MHP'li Varlı'dan Hükümete İthalat Lobisi Uyarısı
Haber Detayı
25 Haziran 2020 - Perşembe 12:57 Bu haber 4570 kez okundu
 
MHP'li Varlı'dan Hükümete İthalat Lobisi Uyarısı
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Hükümetin İthalat Lobisinin önerilerini dinlememesi gerektiğini söyledi.
ADANA HABERLERİ Haberi
MHP'li Varlı'dan Hükümete İthalat Lobisi Uyarısı

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, TBMM Genel Kurulu'nda çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdiği konuşmasında, doğal efetlerden dolayı sıkıntı yaşayan üreticilerin zararlarının karşılanarak desteklenmesi gerektiğini belirterek, coronavirüs sürecinde önemi bir kez daha artan Tarım ve Hayvancılık sektörünün ayakta kalması için Hükümetin İthalat Lobisinin önerilerini dinlememesi gerektiğini söyledi.

 

ÇİFTÇİLERİMİZ SIKINTILARININ GİDERİLMESİNİ BEKLİYOR

 

Kış aylarında tarımsal don ve mayıs ayı içerisinde yaşanan aşırı sıcaklardan ve ardından da çok ciddi bir fırtına sonrasında narenciyede yüzde 80'e varan hem çiçek hem meyve dökümü yaşandı. Bunu, sahada gezen, tespit yapan milletvekili arkadaşlarımız ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de gördüler. Umarım, Sayın Tarım Bakanı da bizi izliyordur; zaten kendisine de bu konuyu bizzat ilettik. Çiftçilerimiz, bu konuda bir an önce çözüm üretilmesini bekliyor; narenciye sektöründe üretim yapan değerli çiftçilerimiz, bir an önce bu manada sıkıntılarının giderilmesini bekliyor. Yine, o dönemde birden bire sıcak çökünce buğday erken yetişti, erken yetişince ardından yaşanan fırtına dolayısıyla, çırpma neticesinde aşağı yukarı dönüme 100 kilogramla 150 kilogram arasında bir ürün kaybı yaşandı. Bu da yine ilçe tarım müdürlüğü yetkililerince ve o dönem sahada gezen milletvekili arkadaşlarımız tarafından tespit edilip Sayın Bakana iletildi. Buğday üreticilerimiz de bu ürün kaybından dolayı yaşadıkları problemin, inşallah, bir an önce giderilmesini bekliyorlar.

 

ÜRETİCİLER TARIM BAKANLIĞINDAN DESTEK BEKLİYOR

 

Yine, geçen yıl, soğan ve patates üreticileri, tüketiciyi korumak adına -aradaki depocuyu da ortadan kaldırmak adına- bir tedbir almıştı. İhracat kısıtlanması yapıldı. İhracat kısıtlaması neticesinde -soğan ve patates yetişince, ihracatın açılması biraz gecikince- ne yazık ki birçok çiftçimiz patatesini ve soğanını tarlada bırakmak zorunda kaldı. Bu manada, onların ÇKS kayıtları da olmadığı için çok daha ciddi mağduriyetleri var. Tarım Bakanlığı yetkilileri ve Sayın Bakana buradan duyurmak istiyorum, inşallah, bu manada bir imkân varsa, soğan ve patates üreticilerimiz de -korunması açısından- bir destek bekliyorlar. Yine, Avrupa Kupası düşünülerek ve yaz sezonunda gelecek turistler düşünülerek çok ciddi bir karpuz ekimi yapılmıştı. Karpuzda da ne yazık ki şu anda çok ciddi bir fiyat kaybı ve zarar yaşıyor çiftçilerimiz. Dolayısıyla, bu manada, karpuz üreticilerimizin zararlarının bir an önce giderilmesi de çiftçilerimizin beklentileri arasında.

 

PAMUK ÜRETİCİMİZİ DESTEKLERSEK İHRACATIMIZ ARTAR

 

Pamuk, Türkiye'nin en önemli endüstriyel bitkisi. Daha önceki konuşmalarımın hepsinde de pamuk destek priminin en az 1,2 lira yapılması gerektiğini söylemiştim ancak üç yıldan bu yana hep 80 kuruşta devam ediliyor. Dolayısıyla, pamuk üretimi, geçen yıl ki ekimin en az yüzde 70 kaybıyla bu yıl yüzde 30 oranında bir ekim yapıldı. Dışarıdan çok ciddi pamuk ithal etmek zorunda kalıyoruz. Dünyanın en büyük pamuk ihracatçısı ABD, bizim çiftçimize vermiş olduğumuz desteğin en az 3 katını veriyor. Dolayısıyla, Amerikalı çiftçi pamuk üretiyor ve dünyanın her tarafına da pamuk ihraç ediyorlar. Biz de bu manada çiftçimizi desteklersek, prim desteğini artırırsak, inanıyorum ki bizim çiftçimiz de çok ciddi bir pamuk ekip hem kendi ihtiyacımızı karşılayacak hem de dünyanın değişik ülkelerine ihracat gerçekleştirecektir.

 

DAĞITILAN KGF'DEN ÇİFTÇİMİZ FAYDALANAMADI

 

Yine, KGF dağıtıldı, çok da güzel oldu yani sanayici, esnaf, iş adamı bu manada bir soluk aldı, nefes aldı ama bundan çiftçimiz faydalanamadı. Artı, KGF'nin faiz oranı yüzde 7,5'ken çiftçimizin Ziraat Bankasındaki yapılandırması yüzde 9. Sayın Bakana ve Tarım Bakanlığı yetkililerine de bunu buradan duyurmak istiyorum. Bu manada, bu faiz oranlarını da biraz geriye çekerlerse çiftçimize çok önemli bir katkı sağlamış olacaklar.

 

DIŞARIDAN ET VE SÜT GETİRİLİRSE TÜM HAYVANCILAR ZARAR GÖRÜR

 

Yine, şu sıralarda et ve süt fiyatları çok iyi, gerçekten hayvancılık iyi gidiyor; bu manada Tarım Bakanlığı güzel işler yaptı, buradan kendilerini kutluyorum ama ithalat lobisi çalışmaya başladı "Et fiyatları yükseldi, süt fiyatları yükseldi, bir an önce dışarıdan et getirelim, süt getirelim." Eğer dışarıdan et ve süt getirirsek, inancınız olsun, şu anda kendini toparlayan hayvancılık, et ve süt fiyatları birdenbire dip yapacaktır; bütün hayvancılar, hayvancılık yapanlar bundan zarar görecektir. 

 

İTHALAT LOBİSİ DIŞARIDAN ET VE SÜT GETİRİLMESİNİ İSTİYOR

 

Dolayısıyla üreten, insanlarımızı doyuran sektör zarar edince de hayvancılığın dışına çıkan bir insan bir daha tekrar o hayvancılığı yapmaz arkadaşlar. Gerçekten, gidin bir ahıra; o kokuyu, o yapılan işleri, o emeği bir görün yani hakikaten, süte verilen paranın ne kadar az olduğunu, ete verilen paranın ne kadar az olduğunu göreceksiniz. Ama bir ithalat lobisi var bu ülkede, sesleri o kadar yüksek çıkıyor ki ben duyuyorum şimdi televizyonlarda filan sürekli konuşuyorlar: "Et fiyatları yükseldi, süt fiyatları yükseldi." İnşallah o da dengelenecektir yakın zamanda. Biz yeter ki üretici kardeşlerimizi, üretici insanlarımızı koruyalım; bu ülkenin insanı her şeye muvaffak olacaktır. Pandemi döneminde gördük ki evet, enerji çok önemli; evet, petrol çok önemli ama en önemli şey gıda, gıda olmazsa insan yaşayamaz.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, İthalat Lobisi, Tarım ve Hayvancılık, Çiftçiler, Üreticiler, Üreticilerin korunması, MHP Haberleri, Adana Haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı