MHP'li Kalyoncu'dan Balık Yiyenlere Önemli Uyarı
Haber Detayı
26 Temmuz 2020 - Pazar 12:31 Bu haber 4871 kez okundu
 
MHP'li Kalyoncu'dan Balık Yiyenlere Önemli Uyarı
MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, balık ve deniz ürünleri yoluyla insan vücuduna geçen kimyasal madde taşıyan mikroplastikler konusunda önemli uyarılarda bulundu.
MHP Haberi
MHP'li Kalyoncu'dan Balık Yiyenlere Önemli Uyarı

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, mikroplastiklerin çevreyi kirletici etkileri hakkında TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, çevredeki plastik kirleticilerin en tehlikelisi olan Mikroplastiklerin üretim döküntüleri, kozmetikte kullanılan mikro boncuklar, sentetik tekstil lifleri, araç lastiği döküntülerinin kanalizasyondan akarsu, göl ve denizlere ulaştığını belirterek, kimyasal madde taşıyan Mikroplastiklerin yenilen balık yoluyla insan vücuduna geçerek insanların bağışıklık sistemini bozup zehirleyebileceğini söyledi. 

 

KALYONCU'DAN TÜM İNSANLIĞI İLGİLENDİREN ÖNEMLİ UYARI

 

Coronavirüsün bağışıklık sistemi zayıf olan insanları daha çabuk yakaladığı düşünüldüğünde, MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu'nun Mikroplastiklerin insan vücuduna geçmesini önleyici tedbirlerin alınması önerisinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Kalyoncu'nun TBMM Genel Kurulu'nda Mikroplastikler konusunda yaptığı uyarılar, tüm insanlık açısından önem arzettiğinden dikkatlice okunması gerekir. adanahilal.com MHP'li Kalyoncu şunları söyledi:

 

MİKROPLASTİKLER ÇEVREDEKİ PLASTİK KİRLETİCİLERİN EN TEHLİKELİSİDİR

 

Çevresel kirleticiler incelendiğinde plastikler ve sebep olduğu kirlilik önemli bir risk unsuru olarak değerlendirilmektedir. Bu plastikler, fiziksel ve kimyasal etkilerle daha küçük parçacıklara ayrılmaktadır. Bu parçalardan boyutu 5 milimetreden küçük olanlar mikroplastik olarak isimlendirilmektedir. Mikroplastikler, çevrede plastik kirleticilerin muhtemelen en tehlikeli sınıfıdır. Mikroplastikler parçalanma, ufalanma sonucu oluşan mikro-nano kirleticilerdir. Mikroskobik boyuttaki bu partiküller, canlılar için olumsuz etkilere yol açabilmektedir.

 

KİMYASAL MADDE TAŞIYAN MİKROPLASTİKLER YENİLEN BALIK İLE İNSAN VÜCUDUNA GEÇİYOR

 

Mikroplastiklerin bazı örneklerini üretim döküntüleri, kozmetikte kullanılan mikro boncuklar, sentetik tekstil lifleri, araç lastiği döküntüleri ve daha büyük plastik parçalardan fiziksel ve kimyasal etmenlerle parçalanarak oluşan partiküller şeklinde sıralayabiliriz. Mikroplastikler; akarsu, göl veya deniz gibi ortamlardaki özellikle suyu süzerek beslenen omurgasız canlılar ve balıklar gibi omurgalı canlılar vasıtasıyla besin piramidi içerisinde birikerek ve taşınarak insana kadar ulaşabilmektedir. Ayrıca, sucul sisteme yapılarındaki kimyasal maddelerin geçişi söz konusu olduğundan, insanlar dâhil birçok canlıyı tehdit edici bir kirlilik oluşturmaktadırlar.

 

MİKROPLASTİKLERİN KANALİZASYON YOLUYLA CANLILARA GEÇMESİ

 

Tek bir sentetik giysi yıkanırken 1.900 adet mikroplastik lif kanalizasyona geçebilir. Tek bir cilt temizleme ürünü 360 bin adet mikroboncuğu içerebilmektedir. Kullanım sonrasında bu partiküller çevreye kirletici olarak taşınmaktadır. Atık su arıtma tesislerinde bu mikroboncuklar tam tutulamayıp oradan arıtılmış sularla beraber alıcı ortamlara aktarılmaktadır. Doğal su kaynaklarına geçtiğinde, mikroskobik ve büyük canlılar için büyük tehdit oluşturmaktadır. Mikroplastikler, ağır metaller gibi katkı malzemesi içermeleri, yüzeylerinde toksik kirleticileri taşımaları, canlılar tarafından besin zannedilerek yutulabilmeleri, atık su arıtma tesislerinde tamamıyla giderilememeleri, atmosferde ve su kaynaklarında kolayca taşınmaları ve doğada çok zor yok olmaları gibi özelliklerinden dolayı çevre ve sağlık açısından büyük tehlike arz etmektedirler. 

 

MİKROPLASTİKLER İNSANLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZARAK ZEHİRLEYEBİLİR

 

Mikroplastikler taşıdıkları kirleticileri besin zincirine sokarak bir üstte bulunan canlıya aktırılmasına sebep olmaktadır. Çeşitli canlılar, plastik parçalarını bünyelerine aldıktan sonra, sindirim, boşaltım, üreme ve büyüme sistemlerinde ciddi problemler yaşamaktadır. Mikroplastiklerin, insan tüketimine sunulan gıda maddelerinde; tuz, midye, balık gibi su ürünlerinde; şeker, bal, soda, su gibi yiyecek ve içeceklerde; iç, dış hava örneklerinde bulunabildiği anlaşılmıştır. Bu sebeple, beslenme ve solumun yoluyla mikroplastiklere maruz kalabileceğimiz açıktır. Fakat bunun insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. İnsanlar tarafından solunması veya yutulması durumunda mikroplastikler vücudumuzda birikebilir ve bağışıklık sistemini etkileyerek parçacık zehirlenmesi gösterebilirler.

 

MİKROPLASTİKLERİN İNSANA GEÇMESİNİ ÖNLEYECEK TEDBİRLER ALINMALI

 

Ülkemizde bulunan su kaynaklarının kullanımı ve sürdürülebilirliği açısından su ve hava kalitesiyle ilgili önemli bir kirlilik olan mikroplastiklerin büyük bir ciddiyetle ele alınması ve incelenmesi gerekmektedir. Sözlerime son verirken akarsu ve havzalardaki plastik kirliliğinin denizdeki kirliliğin temel kaynağı olduğuna, tatlı su kaynakları açısından düşünüldüğünde oldukça ciddi bir problem teşkil ettiğine dikkatinizi çekmek istiyorum. Hızla gelişen sanayi ve nüfus, atık suların deşarjı ve çöplerin doğaya kontrolsüz bırakılması mikroplastik kirliliğinin ana kaynağını teşkil etmektedir. Bu bilgi ışığında mikroplastiklerin su veya havaya ve dolayısıyla besin zincirine katılarak insana kadar ulaşmasının önlenmesi, en azından azaltılması amacıyla kaynakta tedbirler alınması ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. adanahilal.com

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP İzmir Milletvekili, Hasan Kalyoncu, balık yiyene uyarı, çevre uyarısı, sağlık uyarısı, mikroplastik uyarısı, kimyasal madde, MHP Haberleri, bağışıklık sistemi
Yorumlar
Haber Yazılımı