MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Karakaya, seçildiği takdirde Ankara’da herkesin belediye başkanı olacağını belirterek, “30 Mart’tan sonra sayın Gökçek’in de belediye başkanı olacağım” dedi.
Karakaya, Ostim Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği’ni (ORSİAD) ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, organize sanayi bölgelerinin Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, Türkiye’nin özellikle son yıllarda üretimden soğuduğunu ve soğutulduğunu savundu.
Küresel krizlerin attığı son dönemde KOBİ’lerin, esnek yapıları nedeniyle bu krizleri atlatmak için kendine has bir takım yöntemleri bulunduğunu dile getiren Karakaya, küresel sermayenin hakim olması amacıyla Türkiye gibi ülkelere genellikle ölçek ekonomisinin dayatıldığını, ancak ABD’de işletmelerin önemli bir kısmının ise KOBİ’lerden oluştuğunu ve bunların desteklendiğini ifade etti.
KOBİ’lerin finansmana ulaşmak, nitelikli emek ve pazarlara ulaşmak gibi sorunlarının bulunduğunu anlatan Karakaya, Türkiye’de emek sektörüne bakıldığında, çalışana ucuz, çalıştırana pahalı bir sistemin mevcut olduğunu söyledi.
“Ankara’yı sanayi şehri yapmak için Ankara’nın bir başkent ya da bürokrasi kenti olmasından vazgeçemeyiz. Çünkü bunlar birbirlerini besleyen şeylerdir. Bunları unutmamak lazım” değerlendirmesinde bulunan Karakaya, şehrin, dünyada ekonomi alanında rekabet edebileceği bir potansiyeli barındırdığını vurguladı.
Karakaya, “Ama biz Ankara’da bunları tartışmıyoruz. ODTÜ’den yolun geçip geçmeyeceğini tartışıyoruz. Bunun altyapısına bakmıyoruz. Üretimden insanları soğuttuğunuz zaman tekrar üretime döndürmek kolay bir şey değil. Meşakkatli bir iş. Herkes üretimi bıraktı. İthalatçı olmaya başladı” diye konuştu.
Ankara’nın 6 milyar 756 milyon 100 bin lira bütçesi olduğunu, bir o kadar da bütçeye girmeyen ve rant olarak ifade edilen, imardan, hafriyattan, otoparktan, pazardan, piyasadan, tahditten gelen kaynakları bulunduğunu belirten Karakaya, “Nereye gittiğini de kimsenin bildiği yok” dedi.
ORSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Ülgener ise Ankara’daki belediye başkan adaylarına, KOBİ’lere ilişkin sorular yönelteceklerini ve sorunlarını dile getireceklerini aktararak, “Biz sanayiciyiz ve üreten kesimiz, biz KOBİ’yiz. KOBİ’lere ne kadar önem verirseniz, bizler de sizlere o kadar çok önem veririz” görüşünü dile getirdi.
Karakaya, İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nu ziyaretinde, seçim çalışmalarını 2 aydır yürüttüklerini ve ciddi bir konuma getirdiklerini belirterek, “Büyük bir teveccüh var, Ankara’nın bütününe kucak açıyoruz. ‘Şucu bucu’ anlamında ayrılık yok, bütün Ankaralıların adayıyız” diye konuştu.
Karakaya, 10 yıldır siyasetin içinde ve vatandaşla iç içe olduğuna değinerek, “Allah korkusu olması gerekiyor. Biz, her şeyiyle hazırız. Ankara’yı ciddi ciddi istiyoruz, bunun için de hazırız” ifadesini kullandı.
Kendisinin seçilme şansı düşük bir aday olduğuna yönelik iddiaların kasıtlı üretildiğini, henüz daha seçim havasının oluşmadığını, tarafsız kuruluşlara anketler yaptırdıklarını anlatan Mevlüt Karakaya, “21 yıldır Ankara’da milli maçlar bile yapılamıyor. Ana ulaşım ve yol planı yok. 20 yılda metro raylı sistem neden yapılamadı. Ankara’da yaya yok, battı çıktılarla yürüyemezsiniz. Ana ulaşım planı olmayan bir Ankara’dan bahsediyoruz” diye konuştu.
Ostim Sanayici İşadamları Derneği’ni de (OSİAD) ziyaret eden Karakaya, 10 yıldır MHP’nin Ar-Ge’sinde çalıştığını ve hep “Üreten ekonomi” dediklerini belirterek, “Tükettiğinizi kendiniz üretiyorsanız güzeldir, bir de ürettiğinizi başkasına tükettiriyorsanız bu, çok daha güzeldir” dedi.
Küçük esnafın korunmadığını, ”pahalıya üret ucuza sat, yapamıyorsan bırak” mantığının hakim olduğunu ileri süren Karakaya, şunları kaydetti:
“Ankara çok zengin, 7 katrilyon bütçesi var ama bir o kadar da hafriyat, otopark, altyapı gibi alanlardan rant var. 17 üniversitesi olan, 5′i geliyor, tekno kenti, organize sanayisi, altyapısı ile büyük bir potansiyel taşıyan Ankara finansının İstanbul’a taşınmasına gerek yok. Tarım faaliyetlerinin görmezden gelinmesi de gerekmiyor. Siz üretime verdiğiniz desteği, 3-5 firmaya destek olarak görüyorsanız burada yanılıyorsunuz. Yıllarca üretim, üretim dedim.”
Karakaya, uzman bir ekiple önemli projeler hazırladıklarını, engelleri kaldırmak için hazır olduklarını dile getirerek, “Ankaranın tek bir engeli var, o da Melih Gökçek. Ankara’da 400 bin ailenin yardım aldığı söyleniyor. Ankara’da bir elin parmağı kadar zengin var, nereden zengin o da ranttan zengin. Acımasız bir rekabet var” iddiasında bulundu.
- “Ankara zengin, Ankaralı fakir”
Karakaya daha sonra Ankara Umum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler İşletme Kooperatifi’ni ziyaret etti ve İvedik Hurdacılar Sitesi’nde iş yerlerini dolaşarak, çalışanlarla sohbet etti.
Esnafın katılımıyla düzenlenen toplantıda da konuşan Karakaya, Ankara’nın zengin ve potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu dile getirerek, “Ama Ankara’nın kimliği yok. Ankara son yıllarda özellikle kimliksizleştirildi. Ankara’nın kimliğini yansıtacak bir tane ne eseri vardır, ne görünümü vardır. Ankara çarpık yapılaşmanın ve çarpık büyümenin bedellerini ödüyor” ifadesini kullandı.
Ankara’nın yönetiminin, tamamen ranta dayalı bir yönetim haline geldiğini ileri süren Karakaya, “Ankara zengin, Ankaralı fakir. Bunları kafamıza iyi yazmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Seçildiği takdirde Ankara’daki herkesin belediye başkanı olacağını kaydeden Karakaya, “30 Mart’tan sonra sayın Gökçek’in de belediye başkanı olacağım” diye konuştu. |