|
||
MHP'li Yönter'den Türkiye'nin İzlediği Dış Politika Analizi | ||
MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Türkiye'nin bölgesinde oluşturduğu denge ve bin yıllık jeopolitiği hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. | ||
MHP Haberi | ||
|
||
|
||
TV 100'de yayınlanan Hande Aydemir’in sunduğu proğramda, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krize yönelik Türkiye'nin izlediği dış politika hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, bölgesinde lider ülke olma hedefinde ilerleyen Türkiye'nin, bölgesinde kendisinden habersiz yaprak kımıldatmayacak kadar güçlendiğini söyledi.
DIŞ POLİTİKADA HATA YAPMA LÜKSÜMÜZ YOKTUR
Batılı ülkelerin ve yerli işbirlikçilerin Rusya ve Ukrayna arasında taraf tutmaya zorladığı Türkiye'nin, kriz sürecinde izlediği dış politika hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''Rusya ve Ukrayna, bizim komşuluk yaptığımız siyasi, ticari, ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurduğumuz ülkelerdir. Birisini diğerine tercih etme ve taraf tutma gibi bir durumumuz yok. Dış politika duygusallıkların bedelini çok ağır ödetir. Dış politika, yanlış tercihlerin strateji hatalarının taktik kusurların sonucunun çok maliyetli olduğunu gösterir. Dış politikada hata yapma lüksümüz yok. Türkiye, iki ülke ile öteden beri güçlü ilişkiler kurmuştur.'' dedi.
ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU'NUN ÖNEMİ
İki ülkenin Dışişleri Bakanlarını Antalya'da bir araya getiren Türkiye'nin yeni pozisyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''10 Mart tarihinde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nı bir araya getiren Türkiye'nin hamlesi, yeni bir dönemin başladığının işaretidir. Üçlü bir format altında, 24 Şubat’tan beri ilk defa savaşan ve çatışan bu iki ülkenin Dışişleri Bakanı 3. bir ülkede masa etrafında barış aradılar. Bu önemli değil mi? Tarihi bir adım değil mi bu? Barışın temini için umut verici bir tablo değil mi bu? Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey, Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Antalya'da kurulan masanın umut masası olduğunu, barış ve istikrara hizmet eden bir masa olduğunu söylemişti. Aynı zamanda güven duyulan bir ülkenin mükafat masası demişti. Dile kolay, iki ülkenin Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor. Bunların güvenlikleri var. Bunlara taahhütlerimiz var. Bunlar üçlü format altında savaş konuşuyorlar.'' dedi.
ÇİFT BAŞLI SELÇUKLU KARTALINI ESAS ALAN DIŞ POLİTİKA KAVRAYIŞI
Türkiye'nin Çift Başlı Selçuklu Kartalını esas alan dış politika kavrayışı hakkında bilgilendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''Türkiye, Çift Başlı Selçuklu Kartalını esas alan bir dış politika kavrayışıyla hareket ediyor. Pençenin bir ayağı Batı'da, diğer ayağı Doğu'da. Çift Başlı Selçuklu Kartalının, başın bir tarafı Doğu'da, bir tarafı Batı'da. Biz ne Doğu'dan vazgeçeriz, ne Batı'dan. Dış politikada hareket noktamız ve hedeflerimiz belliyse, elbette bu hedefelere nasıl ulaşılacağının stratejik planlamaları da yapılır. Düşünsenize, siz nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, hangi yolu seçeceğinizin, hangi stratejiyi takip edeceğinizin ve hangi taktik adımları atacağınızın bir değeri olabilir mi? Türkiye, şu an dünyada barış adası olarak sivrilmektedir. Türkiye huzurun, istikrarın, beşeriyete şu anda ümit veren bir ülkesi olarak doğrulmaktadır. Türkiye hakikaten, insan hakları, demokrasi, özgürlük, hak hukuk diyen tüm ülkelere, adada ders vermektedir.'' dedi.
TÜRKİYE'SİZ DÜNYADA YAPRAK KIMILDAMAZ
Bölgesinde lider ülke olma hedefinde ilerleyen Türkiye'nin, bölgesinde kendisinden habersiz yaprak kımıldatmayacak kadar güçlendiğine dikkat çeken MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''Biz, meseleye Batının perspektifiyle bakamayız. Biz Başkent Ankara vizyonuyla ve merceğiyle bakacağız. Ayağımızın bastığı yer aynı zamanda, dış politika kavrayışımızın yapıldığı yerdir. Nereye basıyoruz biz? Türk jeopolitiğine, Türk Vatanına, Başkent Ankara'ya. Dolayısıyla biz, meseleyi Washington'dan okuyamayız, Brüksel'den ele alamayız, Paris'ten analiz edemeyiz. Buradaki Devlet ve Hükümet Başkanlarının hepsi, son 10 günde neden Türkiye'ye geldi? Çünkü Türkiye'ye ihtiyaçları var. Türkiye'ye muhtaçlar. Türkiye'siz dünyada yaprak kımıldamaz. Bu dün de böyleydi, bugün de böyledir. Bakın tarih uyanıyor, coğrafya dile geliyor. bunu görmemiz gerekir. Biz ABD ve NATO istedi diye, yaptırımlara paldır küldür katılacak mıyız? Batılı ülkeler, egemen bir devlet olan Türkiye'yi yaptırımlar konusunda zorlayamaz. Her zorlayanın Türkiye'den istediğini aldığı dönemler bitti.'' dedi.
TÜRKİYE, BÖLGESİNDE YENİ BİR DENGE Mİ KURUYOR?
Türkiye'nin bölgesinde yeni bir denge oluşturduğuna yönelik yapılan analizler konusunda değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''Bu denge yavaş yavaş kuruluyor. Sabahtan akşama, küresel ya da bölgesel bir denge kurulmaz. Türkiye'nin özgül ve tarihsel ağırlığı çok güçlüdür. Bu ağırlık ve güçten dolayı Türkiye'nin üzerine bir sürü oyunlar oynandı. Fakat Ukrayna kriziyle görüldü ki, Avrupa yanacak. Almanya Kuzey Akım 2 projesini bitirdi. Enerjinin yarıdan fazlasını Rusya'dan alırken bu açığı nasıl kapatacak? Almanya ve İsrail liderleri, 10 Mart'ta Türkiye'ye tesadüfen mi, iş olsun diye mi, yoksa geçerken uğramak için mi geldi? Hayır. Türkiye aynı zamanda, enerji terminali, merkez üssü, Doğu ile Batıyı buluşturan bir köprü, yolların buluşma noktasıdır. Jeopolitik avantajımız dillere destan ve biz bunu kullanmak zorundayız. Yoksa, birisinin dolduruşuna gelerek öbürüne karşı biz silah kuşanamayız. Biz lejyoner değiliz. Kimsenin kapı kulu değiliz. sınır devriyesi değiliz, kule nöbetçisi değiliz. Bu nedenle Türkiye, yaptırımlar konusunda iç ve dış işgal cephesinin tahakkümüne karşı doğru bir duruşla gereğini yapmıştır. Biz, ABD ağzıyla Doğu'ya ya da doğu'da her hangi bir ülkenin ağzıyla Batı'ya bakamayız. Biz kendi tarih, kültür ve jeopolitik müktesabıtımızdan aldığımız feyiz ve ilhamla, hem Doğu'ya hem Batı'ya bakacağız.'' dedi.
TÜRKİYE, YAPTIRIM ÇAĞRISI YAPAN NATO'YA NE CEVAP VERECEK?
Üyesi olan ülkelere yaptırımlara katılma çağrısı yapan NATO'ya, Türkiye'nin ne cevap vereceği konusuna açıklık getiren MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''Şu anda dünya üzerinde Rus donanmasına Boğazlarını kapatmış tek ülke Türkiye'dir. NATO Genel Sekreteri, Antalya Diplomasi Forumu'nda üye ülkelerin yaptırım konusunda daha duyarlı olmasını ve katılımcı olmalarını istedi. Biz Montrö'nün 19. maddesi gereğince yaptığımız ortadadır. Bizim özel şartlarımız ve zorluklarımız varken, bunu dikkate almadan kaldıramayacağımız bir yükü sırtımıza nasıl bindirmeye çalışırlar? Buyurun siz kaldırın, sorumluluğu siz üstlenin. Bugüne kadar 22 gündür siz ne yaptınız? Kışkırttılar.'' dedi.
TÜRKİYE, BİN YILLIK JEOPOLİTİĞİNİ DEĞİŞTİRİRSE VATANI KAYBEDERİZ
Uzun süredir NATO ve Rusya arasında bir dengeli politika izleyen Türkiye'nin, Ukrayna'da aynı politikasını sürdürürken net bir tutum izlemek zorunda kalıp kalmayacağı konusunda değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, ''Ona buna bakarak politika geliştirmek doğru değildir. Süreci okuyup analiz edersiniz, bunlara yönelik stratejiler geliştirirsiniz. Ama Türk Milletinin bir politikası olur. Bu politika, aslında Türk Milletinin üzerinde yaşamış olduğu coğrafyasından kaynaklanan ve bin yıldır takip ettiği jeopolitik duruşu var. Eğer Türkiye, bin yıllık bu jeopolitiği değiştirirse, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin 13 Kasım 2009'da TBMM'de söylediği gibi, vatanı kaybederiz. Tarihe bakınız sayısız örnekler var. Bu nedenle, bizim çok dikkatli, tutarlı, dengeli ve herkesi kucaklayan bir politikayla hareket etmemiz gerekir. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu'na Moskova'da Türkiye'nin dış politikasının dengeli olduğunu söyledi. Bu çok önemli. Ankara'nın yaklaşımı son derece dengeli. Şu anda yaşanan çatışmaların olduğu bir süreçte, dünya üzerinde Moskova'ya gidebilen ender Dışişleri Bakanlarından birisi Sayın Çavuşoğlu'dur. Haydi diğerleri de gitsin.'' dedi.
|
||
|
||
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzzet Ulvi Yönter, Türkiye, Dış Politika |
|
||
|