Erdoğan’ın, “Bu işin fıtratında var” dediği bir maden faciası daha Türkiye’nin yüreğini yaktı. Karaman’da sular altında kalan 18 madenci için umutlar tükendi.
Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Şirketi’ne ait kömür ocağında önceki gün yaşanan su baskınında galeri içinde mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları aralıksız devam etti.
Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Hüseyin Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu ve Ömer Cansu’nun yakınları umutla beklerken bir taraftan da tepkilerini diye getirdi.
Mahsur kalan işçilerden Mehmet Bahar’ın eşi Emiş Bahar yetkililere sitem etti. Maden ocağı sahibinin aylardır eşinin maaşını ödemediğini anlatan Bahar, “İçeriden sağ çıksalar ne yapacağız? Üç aydır bizi yedirdiler, bitirdiler” dedi.
OĞLUM İŞE KURU DOMATESLE GİTTİ
Yaşanan facia tam da öğle saatlerinde meydana geldi. İşçiler evlerinden getirdiği öğle yemeklerini yiyordu. Torba Yasa’’yla maliyetlerinin arttığını söyleyen işveren, öğle yemeğini kaldırmıştı.
Mehmet Bahar’ın annesi Ayşe Bahar da; “O çocuklara ekmek vermediler. Evvelden dışarıda yerlerdi yemeğini. İşe kuru domatesle gittiler. Ellerinin pisliğiyle yemek yerlerdi. Ne araba parası verdiler ne yemek parası verdiler”diye isyan etti.
BAŞKA BİR İŞİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİ
Mahsur kalan 18 işçiden Zonguldaklı 57 yaşındaki Recep Çiloğlu, Soma’da 301 madencinin öldüğü facianın ardından Hürriyet’e verdiği röportajda madenciliğin zorluklarını anlatmıştı. Çiloğlu röportajında, “Kaç metre aşağıda, doğayla mücadele ediyorsunuz. Üzerinizde milyarlarca ton yük var. En riskli zanaat kolu bu. Ama ben hiç düşünmedim başka bir işi” demişti.
ASKERDEN YENİ GELMİŞTİ
8 çocuk babası Hüseyin Cansu maden ocağında işçi olan 21 yaşındaki oğlu Ömer için gözyaşı döktü. Cansu, “Askerden yeni gelmişti. Evlatlarımdan biri gitti” dedi.
YERİN ALTINDAYKEN OĞLU OLDU
Faciada 17 arkadaşıyla galeride mahsur kalan madenci 28 yaşındaki Hüseyin Gültekin kurtarılmayı beklerken, eşi Ayşe Gültekin de sezaryenle bir erkek bebek dünyaya getirdi. Ayşe Gültekin’in, maden ocağındaki kazadan haberi olduğu ancak eşinin halen mahsur kaldığını bilmediğini, öğrenmemesi içinde odasındaki televizyonun dahi açılmadığı belirtildi.
İKİ ÇOCUĞUNDAN HABER BEKLİYOR
Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madende iki oğlunun olduğunu belirten madenci yakını Şükrü Haznedar, “Allah’tan ümit kesilmez ama devlet buraya gelmiş, bomboş gelmiş, sadece gövde gösterisi yapıyor “ diyerek tepki gösterdi. Ali ve Kerim Haznedar isimli iki oğlunun yerin altında kaldığını ifade eden baba Şükrü Haznedar, “Çıkardıkları yasaların da arkasında durmuyorlar” dedi.
PROTESTOLARA MÜDAHALE
Öte yandan pek çok şehirde maden faciasını protesto eden gösteriler düzenlediler. Kızılay meydanında eylem yapmak isteyen Halkevleri üyesi gruba polis müdahale etti. Gruptan 7 kişi gözaltına alındı.
İŞÇİNİN FITRATI ÖLÜM
Türkiye, son dönemde hemen her iş kolundan gelen acı haberlerle yıkılırken uzmanlar hiçbir iş kazasının aslında kaza olmadığını söylüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin dün açıkladığı rapora göre, Karaman’da mahsur kalan 18 işçi hariç, bu yıl 354 maden işçisi hayatını kaybetti. Yılın ilk dokuz ayında ise 1.414 işçi, kazalarda yaşamını yitirdi. Her iş cinayeti sonrası, geride kalan işçiler de yaşanan ihmalleri anlattı. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Soma’da 301 kişi öldükten sonra kullandığı “fıtrat” kavramı tüm bu felaketlere kılıf oldu. Her iş cinayetinin ardından bağımsız medya sorumlulara işaret etse de hiçbir olayda devlet yetkilileri etraflı bir yargılamadan geçmedi. Hatta Torunlar’da yaşanan asansör faciasının ardından şirket yöneticileri için bile takipsizlik kararı verildi.
BOZUK ASANSÖRDE 10 İŞÇİYİ ÖLDÜRDÜLER
İstanbul Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasında inşaatı devam eden Torun Center’da işçileri taşıyan asansör 6 Eylül 2014’te 32. kattan yere çakıldı, 10 işçi yaşamını yitirdi.
İşçiler asansörün sık sık bozulduğunu ancak kapsamlı bir bakım ve onarımdan geçirilmediğini söylediler. 2014 yılı Haziran ayında Çalışma Bakanlığından gelen bir heyet de asansörlerin hiç birinde switch denilen fren sistemi olmadığını rapor etmişti. Söz konusu asansör faciadan 3 gün öncesinde de düşmüştü. Yaşanan facia sonrasında Torunlar şirketi hakkında soruşturma açılsa da, mahkeme “fıtrat” dercesine takipsizlik kararı verdi.
ATLAMA KULESİ ÜÇ YILDA ÇÖKTÜ
Tarihler 15 Temmuz 2014’ü gösterdiğinde Erzurum’un 2011 yılında ev sahipliği yaptığı 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 100 milyon TL’ye yaptırılan kayakla atlama kulelerinin önündeki pistlerde toprak kayması yaşandı. Pistler tamamen kullanılamaz hale geldi.
3. KÖPRÜ, 3 KİŞİYE MEZAR OLDU
İstanbul Beykoz’da 3. Boğaz Köprüsü’nün Çavuşbaşı Viyadüğü inşaatında beton dökme çalışmaları sırasında göçük meydana geldi. 5 Nisan 2014’te gerçekleşen olayda 3 işçi hayatını kaybederken 1 işçi de yaralandı. Olayın ardından üç kişiye mezar olan 3. Köprü’nün 35 No’lu viyadüğünde denetleme yapılmadığı ortaya çıktı.
Bakanlık müfettişleri 19 No’lu viyadüke kadar denetimde bulunabilmiş, 35 No’lu viyadükte denetim yapılamamıştı. Müfettişler yaptıkları incelemede 19 No’lu viyadük inşaatında güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığını tespit ederek söz konusu firmaya para cezası verdi, inşaatı ise güvenlik önlemleri alınana kadar durdurdu. Ancak inşaat kısa süre sonra tekrar başladı. Zira üç yılda bitirilecek projenin iki yılda bitirilmek istenmişti.
FAZLA ÜRETİM HIRSI BARAJI TAŞIRDI
Siirt’te “Havuz Medyası” kurucularından Limak Holding’in yaptığı Alkumru barajının 24 Ağustos 2014’te taşması sonucu bölgede piknik yapan 6 kişi can verdi.
Taşmanın nedeni ise, daha çok elektrik üretebilmek için 3 tribünün aynı anda çalıştırılması ve bu nedenle su seviyesinin yükselmesiydi. Ayrıca bölgedeki sesli alarm sisteminin yetersiz olması da felaketi hazırlayan sebepler arasındaydı.
YAYA GEÇİDİ ÇÖKTÜ
Türkiye 5 Eylül 2014 sabahı Avcılar E-5 Karayolu üzerinde bulunan yaya üst geçidinin bir tankerin çarpması sonucu çöktüğü haberiyle güne başladı. Yaşanan çökme sonucu Yusuf Kaya adlı bir vatandaş hayatını kaybederken 4 kişi de yaralanmıştı.
SOMA’DA GAZ KONTROLÜ YAPILSAYDI…
13 Mayıs 2014’te Soma A.Ş.’ye ait madende çıkan yangında 301 kişinin hayatını kaybetmesi son dönemde yaşanan ihmallerin en acısıydı. Madende gaz kontrol makinelerinin yetersizliği, daha çok üretim mantığıyla kontrolsüz üretim ve birçok ihmal 301 işçiye mezar oldu.
Maden sahibi ve devletin pek çok kurumunun ayrı ayrı ihmalleri olmasına rağmen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, facia için “madenciliğin fıtratında var” demekle yetinmişti. Erdoğan’ın bu sözleri, yeni Türkiye’yi özetliyordu. Yeni dönemin adı “Fıtrat Devri” oldu.
Taraf |