iletiyorum.
DOĞRULARI KONUŞUR DOĞRULARI TALEP EDERSEK ÇİFTÇİ DE ÜLKEMİZ DE KAZANIR
Şimdi, burada, tabii ki çiftçimiz geçen yıl, dediğim gibi, mısır fiyatlarında, buğday fiyatlarında ciddi manada kazanç elde etti, yani bunu inkâr etmek doğru olmaz. Ben de bir çiftçiyim, ekip, diken, satan bir kardeşinizim ama bu yılki fiyatlarla. Şu anda, zaten buğday fiyatları 5 bin lira civarında, belki 6 bin liraya doğru gidecek; mısır fiyatları 4 bin lirayı buldu, belki 5 bin liraya doğru gidecek; pamuk fiyatları, kilogram adına eski parayla söylüyorum, 15 bin lira gibi. Bu fiyatları mutlaka korumamız lazım. Eğer biz bu fiyatları korumaz, ithalata teşviki açar, çiftçiyi de mazot ve gübre fiyatları girdisi altında ezersek çiftçimizin üretmesini engellemiş oluruz ki çiftçimizi teşvik etmek adına bunları mutlaka yapmamız lazım. Tabii, ben bir çiftçi olarak bunları isterken... Buğday fiyatları arttığı için un fiyatları artacak, efendim, bulgur fiyatları artacak, makarna fiyatları artacak. Buradan da yani tahrik siyaseti yapmamamız lazım. İnsanlarımıza da gidip bunu anlatmamız lazım. Yani, ben çiftçi olarak eğer buğday fiyatlarını 5 bin lira, 6 bin lira istiyorsam... E, makarna fiyatlarının da yüksekliğini insanlarımıza anlatmamız lazım, yağ fiyatlarının neden yükseldiğini insanlarımıza anlatmamız lazım. Yani, tahrik siyaseti değil de doğruları konuşursak, doğruları istersek, doğruları talep edersek inanıyorum ki hem çiftçimiz kazanacaktır, hem ülkemiz kazanacaktır.
ÇİFTÇİYİ DESTEKLERKEN ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİYİ VE EMEKLİLERİ DE KORUMAMIZ GEREKİR
Ben Hükûmetin hem asgari ücretlileri hem emeklileri hem de hiçbir maaşı olmayan çok dar gelirli insanları kaymakamlık, valilik vasıtasıyla koruyacağı kanaatindeyim. Onları da korumamız lazım. Bu insanlar bizim insanlarımız netice itibarıyla. Asgari ücretle geçinmenin ne kadar zor olduğunu herhâlde hep birlikte görüyoruz. Toplumun içerisinde yaşıyoruz, gezdiğimiz zaman karşılaştığımızda insanlarımız bunları bize söylüyorlar. Yani, hem asgari ücreti hem emekli maaşını burada insanlarımızı mağdur etmeyecek şekilde düzenlememiz lazım. Yani, ben, dediğim gibi, kazanmak istiyorsam karşımdaki insanı da düşünmem lazım; ki zaten bundan en fazla etkilenen de dar gelirli insanlarımız olacak. Dolayısıyla, dar gelirli insanlarımızı yani hem emekliyi hem asgari ücretliyi Hükûmet yetkilileri eğer ciddi manada korurlarsa inanıyorum ki bu problemler çözülecektir. Tekrar söylüyorum, geçen yıl çiftçimiz mısır ücretlerinden, buğday ücretlerinden, pamuk ücretlerinden memnun kaldı. İnşallah, bu yıl da mazotta fiyat artışına, dolar artışına istinaden gübrenin fiyatının artmasından kaynaklı bu yılda bu fiyatları koruruz. Bu fiyatları koruduğumuz zaman da çiftçimiz bundan memnun kalacaktır ama karşıya yansıması un fiyatlarına, makarna fiyatlarına, bulgur fiyatlarına olacağı için dar gelirlileri de korumak yine Hükûmetin görevidir, bunu da yapacağına inanıyoruz.
|
||
|
||
Etiketler: MHP MYK Üyesi, Adana Milletvekili, Muharrem Varlı, Yedigöze İmamoğlu, Sulama Projesi, tamamlanması, çiftçilerin, işçilerin, emeklilerin, desteklenmesi, MHP |
|
||
|