MHP'li Yıldız'dan Altılı Masada Dolandırıcılık Açıklaması
Haber Detayı
22 Ağustos 2023 - Salı 14:15 Bu haber 1816 kez okundu
 
MHP'li Yıldız'dan Altılı Masada Dolandırıcılık Açıklaması
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Altılı Masada devam eden siyasi dolandırıcılık tartışmasının hukuki boyutunu açıkladı.
MHP Haberi
MHP'li Yıldız'dan Altılı Masada Dolandırıcılık Açıklaması

2023 seçimlerinde Altılı Masada yer alan siyasi partilerin CHP listelerinden seçime girmek suretiyle, ciddi bir oy katkıları olmadığı halde 37 Milletvekili kazanması konusunda yapılan tartışmaları hatırlatan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, CHP’nin siyaseten dolandırıldığını istatistiki rakamları ortaya koyarak ispat etmeye çalışanlara, meselenin hukuki boyutu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN ALTILI MASADAKİ SİYASİ DOLANDIRICILIK TARTIŞMASINA DEĞERLENDİRME

 

Televizyonların sabahlara kadar süren tartışma programlarında, söz dönüp dolaşıp tartışmanın bir yerinde CHP listelerinden seçime giren ve toplam 37 milletvekili kazanan dört siyasi partinin CHP'nin oy toplamına hiç bir katkı sağlamadığı dile getirilmekte, bazı katılımcılar CHP’nin siyaseten dolandırıldıklarını istatistiki rakamları ortaya koyarak ispat etmeye çalışmaktalar. Bir hukukçu olarak dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri düzenlenirken tartışılan hususun düşünülmediğini söylemeliyim.

 

Öncelikle dolandırıcılık suçundan sözedebilmek için, bir kimsenin hulus ve saffetinden istifade ile kandıracak mahiyette sanialar veya hileler yaparak hataya düşürülmesi ve yarar sağlanması gerekir. Saniadan maksat, maddi nitelikteki fiil ve hareketlerle mağduru hataya düşürmek için kullanılan aldatıcı vasıtadır. Hile ise maddi olmayan vasıtalar kullanarak mağdurun hataya düşürülmesidir. Hile ve sanianın "kandıracak nitelikte olması lazımdır. Bu niteliğin tayini izafi kıstaslara tabidir. Bu nedenle tek tek olaylara göre taktir edilmelidir. 

 

Burada kastın tayini önemlidir. Yasanın hulus ve saffetten kastettiği şey hüsnüniyettir. Seçim sonrası beyan ve açıklamalarda tarafların birbirini iyi niyetli olmamakla suçladığı görülüyor. Siyaseten dolandırıldığını ileri süren kişi ve gruplar suçun maddi ve manevi şartlarının mevcut olup olmadığına bakarak konuşurlarsa gerçek bir kamu hizmeti yapmış olurlar diye düşünüyorum.

 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP, Feti Yıldız, Altılı Masa, siyasi dolandırıcılık, tartışması, huk
Yorumlar
Haber Yazılımı